Κυριακή 04 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Η παραλία της Σκωτίας που χάνει τρία μέτρα ετησίως

Κλιματική αλλαγή: Η παραλία της Σκωτίας που χάνει τρία μέτρα ετησίως

Η πόλη Montrose της Σκωτίας που κινδυνέυει να πλημμυρίσει

Μια παραλία στη βορειοανατολική Σκωτία διαβρώνεται με ταχείς ρυθμούς λόγω της κλιματικής αλλαγής, αφήνοντας μια πόλη σε κίνδυνο πλημμύρας.

Η έκθεση Dynamic Coast το 2021 μελέτησε τον ρυθμό διάβρωσης στο Montrose και προέβλεψε ότι 120 μέτρα θα χαθούν σε 40 χρόνια, κατά μέσο όρο 3 μέτρα το χρόνο.

Οι άνθρωποι στο Montrose φοβούνται την έναρξη της εποχής των καταιγίδων το φθινόπωρο, καθώς οι καταιγίδες που ξέσπασαν το περασμένο έτος προκάλεσαν τη διάβρωση της παραλίας κατά 7 μέτρα σε διάστημα ενός έτους, περισσότερο από 4 μέτρα περισσότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι επιστήμονες.

Ανησυχία για το μέλλον

Μια αναφορά για λογαριασμό της Montrose Golf Links από το EnviroCentre τον Δεκέμβριο αποκάλυψε ότι οι ιστορικά παρατηρούμενοι μέσοι ρυθμοί υποχώρησης είναι μεταξύ 2,8-7,0 μέτρα ετησίως και ότι «οι παρατηρούμενες τάσεις στη διάβρωση των ακτών αναμένεται να συνεχιστούν ή πράγματι να επιταχυνθούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον», σύμφωνα με τον Guardian.

Μακρά ιστορία διαβρώσεων

Η Σκωτία αντιμετώπισε πρωτοφανείς καταιγίδες την περασμένη σεζόν και την άνοιξη κατέγραψε τον πιο υγρό Απρίλιο της χώρας από το 1947.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο παραλιακός δρόμος του Montrose κατέρρευσε κατά τη διάρκεια παλίρροιας μετά την καταιγίδα Babet, αφήνοντας μια ανοιχτή τρύπα.

Μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της καταιγίδας η παραλία διαβρώθηκε κατά 3 μέτρα.

Ένα μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο, καταγράφηκαν θυελλώδεις άνεμοι με ταχύτητα 86 μίλια/ώρα στον κοντινό κλιματικό σταθμό Inverbervie κατά τη διάρκεια της καταιγίδας Gerrit.

Το Montrose έχει μια ιστορία διάβρωσης των ακτών που μπορεί να μετρηθεί μέσω της απώλειας των γηπέδων γκολφ, που ιδρύθηκαν πριν από περισσότερα από 460 χρόνια. Η θάλασσα έχει προχωρήσει 70 μέτρα τα τελευταία 30 χρόνια.

Μελέτες του συμβουλίου Angus και της Dynamic Coast έχουν δείξει ότι απαιτείται επείγουσα συντήρηση των αμμόλοφων που υποχωρούν στον κόλπο του Montrose, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να ανοίξουν διάδρομοι που θα φέρουν πλημμύρα στα κτήρια της πόλης.

Η έκθεση EnviroCentre αποκάλυψε επίσης ότι μέχρι το 2100 θα μπορούσαν να χαθούν περίπου 170 μέτρα λόγω διάβρωσης και πλημμύρας στα νότια του Montrose.

Sports in

Πετρούνιας: «Χρειάζομαι ένα διάλειμμα για να αφιερώσω χρόνο στην οικογένειά μου»

Ο Λευτέρης Πετρούνιας μίλησε για την τεράστια επιτυχία του με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 04 Αυγούστου 2024