Οι κάλπες στη Χειμάρρα έκλεισαν γύρω στις 21.00 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής (04/08), με τον αριθμό των ψηφοφόρων να ανέρχεται σε 8.690 συνολικά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό ψηφοφόρων που έχει καταγραφεί στο δήμο Χειμάρρας μετά την διοικητική διαίρεση του 2015, όπως γράφει το himara.gr.

Συγκεκριμένα το 2015 με τέσσερις υποψηφίους δημάρχους, είχαν ψηφίσει 8.661 δημότες. Στις επόμενες εκλογές του 2019 με μοναδικό υποψήφιο τον Γκόρο 4.165 πολίτες πήγαν να ψηφίσουν, ενώ το 2023 με υποψήφιους τον Φρέντι Μπελέρη και τον Γκέργκι Γκόρο ψήφισαν 7.821.

Σε αυτές τις εκλογές όμως, και μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν τον τελευταίο χρόνο με τη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας και νυν ευρωβουλευτή, Φρέντι Μπελέρη, οι πολίτες φαίνεται να προσήλθαν μαζικά να επιλέξουν τον δήμαρχο που θέλουν για την περιοχή τους επιλέογντας ανάμεσα στον Πέτρο Γκικουριά ως υποψήφιος της «Ομόνοιας» και του Βαγγέλη Τάβου με το σοσιαλιστικό κόμμα, η υποψηφιότητα του οποίου φέρεται να έχει γίνει στρατηγικά από τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.

Αυτή τη στιγμή οι εφορευτικές επιτροπές ετοιμάζουν τα κουτιά και σφραγίζουν τις κάλπες για να μεταφερθούν στην αίθουσα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Χειμάρρας, όπου θα ξεκινήσει η καταμέτρηση λίγο μετά τα μεσάνυχτα και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (05/08).

Στήθηκε παρακρατικός μηχανισμός – Μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ράμα, καταγγέλλει η ελληνική μειονότητα

Νωρίτερα, υπήρξαν αρκετές καταγγελίες για παρέμβαση και παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία έξω από τα εκλογικά κέντρα, από υπαλλήλους του δημαρχείου και στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος.

Αν και ο αλβανικός εκλογικός νόμος απαγορεύει τόσο στους υπαλλήλους του δημαρχείου, όσο και σε όσους βολιδοσκοπούν ψηφοφόρους να μην πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, φαίνεται ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν συμμορφώθηκαν.

Ήδη έχει κυκλοφορήσει βίντεο από περιστατικό που έχει καταγραφεί στο εκλογικό κέντρο 4580 στο Πήλιουρι, όπου στέλεχος του Σοσιαλιστικού κόμματος αρνείται να συμμορφωθεί και αγνοεί την προτροπή της προέδρου του εκλογικού κέντρου να απομακρυνθεί.


Επιπλέον, καταγράφηκαν και περιστατικά βίας σήμερα έξω από τα εκλογικά κέντρα, με πιο χαρακτηριστικό εκείνο στο χωριό Κούδεσι, όπου υποστηρικτής του Πέτρου Γκικουρία δέχθηκε επίθεση με γροθιές από αγνώστους.

«Προθυμία» συγγενών του Βαγγέλη Τάβου να συνοδεύσουν άτομα ΑΜΕΑ στο παραβάν και να ψηφίσουν για λογαριασμό τους

Στο σχολείο της Χειμάρρας εθεάθη συγγενικό πρόσωπο του Τάβου με υπαλλήλους του δημαρχείου Χειμάρρας να συνοδεύουν επτά άτομα ΑΜΕΑ με πρόθεση να τα συνοδέψουν μέσα στο παραβάν και να ψηφίσουν αντ’ αυτών, έγιναν αντιληπτοί από το επιτελείο του Πέτρου Γκικουρία και απομακρύνθηκαν από το εκλογικό κέντρο.

Σε όλα τα εκλογικά κέντρα όπου παραδοσιακά ο υποψήφιος της «Ομόνοιας» Πέτρος Γκικουρίας φαινόταν να κερδίζει με συντριπτική διαφορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του himara.gr, είχαν συγκεντρωθεί άγνωστα άτομα με τζιπ μεγάλου κυβισμού και φιμε τζάμια για να ψηφίσουν, οι οποίοι δεν έχουν καταγωγή από τη Χειμάρρα.

Οι κρυμμένοι «άσσοι» στο μανίκι του Ράμα

Αρκετοί εκτιμούν πως η μεταδημότευση 320 νέων ψηφοφόρων με σκοπό να ενισχύσουν το σοσιαλιστικό κόμμα αλλά και η απαγόρευση ψήφου με ληγμένες ταυτότητες ήταν οι κρυφοί άσσοι στο μανίκι της αλβανικής κυβέρνησης για να κερδίσει τις εκλογές στη Χιμάρα.