Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Σίντι Ενγκάμπα εξασφάλισε το πρώτο μετάλλιο για την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων
«Η Σίντι Ενγκάμπα αποτελεί έμπνευση» δήλωσε ο προπονητής της Nick Rayner για την αθλήτρια με την Ομάδα Προσφύγων.
Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, που πρωτοεμφανίστηκε στους Αγώνες του Ρίο, το 2016, εξασφάλισε σήμερα στο Παρίσι το πρώτο μετάλλιο της ιστορίας της, χάρη στην πυγμάχο Σίντι Ενγκάμπα.
Η αθλήτρια που κατάγεται από το Καμερούν και βρίσκεται υπό καθεστώς πρόσφυγα στη Μεγάλη Βρετανία από την ηλικία των έντεκα ετών, νίκησε στον προημιτελικό της κατηγορίας των 75κ. τη Γαλλίδα Νταβινά Μισέλ και εξασφάλισε κατ΄ελάχιστον το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο θα πάρει αν ηττηθεί στους ημιτελικούς.
«Η Σίντι αποτελεί έμπνευση. Δεν είχε εύκολη ζωή. Θέλει απλώς να γίνει Βρετανίδα. Έχει αντιμετωπίσει τόσα πολλά εμπόδια. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, της έλεγαν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι ή να κάνει κάτι» δήλωσε ο προπονητής της Nick Rayner.
Η ΔΟΕ ανακοίνωσε το 2015 τη δημιουργία της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο με δεκαμελή αποστολή, η οποία στους Αγώνες του Τόκιο σχεδόν τριπλασιάστηκε, φτάνοντας στα 29 μέλη.
Στο Παρίσι βρίσκονται συνολικά 36 πρόσφυγες, 23 άνδρες και 13 γυναίκες, από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ερυθραία, την Αιθιοπία, το Καμερούν, την Κούβα και τη Βενεζουέλα.
Η σεξουαλικότητα και οι αυστηροί νόμοι του Καμερούν
Η πυγμάχος, είναι ομοφυλόφιλη και δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα της επειδή η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στη χώρα.
Σε ηλικία 18 ετών η Ενγκαμπά είχε δηλώσει μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα της, το Καμερούν.
Το Καμερούν τιμωρεί τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου με φυλάκιση έως και πέντε ετών, και σε μια ιδιαίτερα βίαιη περίπτωση το 2022 ένας όχλος οπλισμένος με μαχαίρια και ξύλα ξυλοκόπησε μια ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε ένα ιδιωτικό πάρτι, όπως γράφουν οι Times, σε μια συνέντευξη της Ενγκαμπά.
«Είχα ήδη κάνει coming out στην οικογένειά μου, αλλά δεν μπαίνω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν λέω «Ω, είμαι γκέι»», είχε πει σε συνεντευξή της.
«Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν το ήξερε, όμως, οπότε έπρεπε να το αποδείξω. Έπρεπε να προσκομίσω αποδείξεις δείχνοντας μηνύματα προς προηγούμενες συντρόφους. Έπρεπε να πάρουν συνέντευξη από ανθρώπους που γνωρίζω. Κατάλαβα γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ψεύτικες πληροφορίες και προσποιούνται, αλλά ένα από τα σπουδαία πράγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι οι άνθρωποι δεν με ρωτούν για τη σεξουαλικότητά μου. Στο Καμερούν θα μπορούσαν να με σκοτώσουν».
Η Ομάδα Προσφύγων
Ο Ενγκαμπά είναι μέλος της 37μελούς ομάδας προσφύγων στο Παρίσι.
Της έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη βρετανική υπηκοότητα, παρά το γεγονός ότι έχει κατακτήσει τρεις εθνικούς τίτλους σε διαφορετικές κατηγορίες βάρους και έχει λάβει υποστήριξη από την GB Boxing.
Ο Ενγκαμπά δεν θέλει να επιστρέψει. Αλλά δεν είναι επίσης Βρετανίδα πολίτης. Κατάφερε να αποφύγει την απέλαση και τώρα είναι εδώ, δείχνοντας στο Καμερούν τι χάνει.
- Μπαρτσελόνα: Ο Γιαμάλ χάνει και το παιχνίδι με τη Θέλτα
- Στο στόχαστρο της Amazon και της SpaceX τα εργασιακά δικαιώματα, με τις ευλογίες του Τραμπ
- Υποκειμενική φτώχεια: Γιατί οι 7 στους 10 αισθανόμαστε φτωχοί; – Τι απαντάνε ειδικοί
- Coachella 2025: Lady Gaga, Green Day, Post Malone και Travis Scott είναι οι φετινοί headliners
- Και το ΠΑΣΟΚ εγένετο αξιωματική αντιπολίτευση
- Ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού: Τα κόμματα και οι ευθύνες τους