Η Σερβία κατάφερε να κάμψει την σθεναρή αντίσταση του Νότιου Σουδάν επικρατώντας με 96-85 για την τελευταία αγωνιστική του τρίτου ομίλου και να προκριθεί ως δεύτερη στους «8».

Μαζί της θα είναι και η Ελλάδα αφού ευνοήθηκε από το αποτέλεσμα και θα ταξιδέψει στο Παρίσι για τους προημιτελικούς.

Μετά το παιχνίδι ωστόσο, ο Ρόγιαλ Άιβι είχε ένα τρομερό ξέσπασμα, βάζοντάς τα με τους διαιτητές του αγώνα, κάνοντας λόγο για διαφορετικά κριτήρια με αφορμή το γεγονός ότι οι βολές ήταν 31-6 για τους Σέρβους.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

«Τι παρωδία! Τι παρωδία! Οι παίκτες μου έπαιξαν με καρδιά και ψυχή και αυτό είναι παρωδία! Αυτό έχω να πω» δήλωσε αρχικά στην μικτή ζώνη ο προπονητής του Νοτίου Σουδάν, πριν επιστρέψει στην συνέχεια για να συνεχίσει:

«Αρχικά, κοιτάξτε τις βολές. Εκτέλεσαν 31 βολές. Εμείς εκτελέσαμε 6 βολές. Αυτό λέει μία ιστορία. Αυτό λέει την αληθινή ιστορία, επειδή είναι παρωδία. Πώς εκτέλεσαν 31 βολές και εμείς 6; Πώς; Απαντήστε μου! Απαντήστε μου!

Είχαμε περισσότερα σουτ (σ.σ 78 για 54), τους κερδίσαμε στα ριμπάουντ, έχοντας 11 επιθετικά. Εκτέλεσαν 31 βολές. Πείτε μου. Πείτε μου. Οι παίκτες μου έδωσαν αίμα, δάκρυα και ιδρώτα, πώς εκτέλεσαν 6 βολές; Σουτάραμε μία ελεύθερη βολή στο δεύτερο μέρος. Μία βολή στο δεύτερο μέρος!».

Ο Άιβι ακολούθως ανέφερε ότι οι διαιτητές ποτέ δεν του έδωσαν εξήγηση, παρά του έλεγαν συνεχώς να μην σηκώνονται οι παίκτες της ομάδας από τον πάγκο: «Είχα διάλογο με τους διαιτητές, αλλά δεν μου μιλούσαν. Μου έδωσαν τεχνική ποινή. Ανησυχούσαν επειδή οι παίκτες ήταν όρθιοι στον πάγκο ή μην περάσω την γραμμή αντί να διευθύνουν το ματς.

Τι σημασία έχει αν πατήσω την γραμμή με το ματς; Τι σημασία έχει αν είναι όρθιοι οι παίκτες μου στον πάγκο; Εξηγήστε μου. Είμαι μπερδεμένος. Οι παίκτες μου πάλεψαν. Έκαναν ό,τι τους ζήτησα, έμειναν πιστοί στο πλάνο. Ο Γιόκιτς είναι σπουδαίος παίκτης, ο Μπογκντάνοβιτς είναι σπουδαίος παίκτης. Δύο παίκτες δεν μπορούν να σε νικήσουν. Ο Μπογκντάνοβιτς είχε 30 πόντους, ο Γιόκιτς 22. Εκτέλεσε 12 βολές. Πείτε μου εσείς».

Κλείνοντας, ο Άιβι ξεκαθάρισε ότι θα διαμαρτυρηθεί και επίσημα στην Ολυμπιακή Επιτροπή: «Μιλάω για το παρόν, για αυτό που είδαν τα μάτια μου. Θα δω ξανά το παιχνίδι, πρέπει να στείλω το VIDEO στην FIBA, στην Ολυμπιακή Επιτροπή, σε όποιον χρειαστεί.

Έγιναν κραυγαλέα πράγματα. Ένας παίκτης μου πήγε για σουτ και ένας αντίπαλος πήγε από κάτω του, τραβούσαν φανέλες. Έπρεπε τα σφυρίγματα να είναι ίδια. Δεν είμαι από τους τύπους που κάνουν παράπονα, αλλά έγιναν κραυγαλέα πράγματα. Και έμεινα ψύχραιμος επειδή απείλησαν (σ.σ οι διαιτητές) ότι θα με αποβάλλουν. Και δεν ήθελα να αφορά εμένα και τους διαιτητές.

Οι παίκτες μου έκλαιγαν επειδή τα έδωσαν όλα. Τα έδωσαν όλα. Προτιμώ να χάσω με 30 πόντους παρά αυτό που έγινε. Δεν ξέρω τι να πω. Δεν έχω απαντήσεις. Πονάει. Οι παίκτες μου πονάνε. Εγώ πονάω. Είναι ντροπή. Είναι ντροπή».