Αγορές: Πώς εξηγείται το «κραχ» των τελευταίων ημερών – AI, γεν και ΗΠΑ στο επίκεντρο
Οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με μία πτώση που έχει σβήσει τα περισσότερα κέρδη που σημείωσαν από τις αρχές της χρονιάς
- Μαρτυρία σοκ για τον 33χρονο Γάλλο: «Με είχε χτυπήσει και μένα με το αυτοκίνητο»
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Οι αγορές παγκοσμίως σφυροκοπούνται. Με βασικούς πρωταγωνιστές την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, ο «πόνος» πέρασε στις υπόλοιπες χώρες της Ασίας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αλλά και στην Ευρώπη αν και δεν είχε τη σφοδρότητα την οποία είδαμε στην Ασία και στα προσυνεδριακά στοιχεία της Wall Street, με τα futures να βρίσκονται στο κόκκινο.
Για την Ασία, η πτώση αυτή εξαφάνισε τα κέρδη τα οποία είχαν εμφανίσει οι αγορές από την αρχή της χρονιάς με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να μπαίνει σε bear market, μετά από ένα ράλι το οποίο είχε γεννήσει μεγάλη αισιοδοξία στους επενδυτές νωρίτερα.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δέχθηκε τη σφοδρότητα του παγκόσμιου ξεπουλήματος με την πτώση του να αγγίζει το 6%.
Η βουτιά χαρακτηριζόταν ως εισαγόμενη από παράγοντες της αγοράς, μετά τις έντονες πτωτικές κινήσεις στις διεθνείς αγορές στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και το ιδιαίτερα αρνητικό άνοιγμα σήμερα στην Ασία και τα futures που έδειχναν νέα πτώση στη Γουολ Στριτ. Το ΧΑ δεν φαίνεται να μπορεί να βρει άμυνες με τον Γενικό Δείκτη να χάνει και τις 1.350.
Καθοδικά κινούνται 114 εταιρείες, ενώ θετικά μόλις μία. Σταθερές παραμένουν επτά μετοχές. Έξι μετοχές παρουσιάζουν διψήφια πτώση.
Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι: ΙΝΤΕΡΤΕΚ (-12,60%), QUALITY AND RELIABILITY (-11,79%), PROFILE (-11,78%), OPTIMA BANK (-11,75%), ΙΚΤΙΝΟΣ (-10,37%), ALPHA REAL ESTATE SERVICES (-10,00%), ΙNΤΡΑΛΟΤ (-9,70%), ΚΛΜ ΑΕ (-9,69%), ΠΑΙΡΗΣ ΑΒΕΕ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ (-9,68%), MEDICON (-9,62%). Με βαριές απώλειες και οι υπόλοιπες τράπεζες: Εθνική (-6,67%), Πειραιώς (-8,59%), Alpha (-7,71%) και Eurobank (-8,26%).
Η πτώση-ρεκόρ που σημειώθηκε τη Δευτέρα σε αρκετούς δείκτες αναφοράς δεν προκλήθηκε μόνο από τους φόβους για ύφεση λόγω των αδύναμων αμερικανικών μάκρο και του ισχυρότερου γεν, σημειώνει άρθρο των Financial Times που δημοσιεύθηκε στη στήλη Opinion Lex. Η ρίζα του προβλήματος έχει ένα ακόμη αγκάθι, το οποίο είναι αυξανόμενη ξένη ιδιοκτησία των κατασκευαστών τσιπ της Ασίας, ως αποτέλεσμα της ετήσιας παγκόσμιας έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης.
«Τιμωρήθηκαν» από ξένους επενδυτές οι κατασκευαστές ημιαγωγών στην Ασία
Και αυτό διότι όπως σημειώνουν οι FT, το γεγονός ότι οι μετοχές των κατασκευαστών τσιπ της περιοχής, οι οποίες κατέγραψαν μερικές από τις μεγαλύτερες απώλειες τη Δευτέρα, δείχνουν ότι υπάρχουν και άλλες δυναμικές.
Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τσιπ στον κόσμο, σημείωσαν πτώση ρεκόρ 9,8%, λίγο πιο κάτω από το ημερήσιο όριο του 10%. Οι μετοχές των νοτιοκορεατικών Samsung Electronics και SK Hynix υποχώρησαν και οι δύο κατά περίπου 10%. Στην Ιαπωνία, η εταιρεία κατασκευής τσιπ Renesas υποχώρησε κατά 15%, ενώ η εταιρεία κατασκευής μηχανημάτων τσιπ Tokyo Electron υποχώρησε κατά 18%, ανεβάζοντας την πτώση στο ιλιγγιώδες 40% για τον τελευταίο μήνα.
Ο αντίκτυπος στις ευρύτερες αγορές επιδεινώνεται από τη μεγάλη στάθμιση των εταιρειών αυτών στις τοπικές αγορές. Η TSMC, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του δείκτη Taiex και η Samsung Electronics είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα του δείκτη Kospi.
Οι ξένοι επενδυτές μπήκαν πολύ δυναμικά στους ασιατικούς κατασκευαστές ημιαγωγών, σημειώνοντας ρεκόρ επενδύσεων, καθώς θεωρήθηκε ότι ο συγκεκριμένος τομέας θα ήταν κύριος ωφελούμενος από την παγκόσμια φρενίτιδα για την τεχνητή νοημοσύνη.
Οι αγορές από ξένους επενδυτές των ασιατικών κατασκευαστών τσιπ σημείωσαν ρεκόρ φέτος, καθώς ο τομέας θεωρήθηκε ο κύριος ωφελημένος από την παγκόσμια έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η ξένη ιδιοκτησία αντιπροσωπεύει περίπου τα τρία τέταρτα των μετοχών της TSMC που είναι εισηγμένες στο Ταϊπέι. Για τη Samsung Electronics και την SK Hynix το ποσοστό αυτό ξεπέρασε επίσης το 50%.
