Οι διακοπές, ανεξαρτήτως εποχής, είναι απαραίτητες για να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας – ένα αναγκαίο διάλειμμα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας πριν πέσουμε ξανά με τα μούτρα στη δουλειά από Σεπτέμβριο.

Πολλοί όμως είναι αυτοί που αποφάσισαν φέτος είτε να μην κάνουν διακοπές ή να περιοριστούν σε κοντινές ολιγοήμερες αποδράσεις λόγω… ακρίβειας, λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν ότι έμεναν άφραγκοι ακόμη και όταν οι τιμές κυμαίνονταν σε πιο λογικά επίπεδα, πόσο μάλλον τώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμφισβήτητο είναι ότι υπάρχουν δύο «πραγματικότητες»: ότι τα ποσά είναι υπέρογκα μεν, ότι συνηθίζουμε να ξοδεύουμε μια περιουσία τις καλοκαιρινές διακοπές μας δε.

Τι φταίει όμως και καταλήγουμε χωρίς χρήματα κάθε φορά; Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά τα «λάθη» και να τα διορθώσουμε.

Οι 4 λόγοι που μένουμε άφραγκοι στις διακοπές

Διακοπές της τελευταίας στιγμής

Ναι καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να γνωρίζεις την άδειά σου από τον Φεβρουάριο. Αλλά αν καταφέρεις να προγραμματίσεις τις διακοπές σου από νωρίς, τότε θα βρεις σε καλύτερη τιμή τα εισιτήρια και τη διαμονή σου. Αν το κάνεις τελευταία στιγμή, το πιθανότερο είναι να σε εκμεταλλευτούν οικονομικά.

Το φαγητό φουσκώνει το στομάχι, αλλά «αδειάζει» τις τσέπες

Αν πας 4-5 μέρες δικαιολογείται να τρως απ’ έξω. Σε ταβέρνες, εστιατόρια, σουβλατζίδικα. Εφόσον πας διακοπές πολλές ημέρες, τότε πρέπει να μάθεις να μαγειρεύεις στο σπίτι ή στο δωμάτιο. Αγόρασε πράγματα από το supermarket. Θα πάρεις λιγότερα κιλά και το πορτοφόλι θα ανασάνει.

Αγορές λίγο πριν αναχωρήσει το αεροπλάνο/τρένο/πλοίο

Αφού ξέρεις ότι θα πας διακοπές γιατί πρέπει να περιμένεις τελευταία στιγμή ώστε να πάρεις μαγιό, πετσέτα, παντόφλες; Ψάξε μέσα στην χρονιά τις εκπτώσεις και αγόρασε σταδιακά μέσα στον χρόνο τα πράγματα του καλοκαιριού.

Διακοπές χωρίς συγκεκριμένο μπάτζετ

Αν αποφασίσεις να έχεις ένα συγκεκριμένο μπάτζετ που δεν θα το υπερβείς, τότε σίγουρα θα εξοικονομήσεις χρήμα. Σε περίπτωση που πας «αραχτός» είναι σίγουρο πως θα σπαταλήσεις χρήματα. Είτε σε ποτά, είτε σε φαγητό.