Μετά το ακρωνύμιο SAHG και τον όρο «stay-at-home girlfriend», ο οποίος εμφανίστηκε το 2022 στα χνάρια της τάσης «tradwife» κι αναφέρεται σε μια γυναίκα που ζει σε μεγάλο βαθμό από το εισόδημα του συντρόφου της, ενώ συχνά ανταποδίδει τη χάρη με οικιακή υποστήριξη, όπως το μαγείρεμα και το καθάρισμα, τα φαντάσματα του παρελθόντος ξαναξυπνούν -και κρατάνε σκούπα και φαράσι.

Οι φεμινίστριες του δεύτερου κύματος, οι οποίες διεκδίκησαν την ισότητα με περισσό sexiness και μπόλικη αυτοπεποίθηση, χωρίς φόβο αλλά με έξτρα πάθος, ανατριχιάζουν και μόνο στο άκουσμα των ακατανόητων για τα αυτιά τους αυτών λέξεων. Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται σοβαρά με το θέμα και μάλιστα λειτουργούν ως αρνητικά παραδείγματα.

«Κορίτσι τρέξε»

Η ινφλουένσερ, Hannah Neeleman, φερ’ ειπείν, η γνωστή Ballerina Farm, και τα σχόλια του συζύγου της προκάλεσαν τόσο έντονες αντιδράσεις νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η Neeleman έγινε πρωτοσέλιδο για μια συνέντευξη στην οποία δήλωσε ότι δεν ταυτίζεται «απαραίτητα» με το κίνημα tradwife με το οποίο συνδέεται ευρέως, ενώ εξομολογήθηκε στους Sunday Times ότι απόλαυσε τη μία επισκληρίδιο που έκανε σε μία από τις οκτώ γεννήσεις της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σύζυγός της είπε ότι υπάρχουν φορές που η Neeleman «αρρωσταίνει τόσο πολύ από την εξάντληση που δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι για μια εβδομάδα».

Από τότε που αναρτήθηκε το προφίλ της, η ενότητα σχολίων στο Instagram της έχει κατακλυστεί τόσο από (δυστυχώς) θετικά όσο και από αρνητικά μηνύματα που ακροβατούν μεταξύ σαρκασμού και συμβουλών διαζυγίου, όπως «κορίτσι, τρέξε».

Γιατί μας απασχολεί ξανά η Neeleman

Οι χρήστες στο TikTok επανέφεραν στην επιφάνεια ένα παλιό, διαγραμμένο βίντεο, στο οποίο ο σύζυγός της, Daniel, χάρισε στη Neeleman μια ποδιά με αυγά (τίποτε παραπάνω, δηλαδή, από μια ποδιά με ένα σωρό μικροσκοπικές τσέπες για τη συλλογή αυγών) για τα γενέθλιά της, αντί για τις διακοπές στην Ελλάδα που ήλπιζε η ίδια, και στη συνέχεια φάνηκε να αποδέχεται παθητικά- επιθετικά ένα «ευχαριστώ» για να λάβει ένα λακωνικό «παρακαλώ».

Η δημοσιογράφος Megan Agnew, η οποία έκανε την αρχική συνέντευξη, δημοσίευσε ένα άρθρο στη συνέχεια, στο οποίο γράφει: «Τις τελευταίες ημέρες μου ασκήθηκε κριτική ότι εγώ, μια άτεκνη, ανύπαντρη γυναίκα, δεν κατάλαβα ότι αυτή είναι η πραγματικότητα του να έχεις οκτώ παιδιά, όλα στο σπίτι, χωρίς καμία ιατρική φροντίδα.

»Αλλά ένιωσα ακριβώς το αντίθετο όταν ήμουν εκεί. Με έκανε να καταλάβω ακριβώς πώς είναι να είσαι γυναίκα με οκτώ παιδιά, χωρίς ιατρική φροντίδα»

Η Μορμονική πίστη παίζει, φυσικά, το ρόλο της

Όταν η Agnew ρώτησε τη Neeleman σχετικά με την κριτική που δέχεται ότι δεν απεικονίζει τις πιο δύσκολες πτυχές των ρόλων της ως σύζυγος, μητέρα και επιχειρηματίας, η Neeleman απάντησε: «Νιώθω ότι υπάρχει τόση μεγάλη χαρά στο να φτιάχνεις ένα όμορφο γεύμα για την οικογένειά σου, είναι πολύ ικανοποιητικό, ειδικά όταν έχεις κάποιο ρόλο στην καλλιέργεια ή στην προμήθεια των τροφίμων με τα οποία έχεις σχέση.

Παρά τον έντονο έλεγχο και σχολιασμό, ο τόνος των λογαριασμών της Ballerina Farm δεν έχει αλλάξει, κάτι που δημιουργεί ακόμα πιο έντονες αντιδράσεις αλλά και περισσότερους προσηλυτισμένους στη «θρησκεία» της Neela, η οποία έχει καταφέρει να καλλιεργήσει ένα κοινό περίπου 17 εκατομμυρίων ανθρώπων στους λογαριασμούς της στο TikTok και στο Instagram.
»Και ελπίζω ότι εμπνέω τις γυναίκες να το κάνουν αυτό». Τα σχόλια της Neelam ότι η Μορμονική πίστη της διαμορφώνει την πολιτική της και η προσευχή καθορίζει το χρονοδιάγραμμα της προσπάθειάς της για περισσότερα παιδιά είναι μια υπενθύμιση ότι στέλνει ένα μήνυμα σχετικά με τις αξίες της στους οπαδούς της, ακόμη και αν δεν είναι απαραίτητα αντανάκλαση ενός παραδοσιακού παρελθόντος.

Παρά τον έντονο έλεγχο και σχολιασμό, ο τόνος των λογαριασμών της Ballerina Farm δεν έχει αλλάξει, κάτι που δημιουργεί ακόμα πιο έντονες αντιδράσεις αλλά και περισσότερους προσηλυτισμένους στη «θρησκεία» της Neela, η οποία έχει καταφέρει να καλλιεργήσει ένα κοινό περίπου 17 εκατομμυρίων ανθρώπων στους λογαριασμούς της στο TikTok και στο Instagram.

Γυρίζοντας στην εποχή της Τζέιν Όστεν

Φυσικά, δεν αγγίζουν όλες οι λεγόμενες «tradwife» τα επίπεδα φονταμενταλισμού της Neeleman. Παρά την ενθάρρυνση του τρόπου ζωής, δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερα «trad» (με την έννοια του εμπορικού και της διαπαργμάτευσης) στον τρόπο με τον οποίο κάποιες από αυτές τις γυναίκες παρουσιάζουν τον εαυτό τους στο διαδίκτυο.

Μιλάνε εκτενώς για το ότι είναι «νοικοκυρές», συνήθως πασπαλίζοντας ρομαντικές αντιλήψεις ότι ζουν σε αγροκτήματα, εκτρέφουν ζώα, τρώνε μια εντελώς φυσική διατροφή και ράβουν μόνες τους τα ρούχα τους.

Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, πραγματικά. Αυτές οι γυναίκες δεν προσπαθούν να παρέχουν ένα εγχειρίδιο οδηγιών για το πώς να ζεις «παραδοσιακά» – αυτές οι γυναίκες είναι εκεί για να τροφοδοτήσουν μια συγκεκριμένη συντηρητική ανδρική φαντασίωση, όπου η γυναίκα είναι υποταγμένη, το περιβάλλον είναι όμορφο και όλα είναι εύκολα -για τους άνδρες, τουλάχιστον.

Αυτές οι γυναίκες δεν προσπαθούν να παρέχουν ένα εγχειρίδιο οδηγιών για το πώς να ζεις «παραδοσιακά» – αυτές οι γυναίκες είναι εκεί για να τροφοδοτήσουν μια συγκεκριμένη συντηρητική ανδρική φαντασίωση, όπου η γυναίκα είναι υποταγμένη, το περιβάλλον είναι όμορφο και όλα είναι εύκολα -για τους άνδρες, τουλάχιστον.

Ακολουθούν τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ

Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο όλες τους ντύνονται σαν να βγήκαν από την επαρχία της Αμερικής του 1950, ενώ υποτίθεται ότι ζουν σαν προσκυνητές του 17ου αιώνα – επιδίδονται ακριβώς στην ίδια ρητορική που κάνουν πολιτικοί όπως ο Ντόναλντ Τραμπ όταν ανατρέχουν στις μυθικές, νεφελώδεις «παλιές, καλές μέρες».