Οι ξένοι επενδυτές ήταν επίσης πωλητές στις μετοχές ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων που πωλήθηκαν τη Δευτέρα, με τη Samsung να αντιπροσωπεύει μόνη της τη μερίδα του λέοντος αυτού του ποσού. Η TSMC είχε ήδη δει σημάδια εξόδου κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα. Η απότομη αλλαγή τόνου από αυτή την επενδυτική βάση σημαίνει ότι όσο το παγκόσμιο κλίμα παραμένει αβέβαιο, η μεταβλητότητα για τους κατασκευαστές τσιπ και τις αγορές μετοχών της Ασίας θα παραμείνει υψηλή, καταλήγουν οι Financial Times.
Η πτώση των μετοχών που σχετίζονται με την ΑΙ δεν είναι όμως αποκλειστικά ένα ασιατικό φαινόμενο. Nvidia, Intel, Microsoft, Alphabet σημείωσαν σημαντικές μηνιαίες απώλειες, καθώς η όρεξη των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη δε μετουσιώθηκε σε έκρηξη κερδών παρά τα δισεκατομμύρια επενδύσεων, γεννώντας φόβους για υπεραγορά των συγκεκριμένων μετοχών.
Αγορές: Γιατί ήταν τόσο σφοδρό το ιαπωνικό ξεπούλημα;
Ο Λέο Λιούις, επιχειρηματικός συντάκτης για ασιατικά θέματα στους Financial Times, δίνει και μια ακόμη πτυχή στο ιαπωνικό sell-off, αυτή της ταχύτητας με την οποία έγινε. Από εκεί που Ιαπωνία φαινόταν να έχει γυρίσει για τα καλά στο παγκόσμιο επενδυτικό στερέωμα μετά τα υψηλά του 1989, σήμερα όλα άλλαξαν.
Μέσα σε 20 λεπτά από το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα – ο δείκτης Topix είχε ήδη υποχωρήσει κατά 7% την ημέρα και το γεν εξακολουθούσε να ανακάμπτει έναντι του δολαρίου. Ένας επικεφαλής συναλλαγών προσπάθησε να εξηγήσει την κατάσταση σημειώνοντας ότι «η αγορά του Τόκιο κινείται όπως κινήθηκε κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, χωρίς να υπάρχει πραγματική χρηματοπιστωτική κρίση για να την αποδώσουμε», είπε στους FT και πρόσθεσε πως «έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Στην Ιαπωνία ο κόσμος των επενδύσεων έρχεται για να τιμωρήσει τον κίνδυνο».
Η ταχύτητα και η σφοδρότητα της διόρθωσης της ιαπωνικής αγοράς είναι εντυπωσιακή και μπορεί πλέον να επαναφέρει πλήρως τις απόψεις για μια αγορά που πρόσφατα γνώρισε μια αναγέννηση.
Τίποτα από όλα αυτά δεν έπρεπε να συμβεί, διότι αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά, σχολίασε ο Λιούις. Μεγάλα ξένα κεφάλαια, που εν μέρει αναζητούσαν μια εναλλακτική λύση από την Κίνα, αναζωογονήθηκαν από τις προοπτικές στην Ιαπωνία.
Κέρδη από την κατρακύλα
Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ είχε επανειλημμένα αυξήσει τις συμμετοχές της στους πέντε μεγαλύτερες εταιρείες της Ιαπωνίας, σε κάτι που πολλοί εξέλαβαν ως «άδεια» να επανεκτιμήσουν τα κρυμμένα διαμάντια της ιαπωνικής αγοράς. Το άλλοτε υπάκουο Χρηματιστήριο του Τόκιο φάνηκε να πιέζει τις εταιρείες να αξιοποιήσουν τα κεφάλαιά τους πιο αποτελεσματικά. Ένα διευρυμένο, επιδοτούμενο από την κυβέρνηση επενδυτικό πρόγραμμα φαινόταν καλά σχεδιασμένο για να φέρει μια νέα γενιά εγχώριων επενδυτών στην ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά.
Ωστόσο, όπως οι τελευταίες εβδομάδες υπενθύμισαν με οδυνηρό τρόπο σε όλους ότι τα ιαπωνικά ράλι είναι πάντα ευάλωτα σε ανατροπές λόγω του εύρους, της ρευστότητας και της φύσης της ίδιας της αγοράς μετοχών, σημειώνει ο Λιούις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα τώρα που πολλά παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην Κίνα. Είναι ευκολότερο να πουλήσει κανείς την Ιαπωνία σε μια κατρακύλα από οποιαδήποτε άλλη ασιατική αγορά και ασυνήθιστα ελκυστικό να αποκομίσει κέρδη από αυτήν αυτή τη στιγμή, επειδή τα κέρδη φέτος ήταν τόσο καλά.
Η ιαπωνική αγορά, λόγω του πολύ μεγάλου εύρους τύπων βιομηχανιών, περιγράφεται συχνά από τους επενδυτές ως «εγγύηση για το παγκόσμιο εμπόριο». Ο κόσμος γενικά αγοράζει την Ιαπωνία όταν οι συνθήκες φαίνονται αισιόδοξες και όταν υπάρχουν πολλά μεγάλα κατηγορίες όπως οι ημιαγωγοί και η τεχνητή νοημοσύνη, όπου οι ιαπωνικές εταιρείες είναι έντονα εκτεθειμένες σε αυτά, καταλήγει.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις