Ο πρώην πρόεδρος λέει ότι θα κάνει ντιμπέιτ μόνο στο FOX, το φιλικό προς τους Ρεπουμπλικάνους κανάλι στις 4 Σεπτεμβρίου, ενώ η Χάρις απαιτεί να παραμείνει στο αρχικό δίκτυο που δείχνει μια συμπάθεια παραπάνω στους Δημοκρατικούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι θα ήταν πρόθυμος να συζητήσει με την Καμάλα Χάρις στο φιλικό περιβάλλον του Fox News τον Σεπτέμβριο, αλλά η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει συμφωνήσει σε αυτό που θα αποτελούσε αλλαγή.

Ο Τραμπ είχε προηγουμένως συμφωνήσει να εμφανιστεί στο ABC News και να συζητήσει για δεύτερη φορά φέτος με τον Τζο Μπάιντεν, προτού ο πρόεδρος τερματίσει την εκστρατεία επανεκλογής του.

Σε δήλωσή του στην πλατφόρμα του Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι το ντιμπέιτ θα διεξαχθεί στις 4 Σεπτεμβρίου στην Πενσυλβάνια. Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στο παιχνίδι, αφού κατέθεσε αγωγή για δυσφήμιση εναντίον του ABC και του παρουσιαστή του δικτύου Τζορτζ Στεφανόπουλου για τον ισχυρισμό του παρουσιαστή ότι ο Τραμπ είχε «κριθεί υπεύθυνος για βιασμό» στην υπόθεση της Ε Τζιν Κάρολ. Αντιτείνοντας πως έχασε την αγωγή σε σεξουαλική κακοποίηση και όχι βιασμό.

Ο Τραμπ νωρίτερα φέτος καταδικάστηκε να πληρώσει 83 εκατομμύρια δολάρια για δυσφημιστικές δηλώσεις που είχε κάνει για την αρθρογράφο του περιοδικού, αφού σε αγωγή είχε κριθεί υπεύθυνος για συκοφαντική δυσφήμιση και σεξουαλική κακοποίηση.

Οι Τραμπ και Στεφανόπουλος δεν έχουν μεγάλη αλληλοεκτίμηση μεταξύ τους με αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τραμπ να φοβάται να διεξαχθεί η τηλεμαχία με τον Στεφανόπουλος να επιλέγει τις ερωτήσεις.

Με ένα «κατά λάθος σαρδάμ» βάφτισε τον Στεφανόπουλο, Σλοπαδόπουλο

«Το ντιμπέιτ είχε προγραμματιστεί προηγουμένως εναντίον του Μπάιντεν στο ABC, αλλά έχει τερματιστεί στο βαθμό που ο Μπάιντεν δεν θα συμμετέχει πλέον και εγώ είμαι σε δικαστική διαμάχη εναντίον του ABC Network και του Τζορτζ Σλοπαδόπουλου (sloppy=σαλιάρης στα αμερικάνικα), δημιουργώντας έτσι σύγκρουση συμφερόντων», έγραψε ο Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών πρόσθεσε ότι η τοποθεσία του ντιμπέιτ στο Fox News – το οποίο είναι απολύτως φιλικό στον Τραμπ – δεν έχει καθοριστεί. Είπε όμως ότι συντονιστές θα είναι ο Μπρέτ Μπάιερ και η Μάρθα Μακάλουμ του Fox News και οι κανόνες θα είναι παρόμοιοι με το ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν στις 27 Ιουνίου με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα υπάρχει κοινό στο στούντιο.

Αλλά το Σάββατο, σε μια δήλωση που επικαλέστηκε την προηγούμενη πρόκληση του Τραμπ να συζητήσει με τον Μπάιντεν οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος, η εκστρατεία της Χάρις κατέστησε σαφές ότι δεν συμφωνεί με τους όρους του προτεινόμενου ντιμπέιτ του Fox News. Και απέρριψε ιδιαίτερα τη χρήση του εν λόγω ντιμπέιτ για να αντικαταστήσει το ντιμπέιτ του ABC.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ τρέχει φοβισμένος και προσπαθεί να υπαναχωρήσει από το ντιμπέιτ στο οποίο έχει ήδη συμφωνήσει και τρέχει κατευθείαν στο Fox News για να τον σώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας της Χάρις, Μάικλ Τάιλερ, σε μια δήλωση που μοιράστηκε στο X ο πολιτικός ανταποκριτής του NBC News, Γιαμίς Αλσίντορ. «Πρέπει να σταματήσει να παίζει παιχνίδια και να εμφανιστεί στη συζήτηση για την οποία έχει ήδη δεσμευτεί».

