Ανταρκτική: Παγόβουνο παγιδεύτηκε και περιστρέφεται εδώ και μήνες
Από τον Απρίλιο ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα στριφογυρίζει στην Ανταρκτική, ενώ θα έπρεπε να ακολουθεί το πιο ισχυρό ωκεάνιο ρεύμα
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Το τελευταίο διάστημα οι επιστήμονες παρατήρησαν ένα εντυπωσιακό γεγονός να συμβαίνει στο μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, το Α23a. Εδώ και μήνες έχει αποκολληθεί και περιστρέφεται στην Ανταρκτική, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να τρέχει μαζί με το ισχυρότερο ωκεάνιο ρεύμα της Γης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι επιστήμονες λένε ότι ο παγωμένος όγκος που έχει μέγεθος μεγαλύτερο από το διπλάσιο του Μεγάλου Λονδίνου, έχει αιχμαλωτιστεί στην κορυφή ενός τεράστιου περιστρεφόμενου κυλίνδρου νερού.
Η πορεία του παγόβουνου – Πώς παγιδεύτηκε
Οι ωκεανογράφοι αποκαλούν το φαινόμενο αυτό στήλη Τέιλορ – και είναι πιθανό ο Α23α να μην ξεφύγει από τον δεσμοφύλακά του για χρόνια. «Συνήθως θεωρούμε ότι τα παγόβουνα είναι παροδικά πράγματα- θρυμματίζονται και λιώνουν. Αλλά όχι αυτό», παρατήρησε ο ειδικός σε θέματα πόλων καθηγητής Mark Brandon. Ο ερευνητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου πρόσθεσε ότι «Το A23a είναι το παγόβουνο που απλά αρνείται να πεθάνει».
Η μακροζωία του είναι καλά τεκμηριωμένη. Απελευθερώθηκε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986, αλλά σχεδόν αμέσως κόλλησε στη λάσπη της θάλασσας Γουέντελ. Για τρεις δεκαετίες ήταν ένα στατικό «νησί πάγου». Δεν κουνήθηκε. Μόλις το 2020 άρχισε να επιπλέει ξανά και να παρασύρεται, αργά στην αρχή, προτού στη συνέχεια εκτοξευθεί βόρεια προς πιο θερμές περιοχές.
Παραμένει στη θέση του το παγόβουνο
Στις αρχές Απριλίου, το A23a μπήκε στο Ανταρκτικό Περιπολικό Ρεύμα (ACC) – το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό θαλάσσιο ρεύμα στην Γη – που μετακινεί εκατό φορές περισσότερο νερό σε όλο τον κόσμο από όλα τα ποτάμια της Γης μαζί. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να σπρώξει το παγόβουνο των σχεδόν τρισεκατομμυρίων τόνων και να το εκτοξεύσει στον Νότιο Ατλαντικό. Αντίθετα, το A23a δεν μετακινήθηκε.
Παραμένει στη θέση του ακριβώς βόρεια των Νήσων Όρκνεϊ, κάνοντας μια περιστροφή αριστερόστροφα κατά περίπου 15 μοίρες την ημέρα. Και αυτό θα έχει ως συνέπεια η φθορά και τέλος η εξαφάνισή του θα καθυστερήσουν. Το A23a δεν έχει γειωθεί ξανά. υπάρχουν τουλάχιστον χίλια μέτρα νερού μεταξύ της κάτω πλευράς του και του πυθμένα της θάλασσας.
«Ο ωκεανός είναι γεμάτος εκπλήξεις και αυτό το δυναμικό χαρακτηριστικό είναι ένα από τα πιο χαριτωμένα που θα δεις ποτέ», δήλωσε ο καθηγητής Mike Meredith από το British Antarctic Survey. «Οι στήλες Taylor μπορούν επίσης να σχηματιστούν στον αέρα· τις βλέπετε στην κίνηση των νεφών πάνω από βουνά» πρόσθεσε.
Πόσο καιρό μπορεί το παγόβουνο να περιστρέφεται;
Το A23a είναι μια τέλεια απεικόνιση για άλλη μια φορά της σημασίας της κατανόησης του σχήματος του πυθμένα της θάλασσας. Τα υποθαλάσσια βουνά, τα φαράγγια και οι πλαγιές έχουν βαθιά επίδραση στην κατεύθυνση και την ανάμειξη των υδάτων και στην κατανομή των θρεπτικών ουσιών που οδηγούν τη βιολογική δραστηριότητα στον ωκεανό.
Και αυτή η επιρροή επεκτείνεται επίσης στο κλιματικό σύστημα: είναι η μαζική κίνηση του νερού που βοηθά στη διασπορά της θερμικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Η συμπεριφορά του A23a μπορεί να εξηγηθεί επειδή ο βυθός του ωκεανού ακριβώς βόρεια του South Orkney είναι αρκετά καλά μελετημένος. Αυτό δεν ισχύει για ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου.
Επί του παρόντος, μόνο το ένα τέταρτο του θαλάσσιου πυθμένα της Γης έχει χαρτογραφηθεί με τα καλύτερα σύγχρονα πρότυπα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις