Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει συνεχώς, οι περισσότεροι αναζητούν μια όαση και καταφύγιο στη δροσιά της θάλασσας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε την προσπάθεια όλου του χρόνου για έλεγχο βάρους να πάει χαμένη. Μπορείτε να βρείτε τρόπους να απολαμβάνετε την παραλία και τις διακοπές σας, διατηρώντας ταυτόχρονα την ισορροπία στη διατροφή σας. Με λίγη προετοιμασία και θέληση, θα χαρείτε το καλοκαίρι χωρίς να νιώθετε τύψεις για τις διατροφικές σας επιλογές.

Διατροφή: Τα 9 καλύτερα tips για την παραλία

#1 Σε πόση ώρα να μπείτε στη θάλασσα αν έχετε φάει

Να θυμάστε ότι το σώμα χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ώρες για να μεταβολίσει την τροφή που λαμβάνει. Αν, για παράδειγμα, απολαμβάνετε το γεύμα σας δίπλα στη θάλασσα και αποφασίσετε να βουτήξετε αμέσως μετά, τότε το σώμα σας θα επικεντρωθεί στη διαδικασία της πέψης στο στομάχι, μειώνοντας τη σωστή ροή αίματος προς τον εγκέφαλο και την καρδιά. Έτσι εξηγούνται τα σοβαρά περιστατικά υγείας που σημειώνονται στις παραλίες το καλοκαίρι.

#2 Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση στη διατροφή σας

Η επαρκής ενυδάτωση δεν ικανοποιεί απλώς το αίσθημα της δίψας σε μια ζεστή ημέρα, αλλά προστατεύει παράλληλα από τον κίνδυνο υπερφαγίας και είναι απαραίτητη σε κάθε εποχή για την υγεία. Είτε παίζετε beach volley ή ρακέτες είτε χαλαρώνετε απλώς στην ξαπλώστρα κάτω από τον ήλιο, συστήνεται να καταναλώνετε άφθονα υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κατά γενικό κανόνα τουλάχιστον δύο λίτρα ή οχτώ ποτήρια ημερησίως, εκ των οποίων τα έξι να είναι νερό.

#3 Τι σνακ να επιλέξετε για την παραλία

Το σώμα μας χρειάζεται άμεσες και δροσιστικές παράλληλα πηγές ενέργειας. Επιλογές σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να είναι: ένα wrap με κοτόπουλο ή λεμονάτο χούμους και λαχανικά, ένα βραστό αβγό με φρυγανιά ολικής σε ταπεράκι, μια μπάρα δημητριακών, μερικοί ανάλατοι ξηροί καρποί (για να αποφύγετε την κατακράτηση), λίγο γιαούρτι με δημητριακά και ένα με δύο φρούτα. Προτιμήστε να καταναλώνετε τα σνακ σας ανά τρεις με τέσσερις ώρες για να αποφύγετε τυχόν λιγούρες που θα σας οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής. Μετά το σνακ, καλό θα ήταν να αποφεύγετε την έντονη άσκηση στο νερό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγορεύεται να κάνετε τη βουτιά σας.

#4 Απενοχοποιήστε το παγωτό

Δύο μπάλες παγωτού δεν θα αλλάξουν την ένδειξη της ζυγαριάς σας εάν στην εβδομάδα σας
κυριαρχούσαν οι υγιεινές επιλογές. Τα σορμπέ είναι μια δροσιστική και ολιγοθερμιδική λύση που θα αποτελέσει τη γλυκιά σας απόλαυση.

#5 Προσέξτε τι πίνετε

Μια κρύα σόδα, με πολύ πάγο και μια φέτα λεμονιού είναι πάντα ευπρόσδεκτη μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα για να σας αναζωογονήσει και να ικανοποιήσει προσωρινά τη δίψα σας. Επιλέξτε αφεψήματα βοτάνων και φρούτων, όπως εκχύλισμα χαμομηλιού και ανανά ή νερό με εκχύλισμα φρούτων, όπως με νεκταρίνι, εσπεριδοειδή ή βατόμουρο. Για να έχετε άμεσα αρωματισμένο νερό, μια καλή ιδέα είναι να καταψύξετε μερικά φρούτα, να τα κόψετε σε κομμάτια και να τα χρησιμοποιείτε ως «πάγο» στο νερό σας.

#6 Προσοχή γιατί το κολύμπι «ανοίγει» την όρεξη

Υπάρχει η πεποίθηση ότι το κολύμπι συμβάλλει στο κάψιμο πολλών θερμίδων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο όταν βρίσκονται στην παραλία. Το ποσό των θερμίδων, ωστόσο, που καίγονται εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ένταση και η διάρκεια της άσκησης, καθώς και το βάρος του ατόμου. Ταυτόχρονα, η κολύμβηση μπορεί να αυξήσει την όρεξη είτε γιατί το σώμα ζητά περισσότερη ενέργεια μετά την άσκηση είτε γιατί προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του κατά την παραμονή του στο κρύο νερό. Καλό είναι λοιπόν να τηρείτε τις παραπάνω συμβουλές και να μην ξεφεύγετε νομίζοντας ότι πρέπει να αναπληρώσετε τις θερμίδες που κάψατε.

#7 Προτιμάτε άπαχες πηγές πρωτεΐνης

Με τον καύσωνα που επικρατεί είναι πολύ λογικό να μην έχετε την ίδια όρεξη για λιπαρά κρέατα που νιώθατε το χειμώνα. Επειδή όμως η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι σημαντική για να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα, προτιμήστε τη γαλοπούλα, το στήθος κοτόπουλο, αλλά και θαλασσινά και ψάρια, που εκτός από την πρωτεΐνη αποτελούν και πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού.

#8 Καλύτερα άνευ αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά είναι συχνός πειρασμός στην παραλία καθώς τα διάφορα κοκτέιλ «δίνουν και παίρνουν» στα beach bars. Πέρα όμως από τις πολλές θερμίδες που έχουν και τη χαμηλή θρεπτική τους αξία, συμβάλλουν και στην αφυδάτωση γιατί είναι διουρητικά. Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο και πάντα εναλλάξ με νερό ή κάποιο άλλο ρόφημα που δεν έχει ζάχαρη ή καφεΐνη, έτσι ώστε να προληφθεί η αφυδάτωση.

#9 Μήπως η σαλάτα σας κρύβει παγίδες για τη διατροφή σας;

Μια φαινομενικά υγιεινή σαλάτα στο μενού του εστιατορίου συχνά αποδεικνύεται σημαντική πηγή θερμίδων και αυτό γιατί συνήθως, πέρα από τα βασικά υλικά που αναφέρονται στον κατάλογο, περιέχει και μικρές ποσότητες άλλων συστατικών, όπως μπέικον ή μαγιονέζα, που αυξάνουν κατά πολύ τη θερμιδική της αξία. Άρα καλό είναι να επιλέγετε πιο «ασφαλείς» σαλάτες.

Να θυμάστε ως προς τη διατροφή σας

Είναι σημαντικό λοιπόν, να θυμάστε ότι το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια περίοδος χαλάρωσης και διασκέδασης χωρίς να θυσιάζετε τις καλές σας συνήθειες. Με τις σωστές επιλογές και λίγη προσοχή, θα απολαύσετε την παραλία διατηρώντας ταυτόχρονα την ισορροπία στη διατροφή σας.

Ευχαριστούμε πολύ τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.

Στο άρθρο συνεργάστηκε η Κλαίρη Ντέτσικα, διαιτολόγος-διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής – Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.