Κυριακή 04 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Απόπειρα κατά Τραμπ: Σε διαφορετική συχνότητα οι επικοινωνίες μεταξύ των υπηρεσιών των ΗΠΑ

Απόπειρα κατά Τραμπ: Σε διαφορετική συχνότητα οι επικοινωνίες μεταξύ των υπηρεσιών των ΗΠΑ

Από την προκαταρκτική έρευνα προκύπτει πως οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ επιτηρούσαν την ασφάλεια της εκδήλωσης σε άλλη συχνότητα από τις άλλες υπηρεσίες.

Ένα επείγον μήνυμα ακούστηκε από τον ασύρματο μέσα στο λευκό τροχόσπιτο, έναν κινητό κόμβο επικοινωνιών για την τοπική αστυνομία που συνέβαλε στη διασφάλιση της συγκέντρωσης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου στο Μπάτλερ της Πολιτείας.

«Απλά για να σας ενημερώσουμε, είχαμε έναν νεότερο λευκό άνδρα, με μακριά μαλλιά, που παραμόνευε γύρω από το κτίριο AGR», είπε ένας ελεύθερος σκοπευτής στις 5:42 μ.μ., σύμφωνα με ένα αντίγραφο των κρυπτογραφημένων ραδιοεπικοινωνιών που περιήλθε στην κατοχή της Washington Post. «Εθεάθη με ένα σκοπευτικό υπολογίζοντας την απόσταση από τη σκηνή. … Τον χάσαμε από τα μάτια μας».

Κανείς από τη Μυστική Υπηρεσία, την υπηρεσία που είναι κυρίως υπεύθυνη για την προστασία του Τραμπ, δεν βρισκόταν μέσα στο λευκό τροχόσπιτο για να ακούσει το μήνυμα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Αντ’ αυτού, η ομοσπονδιακή υπηρεσία είχε το δικό της κινητό διοικητήριο με την πολιτειακή αστυνομία της Πενσυλβάνια σχεδόν 300 μέτρα μακριά – και δεν είχε άμεση, ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον κόμβο της τοπικής αστυνομίας. Ο τοπικός διοικητής μέσα στο ρυμουλκούμενο έπρεπε να σηκώσει το κινητό του τηλέφωνο και να καλέσει έναν κρατικό αστυνομικό για να μεταδώσει το μήνυμα, είπαν οι δύο αξιωματούχοι.

Υποδοχή του Τραμπ στο Μιλγουόκι, μια ημέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του.

Η μια γκάφα μετά την άλλη

Η έλλειψη άμεσης σύνδεσης επικοινωνίας (η διαφορετική συχνότητα που λειτουργούσαν) θα εμπόδιζε αργότερα την ικανότητα της Μυστικής Υπηρεσίας να αντιληφθεί γρήγορα την απειλή που συνιστούσε ο επίδοξος δολοφόνος Thomas Matthew Crooks, καθώς η τοπική αστυνομία τον αναζητούσε τα επόμενα 29 λεπτά, με αποτέλεσμα το σοβαρότερο κενό ασφαλείας της ομοσπονδιακής υπηρεσίας εδώ και δεκαετίες, όπως διαπιστώθηκε σε έρευνα της Post.

Στις 6:11 μ.μ., ο Crooks άνοιξε πυρ από μια ταράτσα, εξαπολύοντας οκτώ σφαίρες που άφησαν τον πρώην πρόεδρο τραυματισμένο, έναν συμμετέχοντα στη συγκέντρωση νεκρό και άλλους δύο σοβαρά τραυματισμένους. Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ήταν ενήμερος πως είχε εντοπιστεί σκοπευτής την ώρα που μιλούσε.

Η Post απέκτησε μια απομαγνητοφώνηση περισσότερων από επτά ωρών κρυπτογραφημένων ραδιοεπικοινωνιών της τοπικής αστυνομίας στο συλλαλητήριο εκείνη την ημέρα και πήρε συνέντευξη από πολλούς αξιωματούχους των αρχών επιβολής του νόμου, ορισμένοι από τους οποίους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της διεξαγόμενης έρευνας.

Η πληροφορία εν τέλει μεταβιβάστηκε με κινητό, σε μέρα που λειτουργούσαν παρεμβολείς επικοινωνιών

Η απομαγνητοφώνηση και οι μαρτυρίες παρέχουν την πιο ξεκάθαρη εικόνα για το κυνήγι του Crooks λεπτό προς λεπτό και δείχνουν πώς απέφυγε την αστυνομία και ανέβηκε στην οροφή ενός κοντινού κτιρίου χωρίς να γίνει αντιληπτός. Η αστυνομία έχασε τα ίχνη του Crooks για 20 λεπτά αφότου τον είδαν με το τηλεχειριστήριο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά.

Όταν τον εντόπισαν ξανά, να περπατάει προς την περιοχή όπου θα αποκτούσε πρόσβαση στην ταράτσα αυτού που η τοπική αστυνομία ονόμασε «κτίριο AGR», ένας αστυνομικός χαρακτήρισε λάθος το πού κατευθυνόταν, κατευθύνοντας τους συναδέλφους του στη λάθος πλευρά του κτιρίου.

