Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, προειδοποίησε σήμερα (4/8) ότι οι δράστες των ταραχών που συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο «θα μετανιώσουν» που συμμετείχαν σε αυτές, ενώ συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι αντιμεταναστευτικές κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις.

«Σας εγγυώμαι ότι θα μετανιώσατε που συμμετείχατε σε αυτές τις ταραχές», είπε σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

Βίαιες διαδηλώσεις ακροδεξιών έχουν ξεσπάσει σε όλη τη Βρετανία, με αφορμή την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να οδηγήσει αυτούς τους αλήτες στη δικαιοσύνη».

Η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, είπε χθες ότι όσοι εμπλέκονται σε εγκληματικές ταραχές θα αντιμετωπίσουν «τις σκληρότερες δυνατές κυρώσεις».

Η δήλωση του Στάρμερ

Κλιμακώνεται η ακροδεξιά βία στη Βρετανία

Βίαιες διαδηλώσεις ακροδεξιών έχουν ξεσπάσει σε όλη τη Βρετανία, με αφορμή την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ όπου έχασαν τη ζωή τους τρία παιδιά.

Οι ταραχές, οι πιο εκτεταμένες στη χώρα εδώ και 13 χρόνια, ξέσπασαν μετά τη δολοφονία τριών κοριτσιών στη βορειοδυτική Αγγλία.

Τα fake news που κυκλοφόρησαν στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ύποπτος για το έγκλημα ήταν εξτρεμιστής μουσουλμάνος που βρισκόταν παράνομα στη Βρετανία, έριξαν «λάδι στη φωτιά».

Η κατάσταση στο Ρόδεραμ κλιμακώθηκε γρήγορα την Κυριακή. Παράθυρα του ξενοδοχείου Holiday Inn Express, που θεωρείται ότι ότι φιλοξενεί μετανάστες, έχουν διαλυθεί με το ακροδεξιό πλήθος έξω από το κτίριο να φωνάζει ρατσιστικά συνθήματα.

Διάφορα αντικείμενα πετάχτηκαν εναντίον αστυνομικών που είχαν παραταχθεί μπροστά από το κτίριο, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων κοντά στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Πλάνα που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν έναν άνδρα να σπάει μια γυάλινη πόρτα εξόδου κινδύνου στο ξενοδοχείο.

Τουλάχιστον για έναν τραυματία αστυνομικό κάνει λόγο ο Guardian καθώς η αναταραχή έξω το ξενοδοχείο Holiday Inn Express στο Ρόδεραμ γίνεται όλο και πιο βίαιη.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, διαδηλωτές έχουν σπάσει παράθυρα ενώ εκτοξεύονται διάφορα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς που έχουν παραταχθεί μπροστά από το κτίριο.

Συγκέντρωση κατά των μεταναστών έξω από ξενοδοχείο στο Aldershot

Μια δεξιά συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε επίσης στο Aldershot του Hampshire. Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που κρατούσαν πλακάτ κατά των μεταναστών και σημαίες της Αγγλίας έχουν τοποθετηθεί έξω από το ξενοδοχείο Potters International. Πρόκειται για ένα κτίριο που πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

Δύο άνδρες συνελήφθησαν μετά από ρίψη αντικειμένων και ρατσιστικό λόγο που ακούστηκε σε διαδήλωση έξω από το ίδιο ξενοδοχείο στο Aldershot νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.