Καθώς οι διαγωνιζόμενοι σε όλο τον κόσμο επιδεικνύουν αξιοσημείωτα αθλητικά κατορθώματα στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ο Γάλλος καλλιτέχνης Abraham Poincheval,  -γνωστός για τις ανατρεπτικές του performance, διοργανώνει τη δική του μοναδική δοκιμασία αντοχής.

Την περασμένη Πέμπτη, ο 53χρονος ανέβηκε μέσα σε ένα γιγαντιαίο γυάλινο μπουκάλι στο Canal Saint-Denis έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο. Στόχος του είναι να παραμείνει μέσα για δέκα ημέρες.

@france.inter Voici la nouvelle performance d’Abraham Poincheval. L’artiste français a décidé de s’enfermer dans une bouteille en plexiglas devant le Stade de France pendant toute la durée des Jeux olympiques. On est allé lui poser quelques questions. Reportage : Manon Mella, de la rédaction numérique de France Inter #sinformersurtiktok #RoadToParis #Paris2024 ♬ son original – France Inter

«Ένα σόλο πέρασμα»

Ακριβώς όπως και οι Ολυμπιονίκες, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Θα βιώσω τον ενθουσιασμό, τις στιγμές χαράς, αλλά και τις στιγμές απογοήτευσης». Η παράσταση, που ονομάζεται La Bouteille (ή στα αγγλικά The Bottle), λαμβάνει χώρα σε ένα κοντέινερ μήκους 6 μέτρων που έχει διάμετρο 2,5 μέτρα. Το προσωρινό νέο σπίτι του καλλιτέχνη έχει σφραγιστεί με έναν τεράστιο φελλό και βρίσκεται στην κορυφή μιας μικρής εξέδρας που συνδέεται με την στεριά.

Σύμφωνα με τη Le Parisien, στην τωρινή του κατοικία διαθέτει κάποιες ανέσεις, όπως έναν μικρό ανεμιστήρα, ηλιακούς συλλέκτες για φως και εξαερισμό και μια τουαλέτα -την οποία όπως επισημαίνει έχει εκπεδευτεί να την χρησιμοποιεί χωρίς να το καταλάβει κανείς

«Η προσέγγισή μου είναι να ζήσω μια ζωή που επιβιβάζεται σε ένα είδος σκάφους, σαν ένα σόλο πέρασμα σε αυτό το αντικείμενο», λέει ο Poincheval στην Claire Guédon της Le Parisien.

«Είναι ένας χρόνος που αναστέλλεται μέσα σε αυτές τις μεγάλες στιγμές έξαρσης και ακραίας ενέργειας των αθλητών, είναι ένας χρόνος που αναστέλλεται σε αντίθεση με τον ρυθμό των Ολυμπιακών Αγώνων».

Σε έναν όλο και πιο ψηφιακό και δικτυωμένο κόσμο, η παράσταση του Poincheval θα εξετάσει τις ιδέες της ιδιωτικότητας, του δημόσιου χώρου και της προσωπικής επαφής. «Πολλοί άνθρωποι εκθέτουν τη ζωή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει ο ίδιος, σύμφωνα με τους Brussels Times. Ελπίζει να διερευνήσει «πώς ζούμε γνωρίζοντας ότι μας παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή».

Ο καλλιτέχνης δεν είναι άγνωστος στις μακρές παραμονές μέσα σε ασυνήθιστους και κλειστούς χώρους. Το 2014, έζησε μέσα σε μια ταριχευμένη αρκούδα για 13 ημέρες. Το 2017, έμεινε μέσα σε ένα παρόμοιο μεγάλο μπουκάλι για μια εβδομάδα και την ίδια χρονιά εγκλωβίστηκε σε έναν τεράστιο ογκόλιθο 12 τόνων.

Σύμφωνα με τη Le Parisien, στην τωρινή του κατοικία διαθέτει κάποιες ανέσεις, όπως έναν μικρό ανεμιστήρα, ηλιακούς συλλέκτες για φως και εξαερισμό και μια τουαλέτα – όπως επισημαίνει έχει εκπαιδευτεί για να την χρησιμοποιεί χωρίς να το καταλάβει κανείς.

*Με πληροφορίες από: Smithsonian Magazine | Kεντρική φωτογραφία θέματος: cneai.com