Τεχνητή νοημοσύνη: Οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν για φούσκα
Οι Big Tech ξοδεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις σε εξειδικευμένα τσιπ και κέντρα δεδομένων για την τεχνητή νοημοσύνη. Η απόσβεση φαίνεται ότι θα αργήσει.
Εν μέσω της περιόδου που οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, ένα είναι το ερώτημα βασανίζει τη Γουόλ Στριτ: πότε θα μπορέσει κανείς να βγάλει πραγματικά χρήματα από την τεχνητή νοημοσύνη;
Στους 18 μήνες που έχουν περάσει από τότε που το ChatGPT πυροδότησε μια διεθνή κούρσα για την ΑΙ, οι γίγαντες της τεχνολογίας επιμένουν ότι η νέα τεχνολογία θα φέρει τα πάνω κάτω σε κάθε πλευρά της οικονομίας. Αυτό, λένε, δικαιολογεί τις επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εξειδικευμένους επεξεργαστές και νέα κέντρα δεδομένων.
Μπροστά σε αυτές τις υποσχέσεις, τα προϊόντα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής μοιάζουν μάλλον ασήμαντα, σχολιάζει το CNN: chatbot χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική για κερδοφορία, εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων σε εταιρείες λογισμικού και εξυπηρέτησης πελατών ή, πιο πρόσφατα, λειτουργίες διαδικτυακών αναζητήσεων με AI που ενίοτε δίνουν λανθασμένες απαντήσεις.
Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν το όραμα των Big Tech θα γίνει ποτέ πραγματικότητα.
Βουτιά
Τα μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου που παρουσίασε η Amazon την Πέμπτη πιθανότατα είναι αποτέλεσμα πολυδάπανων επενδύσεων που δεν μοιάζουν να πιάνουν τόπο, και μάλιστα την ώρα που οι βασικές δραστηριότητες της εταιρείας συναντούν εμπόδια.
Ως αποτέλεσμα, η μετοχή του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου υποχώρησε κατά σχεδόν 9% την Παρασκευή.
Την ίδια ημέρα η μετοχή της Intel έκανε θεαματική βουτιά 25% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι προχωρά σε μείωση εξόδων κατά 10 δισ. δολάρια και απολύει δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους για να αντισταθμίσει τις δαπάνες στην ΑΙ.
Μπορεί λοιπόν να γίνει η τεχνητή νοημοσύνη μηχανή κερδοφορία; Ή μήπως είναι η νέα καραμέλα της βιομηχανίας που σύντομα θα ξεχαστεί;
Όπως δήλωσε ο αναλυτής της Morgan Stanley Κιρ Ουάις σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της Microsoft «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συζήτηση στη βιομηχανία σχετικά με τις [επενδυτικές] απαιτήσεις της παραγωγικής ΑΙ και το κατά πόσο η κερδοφορία θα είναι αντίστοιχη».
Στο ίδιο πνεύμα, ο αναλυτής της UBS Στίβεν Τζου αναρωτήθηκε για την περίπτωση της Google πόσος καιρός θα χρειαστεί για «να βοηθήσει [η ΑΙ] την παραγωγή εσόδων… [και] μεγαλύτερη αξία στην πορεία του χρόνου, αντί απλά να μειώνει τα κόστη».
Και η Goldman Sachs προειδοποιούσε σε πρόσφατη έκθεση για «υπερβολικά μεγάλα έξοδα, υπερβολικά μικρά οφέλη» από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη.
Η δυσαρέσκεια των επενδυτών έγινε αισθητή μετά την πτώση των μετοχών της Google και της Microsoft μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.
Η Meta, η οποία αντιμετώπισε τη δυσαρέσκεια των μετόχων της το προηγούμενο οικονομικό τρίμηνο, απέφυγε αυτή τη φορά την πτώση διαβεβαιώνοντας ότι οι επενδύσεις της στην τεχνητή νοημοσύνη ωφελούν τις βασικές της δραστηριότητες, μεταξύ άλλων μέσω της δημιουργίας online διαφημίσεων με νέα εργαλεία ΑΙ.
Κάποιοι περίμεναν ότι αυτό το τρίμηνο οι Big Tech θα άρχιζαν να περιορίζουν τις επενδύσεις σε υποδομές ΑΙ επειδή «δεν αποδίδει τα οφέλη που περίμεναν» σχολίασε η Τζιλ Λούρια, αναλύτρια της D.A. Davidson.
Στην πραγματικότητα όμως συνέβη το αντίθετο: Google, Microsoft και Meta σκοπεύουν να ξοδέψουν περισσότερα.
Η Meta ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες της το 2024 θα κυμανθούν μεταξύ 37 και 40 δισ. δολαρίων, ενώ η Microsoft εκτιμά ότι το 2025 θα δαπανήσει περισσότερα από τα 56 δισ. δολάρια του 2024.
Η δε Google προβλέπει επενδύσεις τουλάχιστον 12 δισ. για κάθε τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Απόσβεση
Ακόμα και για επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους, τα νούμερα είναι δυσθεώρητα. Και για να επιτευχθεί κερδοφορία οι εταιρείες λένε ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο –πολύ περισσότερο.
Αυτός ο χρονικός ορίζοντας δεν αρέσει στους επενδυτές, που έχουν συνηθίσει σε πιο άμεση και αξιόπιστη αύξηση των πωλήσεων και των κερδών της Σίλικον Βάλεϊ.
«Εάν πρόκειται να επενδύσεις τώρα και να έχεις αποδόσεις σε 10 έως 15 χρόνια, αυτή είναι επένδυση επιχειρηματικού κινδύνου, δεν είναι επένδυση εταιρείας του χρηματιστηρίου» σχολίασε η Λούρια. «Από τις εισηγμένες εταιρείες περιμένουμε απόσβεση των επενδύσεων σε πολύ λιγότερο χρόνο» είπε.
Κάποιοι μάλιστα αρχίζουν να αμφιβάλλουν ότι η ΑΙ θα γίνει ποτέ κερδοφόρα. Ο αναλυτής της Goldman Sachs Τζιμ Κοβέλο υποστηρίζει ότι «η τεχνολογία δεν είναι σχεδιασμένη να λύσει τα περίπλοκα προβλήματα που θα δικαιολογούσαν το κόστος».
Για την ώρα, πάντως, οι εταιρείες τεχνολογίας διαβεβαιώνουν ότι «το ρίσκο της υποεπένδυσης είναι δραματικά μεγαλύτερο από το κόστος της υπερεπένδυσης» όπως το έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σούντραρ Πίτσαϊ κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας.
Σύντομα, όμως –η Λούρια πιστεύει ενός του έτους ή του χρόνου- οι πιέσεις των επενδυτών φαίνεται ότι θα αναγκάσουν τους Big Tech να κάνουν πόσω.
«Αυτή τη στιγμή το παιχνίδι είναι ‘όλοι πρέπει να δώσουμε το σήμα ότι είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε όσα χρειάζονται επειδή θέλουμε να κρατήσουμε την ηγετική μας θέση’» είπε η Λούρια.
«Η μεγάλη εικόνα όμως είναι ότι αυτό το επίπεδο επενδύσεων δεν είναι βιώσιμη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις