Συνεχίζεται η έκρηξη του ηφαιστείου Αίτνα στην Σικελία. Ευδιάκριτα από μεγάλη απόσταση ήταν τα συντριβάνια λάβας μήκους χιλιομέτρων. Η έκρηξη προκάλεσε επίσης βροχές τέφρας και σταγόνες λάβας, γνωστές ως lapilli.

«Από σεισμική άποψη, το μέσο πλάτος της ηφαιστειακής δόνησης έφτασε σε πολύ υψηλές τιμές», ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) στο Παρατηρητήριο της Αίτνας στην Κατάνια. «Η δραστηριότητα του υπέρυθρου ήχου αυξήθηκε επίσης περαιτέρω και έφτασε σε υψηλές τιμές».

Διακόπηκαν τα ταξίδια από και προς τη Σικελία

Λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου, τα ταξίδια από και προς την Σικελία διακόπτονται. Το διεθνές αεροδρόμιο της Κατάνια καθυστέρησε τις πτήσεις λόγω της έκρηξης της Αίτνας που βγάζει καπνό στον αέρα. Ο καπνός επηρεάζει την ορατότητα για τους πιλότους.

Οι κοντινές πόλεις έχουν επίσης καλυφθεί με μαύρη ηφαιστειακή τέφρα μετά την έναρξη της έκρηξης του κρατήρα Voragine.  Οι αφίξεις περιορίζονται επί του παρόντος σε έξι ανά ώρα στην Κατάνια, η οποία βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Σικελίας και στους πρόποδες της Αίτνας, του πιο ενεργού ηφαιστείου της Ευρώπης.

Ορισμένες αναχωρήσεις έχουν επίσης καθυστερήσει. Κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκρήξεων, οι πτήσεις έχουν εκτραπεί σε άλλα αεροδρόμια του νησιού, όπως το Παλέρμο και το Κομίσο, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό θα γίνει και σήμερα.

Δείτε βίντεο από την έκρηξη στην Αίτνα

Λίγα λόγια για το ηφαίστειο

Η Αίτνα βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Σικελίας. Είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και διανύει μια ιδιαίτερα ενεργή περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια. Αν και η Αίτνα εκρήγνυται συχνά, η λάβα δεν έχει φτάσει στις κοντινές πόλεις από το 1800.

Το ηφαίστειο έχει περισσότερους από 200 κρατήρες και όταν ένας από αυτούς εκρήγνυται, μαύρη ηφαιστειακή τέφρα προσγειώνεται στην πόλη της Κατάνια, όπως και στους πρόποδές της, και σε πολλές γύρω πόλεις και χωριά. Αυτό είναι ενοχλητικό για τους κατοίκους, αλλά συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα για τους επισκέπτες.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, υπάρχουν πολλά μονοπάτια και μονοπάτια πεζοπορίας που εξακολουθούν να είναι ασφαλή, αν και είναι νομική απαίτηση να ανεβαίνετε με έναν εξειδικευμένο τοπικό οδηγό βουνού.