Ο χρόνος φαίνεται πως κυλάει αντίστροφα για τα αντίποινα του Ιράν και των συμμάχων του εναντίον του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη.

«Οι Ισραηλινοί περιμένουν τα αντίποινα του Ιράν μέσα στις επόμενες 48 με 72 ώρες. Το ερώτημα είναι, αν η Χεζμπολάχ χρησιμοποιήσει το στρατηγικό της οπλοστάσιο, δηλαδή τους βαλλιστικούς πυραύλους ακριβείας και κάτι τέτοιο θα αλλάξει τα δεδομένα», αναφέρει ρεπορτάζ του δικτύου TRT.

Μπροστά στον κίνδυνο μιας μαζικής επίθεσης εναντίον ισραηλινών εδαφών, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, Μάικλ Κουρίλα σπεύδει στο Ισραήλ, στην Ιορδανία και σε άλλες χώρες στην περιοχή.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις. Είναι πιθανό να είμαστε κι εμείς θύματα μιας τέτοιας επίθεσης. Άρα, πρέπει να έχουμε τις κατάλληλες δυνάμεις στην περιοχή», τονίζει ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Εκδίκηση ζητά το Ιράν για τον Χανίγια

Η Τεχεράνη, ωστόσο, δηλώνει αποφασισμένη να πάρει εκδίκηση και απορρίπτει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των διπλωματών του αραβικού κόσμου να μετριάσουν την αντίδρασή της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Το Σάββατο (3/8), όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, οι ιρανικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν επίσημη έρευνα για τη δολοφονία του Χανίγια, ενώ το Ιράν ξεκαθάρισε σε Άραβες διπλωμάτες ότι δεν ενδιαφέρεται αν τα αντίποινά του προκαλέσουν γενικευμένο πόλεμο.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και άλλες κυβερνήσεις εταίρων να πιέσουν το Ιράν να μην κλιμακώσει την ένταση στην Μέση Ανατολή και προειδοποίησαν πως οποιοδήποτε πλήγμα θα επισύρει απάντηση. Η Ουάσινγκτον είπε επίσης ότι πιέζει το Ισραήλ να χαμηλώσει τους τόνους και αυτό.

Η Ιορδανία δήλωσε την Κυριακή (4/8) ότι έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της στην Τεχεράνη και ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου κατευθύνεται επίσης στο Κάιρο για να συζητήσει τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης.

Το Ισραήλ, με τη σειρά του, δήλωσε ότι είναι έτοιμο να αμυνθεί και να απαντήσει σε οποιοδήποτε αντίποινα.

«Το Ισραήλ βρίσκεται τώρα σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο εναντίον του ιρανικού άξονα του κακού», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο – είτε αμυντικό είτε επιθετικό. Επαναλαμβάνω στους εχθρούς μας: Θα απαντήσουμε και θα απαιτήσουμε βαρύ τίμημα για κάθε πράξη επίθεσης εναντίον μας, από οποιοδήποτε πεδίο».

Ο εισαγγελέας του Ιράν ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατο του Χανίγια και έδωσε εντολή να εντοπιστεί και να συλληφθεί οποιοσδήποτε είτε ήταν αμελής είτε συνεργάστηκε εν γνώσει του με το Ισραήλ για τη δολοφονία

Η δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη, ο οποίος βρισκόταν εκεί για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν, θεωρείται αποτυχία για τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, επισημαίνει η Wall Street Journal.

Το Ιράν και η Χαμάς, που κατηγορούν το Ισραήλ για την επίθεση, αμφισβητούν ότι σκοτώθηκε από βόμβα και αναφέρουν ότι χτυπήθηκε από πύραυλο.

Ο Σαντέκ Ραχίμι, αναπληρωτής επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, έκανε γνωστό το Σάββατο ότι ο εισαγγελέας της χώρας ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατο του Χανίγια και έδωσε εντολή να εντοπιστεί και να συλληφθεί οποιοσδήποτε είτε ήταν αμελής είτε συνεργάστηκε εν γνώσει του με το Ισραήλ για τη δολοφονία. Ορισμένοι αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν ήδη ανακριθεί.

Πολιτικοί στην Τεχεράνη δήλωσαν ότι η επίθεση κατέδειξε «τα κενά στο σύστημα πληροφοριών και ασφαλείας της χώρας».

Συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων

Στην περιοχή συγκεντρώνονται διαρκώς νέες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Όπως μετέδωσε χθες  το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, το αεροπλανοφόρο «Theodore Roosevelt» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έφτασε στο Στενό του Ορμούζ, σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ιράν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν διέταξε επίσης την ανάπτυξη πρόσθετων καταδρομικών και αντιτορπιλικών πλοίων που διαθέτουν δυνατότητες άμυνας βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές που υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, καθώς και μια νέα μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εκτός  το αεροπλανοφόρο, τη μοίρα μαχητικών και πολεμικά πλοία έστειλαν στην περιοχή τον Αμερικανό στρατηγό επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, Μάικλ Κουρίλα, με στόχο να κινητοποιήσει τους διεθνείς και περιφερειακούς συμμάχους του Ισραήλ, που είχαν υπερασπιστεί τη χώρα στην προηγούμενη επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν την 13η Απριλίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Axios, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κινητοποιήσει τον ίδιο διεθνή και περιφερειακό συνασπισμό χωρών που υπερασπίστηκε το Ισραήλ κατά την προηγούμενη ιρανική επίθεση, επειδή η δολοφονία Χανίγια εντάσσεται στο πλαίσιο του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονα αντι-ισραηλινά αισθήματα σε ολόκληρη την περιοχή.