Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα, στη διάρκεια ταραχών στο Μπαγκλαντές, καθώς η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, αλλά κι εξοπλισμό αναισθητοποίησης για να διαλύσει δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κάλεσαν την πρωθυπουργό Σεΐχ Χασίνα να παραιτηθεί.

Τον προηγούμενο μήνα, τουλάχιστον 173 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ περίπου 10.000 συνελήφθησαν, όταν ξέσπασαν ταραχές από διαδηλώσεις υπό την καθοδήγηση ομάδων φοιτητών που διαμαρτύρονταν κατά των περιορισμών για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Άγρια καταστολή

Οι ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα χαρακτηρίζονται οι σοβαρότερες αφότου ανέλαβε την εξουσία η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα, πριν από 15 χρόνια. Ξέσπασαν εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων με κεντρικό αίτημα να τερματιστεί το σύστημα ποσοστώσεων στις προσλήψεις στο δημόσιο, που ωφελεί —καταγγέλλουν οι συμμετέχοντες— παιδιά μελών οργανώσεων που υποστηρίζουν την πρωθυπουργό Χασίνα.

Φοιτητικό κίνημα το οποίο πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις τις ανέστειλε χθες Δευτέρα για 48 ώρες, με τον ηγέτη του να δηλώνει πως δεν θέλει να γίνουν μεταρρυθμίσεις «με τίμημα τόσο αίμα».

Οι αρχές κήρυξαν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, με τον στρατό πλέον στους δρόμους πόλεων της χώρας της νότιας Ασίας με τον όγδοο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο.