Κυριακή 04 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Οι κινήσεις μας στη Μέση Ανατολή έχουν αμυντικό χαρακτήρα – Ζητούν αποκλιμάκωση της έντασης

ΗΠΑ: Οι κινήσεις μας στη Μέση Ανατολή έχουν αμυντικό χαρακτήρα – Ζητούν αποκλιμάκωση της έντασης

Οι περιφερειακές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μετά από τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ ενημερώνουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Λίβανο, ενώ προχωρούν στην ανάπτυξη περισσότερων πολεμικών μέσων στη Μέση Ανατολή, λαμβάνοντας προληπτικά κι αμυντικά μέτρα, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Φίνερ, αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Ο στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση, ο στόχος μας είναι η αποτροπή, ο στόχος μας είναι η άμυνα του Ισραήλ», δήλωσε ο Φίνερ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι CBS και στην εκπομπή «Face the Nation».

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή

Οι περιφερειακές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μετά από τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς, την Τετάρτη στην Τεχεράνη, μία ημέρα μετά από την επιδρομή των Ισραηλινών στη Βηρυτό και την εξουδετέρωση του Φουάντ Σουκρ υψηλόβαθμου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, που όπως και η Χαμάς υποστηρίζεται από το Ιράν.

Ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου, είναι πιο κοντά από ποτέ, με την Τεχεράνη και τους συμμάχους της να σχεδιάζουν την απάντησή τους, ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όπου εδρεύει η Χεζμπολάχ. Χώρες καλούν τους πολίτες του να εγκαταλείψουν και τα ισραηλινά και ιρανικά εδάφη ενώ πτήσεις από και προς τις εν λόγω χώρες ματαιώνονται.

Ενδεικτικά η Sun Dor, θυγατρική της El Al, αναγκάστηκε να ακυρώσει τρεις πτήσεις για Τελ Αβιβ που θα εκτελούνταν από την εταιρεία Klas Jet, αφού το πλήρωμα της εταιρείας αρνήθηκε να πάει στο Ισραήλ. Αυτές είναι πτήσεις από τη Λάρνακα προς το Τελ Αβίβ και το Τελ Αβίβ προς την Κεφαλονιά – και πίσω στο Ισραήλ.

Tο αεροπλανοφόρο «Theodore Roosevelt» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έφτασε στο Στενό του Ορμούζ, σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ιράν

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ αναμένουν ότι το Ιράν και οι σύμμαχοί ενδέχεται να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ ήδη από αύριο, Δευτέρα (5/8), σε απάντηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios.

Όπως είπαν, δεν είναι ακόμα γνωστό αν Ιράν και Χεζμπολάχ θα πραγματοποιήσουν συντονισμένη επίθεση ή θα δράσουν χωριστά. Εκτιμούν ότι και οι δύο εχθροί του Ισραήλ εργάζονται ακόμη για την οριστικοποίηση των στρατιωτικών τους σχεδίων και την έγκρισή τους σε πολιτικό επίπεδο.

Το θερμόμετρο στην περιοχή ανεβαίνει μέρα με τη μέρα και οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης φαίνεται να πέφτουν στο κενό.

Ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Al Jazeera: «Αποκλείεται το Ιράν να συμφωνήσει να μην απαντήσει στρατιωτικά [στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη], ή να πραγματοποιήσει μόνο μια συμβολική απάντηση. Οποιαδήποτε απάντηση από το Ιράν θα είναι ισχυρή και οδυνηρή».

Πάντως, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες αναμένουν στις 12 με 13 Αυγούστου, στην εβραϊκή θρησκευτική γιορτή Τisha B An, την ιρανική επίθεση, ενώ σύμφωνα με τη Wall Street Journal δεν αποκλείεται να γίνει και πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Το ερώτημα είναι αν το Ιράν θα ενεργοποιήσει τους συμμάχους του στην περιοχή με ενδεχόμενο τα αντίποινα εκτός από την Τεχεράνη να έρθουν από την Υεμένη, το Ιράκ ή τη Συρία.

Το Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι αναμένει από τη Χεζμπολάχ να χτυπήσει βαθύτερα στο εσωτερικό του Ισραήλ και να μην περιορίζεται πλέον σε στρατιωτικούς στόχους.

Η ίδια η  Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι εκτόξευσε «δεκάδες» ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα και  σαν αντίποινα για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων

Στην περιοχή συγκεντρώνονται διαρκώς νέες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Όπως μετέδωσε χθες  το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, το αεροπλανοφόρο «Theodore Roosevelt» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έφτασε στο Στενό του Ορμούζ, σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ιράν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν διέταξε επίσης την ανάπτυξη πρόσθετων καταδρομικών και αντιτορπιλικών πλοίων που διαθέτουν δυνατότητες άμυνας βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές που υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, καθώς και μια νέα μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εκτός  το αεροπλανοφόρο, τη μοίρα μαχητικών και πολεμικά πλοία έστειλαν στην περιοχή τον Αμερικανό στρατηγό επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, Μάικλ Κουρίλα, με στόχο να κινητοποιήσει τους διεθνείς και περιφερειακούς συμμάχους του Ισραήλ, που είχαν υπερασπιστεί τη χώρα στην προηγούμενη επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν την 13η Απριλίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Axios, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κινητοποιήσει τον ίδιο διεθνή και περιφερειακό συνασπισμό χωρών που υπερασπίστηκε το Ισραήλ κατά την προηγούμενη ιρανική επίθεση, επειδή η δολοφονία Χανίγια εντάσσεται στο πλαίσιο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονα αντι-ισραηλινά αισθήματα σε ολόκληρη την περιοχή.

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, θα ταξιδέψει σήμερα στο Ιράν, σε μια σπάνια επίσκεψη, για να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή με τον Ιρανό ομόλογό του μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Sports in

Συγκλονιστική στιγμή: Ο Πετρούνιας «λυγίζει» στην αγκαλιά της Μιλλούση (vid)

Συγκλονιστικές στιγμές για τον Λευτέρη Πετρούνια, μετά από την ολοκλήρωση του τελικού των κρίκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 04 Αυγούστου 2024