Η εξέταση της Post δείχνει επίσης ότι η επικοινωνία μεταξύ της Μυστικής Υπηρεσίας και της τοπικής αστυνομίας ήταν ασύνδετη, προβληματική και χρονοβόρα, γεγονός που βοηθά να εξηγηθεί γιατί οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας που βρίσκονταν πιο κοντά στον Τραμπ αιφνιδιάστηκαν όταν ξέσπασαν πυροβολισμοί.

Σε τρεις περιπτώσεις, ένας τοπικός αξιωματικός μέσα στο διοικητήριο της κομητείας Μπάτλερ χρειάστηκε να μεταβιβάσει πληροφορίες σχετικά με τον Κρουκς στον κόμβο της Μυστικής Υπηρεσίας μέσω κινητού τηλεφώνου  σε μια μέρα που η υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας ήταν προβληματική και αναξιόπιστη.

Ο εκτελών χρέη διευθυντή της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρόου καταθέτει δίπλα στον αναπληρωτή διευθυντή του FBI Πολ Αμπάτε ενώπιον της Γερουσίας σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, 30 Ιουλίου 2024.

Απολύτως δυσλειτουργικός τρόπος επικοινωνίας με τον επίδοξο δολοφόνο να παίρνει θέση

Αυτή η μέθοδος ήταν πολύ αργή όταν τα δευτερόλεπτα μετρούσαν. Ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας εντόπισε τον Crooks σε μια ταράτσα με όπλο και ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου το τοπικό κέντρο διοίκησης ότι ήταν «οπλισμένος» περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν από τους πυροβολισμούς, σύμφωνα με το αντίγραφο της ραδιοεπικοινωνίας και τους αξιωματούχους της Μυστικής Υπηρεσίας, αλλά το μήνυμα αυτό δεν διαβιβάστηκε στο κέντρο διοίκησης της Μυστικής Υπηρεσίας πριν ο Crooks αρχίσει να πυροβολεί, όπως παραδέχθηκε η υπηρεσία.

Οι δύο αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου που δήλωσαν ότι τα σημεία διοίκησης δεν είχαν άμεση γραμμή επικοινωνίας – και ότι οι πληροφορίες για τον Κρουκς έπρεπε να μεταδοθούν μέσω κινητού τηλεφώνου – ήταν ο εισαγγελέας της κομητείας Μπάτλερ, Ρίτσαρντ Γκόλντινγκερ, και ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου που γνωρίζει την αντίδραση της αστυνομίας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει θέματα της διεξαγόμενης έρευνας.

Ο Πάτρικ Γιανγκ, διοικητής της Μονάδας Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της κομητείας Μπίβερ, η οποία παρείχε τοπικούς αστυνομικούς για τη διασφάλιση της συγκέντρωσης, δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου να μοιράζονται ένα κοινό σημείο διοίκησης, όπου οι πληροφορίες μπορούν να λαμβάνονται και να διαβιβάζονται γρήγορα. Command center στα αγγλικά, κέντρο επιχειρήσεων στα ελληνικά, κάτι που υπάρχει σε κάθε μεγάλη επιχείρηση ασφαλείας σε όλο τον κόσμο.

Ο εκτελών χρέη διευθυντή της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρόου καταθέτει δίπλα στον αναπληρωτή διευθυντή του FBI Πολ Αμπάτε ενώπιον της Γερουσίας σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, 30 Ιουλίου 2024.

Έπρεπε να υπάρχουν εκπρόσωποι των υπηρεσιών στο ίδιο δωμάτιο να συντονίζουν τις δυνάμεις τους

«Όλοι οι βασικοί ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο», δήλωσε ο Γιανγκ σε συνέντευξή του. «Αυτό παρακάμπτει τα όποια προβλήματα επικοινωνίας». Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο εκτελών χρέη διευθυντή της Μυστικής Υπηρεσίας Ρόναλντ Ρόου Τζούνιορ αναγνώρισε ότι υπήρχαν ξεχωριστοί κόμβοι επικοινωνίας που δεν μοιράζονταν αποτελεσματικά πληροφορίες σε ζωτικές στιγμές. «Μπορεί να υπήρχε ραδιοεπικοινωνία που μας διέφυγε. Πρέπει να είμαστε καλύτεροι σε αυτό», είπε.

Ο Ρόου τόνισε επανειλημμένα ότι οι πυροβολισμοί στο συλλαλητήριο ήταν αποτυχία της Μυστικής Υπηρεσίας και όχι των τοπικών αρχών επιβολής του νόμου. «Εάν η μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων μας βρίσκεται σε ένα ενιαίο διοικητήριο ή σε διαφορετική τοποθεσία, πρέπει πιθανότατα να είμαστε κι εμείς εκεί», είπε.

«Σίγουρα θα εξετάσουμε πολύ προσεκτικά την πτυχή της επικοινωνίας», δήλωσε ο Άντονι Γκουγκλιέλμι, εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας, απαντώντας σε ερωτήσεις της The Post.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Σημαντικό να δώσουμε στους νέους την ευκαιρία να παίξουν στο επίπεδο του Ολυμπιακού»

Οι δηλώσεις του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τη φιλική ισοπαλία του Ολυμπιακού με τη Ρόμα (1-1).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 04 Αυγούστου 2024