Η αντιπρόεδρος θα παρευρεθεί με ή χωρίς τον Τραμπ

«Η αντιπρόεδρος θα είναι εκεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να μιλήσει σε ένα εθνικό ακροατήριο σε κορυφαία τηλεοπτική ώρα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συζητήσουμε περαιτέρω ντιμπέιτ μετά από αυτό για το οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει και οι δύο εκστρατείες. Ο κ. Οποτεδήποτε, οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος δεν θα πρέπει να έχει κανένα πρόβλημα με αυτό, εκτός αν φοβάται πολύ να εμφανιστεί στις 10 του μηνός».

Σε ανάρτησή της στο X, η ίδια η Χάρις πρόσθεσε: «Είναι ενδιαφέρον πώς το «οποτεδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος» γίνεται «ένας συγκεκριμένος χρόνος, ένας συγκεκριμένος ασφαλής χώρος»». Η αντιπρόεδρος δήλωσε τον Ιούλιο ότι είναι έτοιμη να συζητήσει με τον Τραμπ και τον κατηγόρησε ότι υπαναχώρησε από την προηγούμενη συμφωνία που αφορούσε το ABC.

Σε ανάρτησή του το Σάββατο, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η Χάρις φοβόταν να «κάνει ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ντιμπέιτ» εναντίον του. Πρόσθεσε: «Θα την δω (την Χάρις) στις 4 Σεπτεμβρίου ή δεν θα τη δω καθόλου». Ο συναγερμός του Δημοκρατικού Κόμματος για την εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ του Ιουνίου στο CNN έθεσε σε κίνηση τη δραματική αποχώρησή του από την κούρσα, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι πιθανότατα θα οδηγούνταν σε μια συντριπτική εκλογική ήττα.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις χαιρετά τον Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος απελευθερώθηκε από την κράτηση στη Ρωσία, κατά την άφιξή του στην Κοινή Βάση Andrews στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, 1 Αυγούστου 2024. REUTERS/Nathan Howard

Αμελητέα η διαφορά ανάμεσα σε Χάρις και Τραμπ

Ο πολιτικός χορός γύρω από τα προεδρικά ντιμπέιτ πρόκειται τώρα να κλιμακωθεί. Νωρίτερα φέτος, ο Μπάιντεν και ο Τραμπ συμφώνησαν να παρακάμψουν την τυπική ρύθμιση των τριών ντιμπέιτ, που συνήθως διεξάγονται το φθινόπωρο και οργανώνονται από τη διακομματική Επιτροπή για τα Προεδρικά Ντιμπέιτ. Οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι η μείωση του αριθμού σε δύο και η μεταφορά τους τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο αντανακλά τις αλλαγές στη «δομή των εκλογών μας και τα συμφέροντα των ψηφοφόρων».

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είχε κερδίσει δύο ντιμπέιτ με τον Τραμπ το 2020 και τον προκάλεσε σε δύο φέτος. «Έχω ακούσει ότι είστε ελεύθερος τις Τετάρτες», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος σε μια εβδομαδιαία ρεπό-ημέρα κατά τη διάρκεια της ποινικής δίκης στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία ο Τραμπ καταδικάστηκε για την παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων σε σχέση με πληρωμές μυστικών χρημάτων στην ηθοποιό ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς.

Η τελευταία ανατροπή στο δράμα του ντιμπέιτ του 2024 έρχεται μετά τη δήλωση του Τραμπ ότι δεν θα αντιμετωπίσει τη Χάρις επειδή δεν είναι η επίσημη υποψήφια του κόμματος. Την Παρασκευή, η Χάρις εξασφάλισε αρκετούς αντιπροσώπους του Μπάιντεν για να γίνει επίσημα υποψήφια του κόμματός της. Σε μια συγκέντρωση στην Ατλάντα την Τρίτη, η Χάρις δήλωσε ότι καλωσόριζε ένα ντιμπέιτ με τον Τραμπ, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα την είχε αποκαλέσει «αλήτισσα».

«Όπως λέει και το ρητό, αν έχεις κάτι να πεις, πες το κατάμουτρα», είπε η Χάρις.