Πότε ακριβώς ήταν οι παλιές καλές μέρες; Τι τις έκανε τόσο καλές; Συμπληρώστε εσείς τα κενά – σημαίνει ό,τι σας ανάβει. Ταΐστε τη φαντασία σας.

Και όταν λέμε φαντασία, εννοούμε πραγματικά φαντασία. Αλλιώς δεν εξηγείται που τόσες εργαζόμενες στο σεξ, ιδιαίτερα στο OnlyFans, υιοθετούν την περσόνα της «tradwife» για να αυξήσουν τους πελάτες τους, κάτι που σίγουρα υποστηρίζει την άποψη ότι ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής είναι, πάνω απ’ όλα, φετιχιστικός σε κάποιο βαθμό.

Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, όπως συμβαίνει συχνά με τα σύγχρονα συντηρητικά κινήματα, ο «trad» τρόπος ζωής συνοδεύεται από προβληματικές αξίες.

Σε έναν κόσμο με Andrew Tates

Πέρα από τον σεξισμό που υπαγορεύει στις γυναίκες να μείνουν στην κουζίνα, πολλές tradwife influencers ασχολούνται επίσης με τον ανησυχητικό σχολιασμό κατά της queer κοινότητας (μεταμφιεσμένο ως φιλο-οικογενειακό πρότυπο), ρατσισμό (μεταμφιεσμένο ως επιστροφή στο έθνος) και παράξενες θεωρίες συνωμοσίας (μεταμφιεσμένες ως φυσική, ανεξάρτητη διαβίωση).

Οι ακόλουθοί τους συχνά ενθαρρύνονται να κάνουν στα παιδιά τους μαθήματα στο σπίτι, να «ζουν εκτός δικτύου», να μην κάνουν εμβόλια, να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση, να μην εμπιστεύονται τους γιατρούς, να γεννούν στην κρεβατοκάμαρά τους και να ψηφίζουν τους παλαβούς.

Σε έναν κόσμο με Andrew Tates που επιτίθενται στην αυτονομία των γυναικών, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να σηκωθούν κάποιες από αυτές τις γυναίκες και να πουν «η αυτονομία είναι υπερεκτιμημένη».

Ο Μεγάλος Άντρας που κάνει κουμάντο

Ίσως το πιο ανησυχητικό σε όλο αυτό το θέμα είναι ότι υπάρχει κοινό γι’ αυτό, εξ αρχής. Οι άνδρες -ειδικά οι νέοι άνδρες- αισθάνονται ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της ζωής τους. Είναι μόνοι, είναι θυμωμένοι και είναι οριακά αξιολύπητοι.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ανταποκρίνονται τόσο εύκολα σε ένα κίνημα που τους επιτρέπει να ζήσουν μια φανταστική εκδοχή του κόσμου όπου θα γίνουν ο Μεγάλος Άντρας που κάνει κουμάντο – άλλωστε, πολλοί από αυτούς ξέρουν βαθιά μέσα τους ότι δεν θα συμβεί αυτό ποτέ.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στους μαζικούς πυροβολισμούς που διαπράττουν οι κατάπτυστοι αυτοαποκαλούμενοι «incels», ή στα ραγδαία αυξανόμενα ποσοστά βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Αυτό συμβαίνει όταν η φαντασία προσκρούει στην πραγματικότητα. Αυτό γεννάει δυσαρέσκεια, θυμό και ένα σωρό άλλες φρικαλεότητες.

Οι γυναίκες που δεν λένε την αλήθεια

Τίποτα από όλα αυτά δε θα ίσχυε και δεν θα το συζητούσαμε αυτή τη στιγμή εάν η Neeleman και οι όμοιές της παραδέχονταν ότι έχουν υπογράψει σε μια συμφωνία που της κορόιδεψε.

Αν αυτές οι γυναίκες θέλουν να εμπλακούν σε ένα μικρό παιχνίδι ρόλων για να ενισχύσουν τα στοιχεία της δέσμευσής τους, αν θέλουν να ζήσουν πραγματικά αυτόν τον τρόπο ζωής, καλώς. Αλλά θα πρέπει να είναι ειλικρινείς και να αναγνωρίσουν πώς μοιάζει στην πραγματικότητα αυτού του είδους η ζωή.

Θα πρέπει να ομολογήσουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη παγίδα.

*Με στοιχεία από vanityfair.com και independent.co.uk

Πηγή: Grace