Κυριακή 04 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Σίντι Ενγκάμπα εξασφάλισε το πρώτο μετάλλιο για την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Σίντι Ενγκάμπα εξασφάλισε το πρώτο μετάλλιο για την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων

«Η Σίντι Ενγκάμπα αποτελεί έμπνευση» δήλωσε ο προπονητής της Nick Rayner για την αθλήτρια με την Ομάδα Προσφύγων.

Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, που πρωτοεμφανίστηκε στους Αγώνες του Ρίο, το 2016, εξασφάλισε σήμερα στο Παρίσι το πρώτο μετάλλιο της ιστορίας της, χάρη στην πυγμάχο Σίντι Ενγκάμπα.

Η αθλήτρια που κατάγεται από το Καμερούν και βρίσκεται υπό καθεστώς πρόσφυγα στη Μεγάλη Βρετανία από την ηλικία των έντεκα ετών, νίκησε στον προημιτελικό της κατηγορίας των 75κ. τη Γαλλίδα Νταβινά Μισέλ και εξασφάλισε κατ΄ελάχιστον το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο θα πάρει αν ηττηθεί στους ημιτελικούς.

«Η Σίντι αποτελεί έμπνευση. Δεν είχε εύκολη ζωή. Θέλει απλώς να γίνει Βρετανίδα. Έχει αντιμετωπίσει τόσα πολλά εμπόδια. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, της έλεγαν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι ή να κάνει κάτι» δήλωσε ο προπονητής της Nick Rayner.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε το 2015 τη δημιουργία της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο με δεκαμελή αποστολή, η οποία στους Αγώνες του Τόκιο σχεδόν τριπλασιάστηκε, φτάνοντας στα 29 μέλη.

Στο Παρίσι βρίσκονται συνολικά 36 πρόσφυγες, 23 άνδρες και 13 γυναίκες, από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ερυθραία, την Αιθιοπία, το Καμερούν, την Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Η σεξουαλικότητα και οι αυστηροί νόμοι του Καμερούν

Η πυγμάχος, είναι ομοφυλόφιλη και δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα της επειδή η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στη χώρα.

Σε ηλικία 18 ετών η Ενγκαμπά είχε δηλώσει μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα της, το Καμερούν.

Το Καμερούν τιμωρεί τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου με φυλάκιση έως και πέντε ετών, και σε μια ιδιαίτερα βίαιη περίπτωση το 2022 ένας όχλος οπλισμένος με μαχαίρια και ξύλα ξυλοκόπησε μια ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε ένα ιδιωτικό πάρτι, όπως γράφουν οι Times, σε μια συνέντευξη της Ενγκαμπά.

«Είχα ήδη κάνει coming out στην οικογένειά μου, αλλά δεν μπαίνω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν λέω «Ω, είμαι γκέι»», είχε πει σε συνεντευξή της.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν το ήξερε, όμως, οπότε έπρεπε να το αποδείξω. Έπρεπε να προσκομίσω αποδείξεις δείχνοντας μηνύματα προς προηγούμενες συντρόφους. Έπρεπε να πάρουν συνέντευξη από ανθρώπους που γνωρίζω. Κατάλαβα γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ψεύτικες πληροφορίες και προσποιούνται, αλλά ένα από τα σπουδαία πράγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι οι άνθρωποι δεν με ρωτούν για τη σεξουαλικότητά μου. Στο Καμερούν θα μπορούσαν να με σκοτώσουν».

Η Ομάδα Προσφύγων

Ο Ενγκαμπά είναι μέλος της 37μελούς ομάδας προσφύγων στο Παρίσι.

Της έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη βρετανική υπηκοότητα, παρά το γεγονός ότι έχει κατακτήσει τρεις εθνικούς τίτλους σε διαφορετικές κατηγορίες βάρους και έχει λάβει υποστήριξη από την GB Boxing.

Ο Ενγκαμπά δεν θέλει να επιστρέψει. Αλλά δεν είναι επίσης Βρετανίδα πολίτης. Κατάφερε να αποφύγει την απέλαση και τώρα είναι εδώ, δείχνοντας στο Καμερούν τι χάνει.

Sports in

Συγκλονιστική στιγμή: Ο Πετρούνιας «λυγίζει» στην αγκαλιά της Μιλλούση (vid)

Συγκλονιστικές στιγμές για τον Λευτέρη Πετρούνια, μετά από την ολοκλήρωση του τελικού των κρίκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 04 Αυγούστου 2024