Τα ασιατικά χρηματιστήρια σφυροκοπήθηκαν βάναυσα τη Δευτέρα, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να μπαίνει σε bear market, χάνοντας μάλιστα όλα τα κέρδη τα οποία είχαν εισρεύσει από την αρχή του χρόνου. Σε bear market εισήλθε και οι ιαπωνικός Topix.

Η απώλεια της τάξεως του 12,4% για τον Nikkei που τον είδε να κλείνει στις 31.458,42 μονάδες ήταν η χειρότερη ημέρα για τον δείκτη από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987. Η απώλεια των 4.451,28 μονάδων του δείκτη ήταν επίσης η μεγαλύτερη σε μονάδες σε όλη την ιστορία του.

«Βαριά» ιαπωνικά χαρτιά, όπως οι Mitsubishi, Mitsui and Co, Sumitomo και Marubeni, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση άνω του 14%, με τη Mitsui να βλέπει μια πτώση σχεδόν 20% της κεφαλαιοποίησής της.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 8,1% προτού διακοπεί η διαπραγμάτευση για 20 λεπτά λόγω των διακοπτών του χρηματιστηρίου. Ο Kosdaq μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 11,71%. O αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε σχεδόν 3%.

Ο Taiex της Ταϊβάν έκλεισε με πτώση 8,4%, τη χειρότερη ημέρα στην ιστορία του. Οι τεχνολογικές μετοχές ήταν από τις πιο σκληρά πληγείσες στη χρηματιστηριακή κατάρρευση της Δευτέρας. Η TSMC υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση της, ενώ η Samsung Electronics επιβάρυνε επίσης τον δείκτη Kospi της Νότιας Κορέας.

O δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά 2,01% και ο Shanghai Cοmpsite κατά 1,54%. Ο ινδικός NSE Nifty 50 υποχωρεί κατά 3,1%.

Τι άλλαξε στα ασιατικά χρηματιστήρια

Το ξεπούλημα στην Ιαπωνία ήταν πιθανό να συνεχιστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δήλωσαν traders στο Τόκιο, όπως σημειώνουν οι Financial Times. Οι επενδυτές είναι προετοιμασμένοι για νέα μεταβλητότητα λόγω των φόβων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) έχει αργήσει πολύ να ανταποκριθεί στις ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται και μπορεί να αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια.

Οι traders στο Τόκιο δήλωσαν ότι οι πωλήσεις ήταν μέρος μιας μεγάλης διόρθωσης και μιας κίνησης μείωσης του ρίσκου από τα παγκόσμια κεφάλαια. Ωστόσο, υπήρχαν παράγοντες που αφορούσαν ειδικά την Ιαπωνία και έπληξαν πολύ περισσότερο τις μετοχές του Τόκιο, ιδίως οι επιπτώσεις στα κέρδη του γεν που έχει ενισχυθεί κατά περίπου 9% από περίπου 161 γιεν έναντι του δολαρίου στα μέσα Ιουλίου σε έως 141.70 ανά δολάριο.

«Η ιαπωνική αγορά θεωρείται από τους παγκόσμιους επενδυτές ως εγγύηση για το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο επικεφαλής ενός παγκόσμιου συνταξιοδοτικού ταμείου με έδρα και στην Ιαπωνία, μιλώντας στου FT. «Έτσι, αν βρίσκεστε σε κατάσταση σοβαρής μείωσης του ρίσκου, όπως πολλοί επενδυτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή λόγω των φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ και των γεωπολιτικών κινδύνων, είναι λογικό να κάνετε profit-taking σε μια ιαπωνική αγορά που έχει πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής φέτος».

Πηγή: ΟΤ