Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
ΑΑΔΕ – Φορολογικές δηλώσεις: 6,5 εκατ. υποβλήθηκαν σε 100 μέρες – Τι δείχνουν τα στοιχεία [πίνακας]

ΑΑΔΕ – Φορολογικές δηλώσεις: 6,5 εκατ. υποβλήθηκαν σε 100 μέρες – Τι δείχνουν τα στοιχεία [πίνακας]

Κατά μέσο όρο υποβάλλονταν 65.439 φορολογικές δηλώσεις κάθε μέρα

Ρεκόρ υποβολής δηλώσεων μέσα σε 100 μέρες, αλλά και απειροελάχιστες ενστάσεις για αμφισβήτηση των τεκμαρτών εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών, δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σε ανακοίνωσή της, η ΑΑΔΕ επικαλείται τα δύο αυτά στοιχεία καθώς «αποδεικνύουν την επιτυχία της φετινής διαδικασίας», η οποία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά μέσα σε μόλις 100 ημέρες, δηλαδή από τις 25 Απριλίου έως και τις 2 Αυγούστου 2024, υποβλήθηκαν 6.543.853 δηλώσεις φυσικών προσώπων, το μεγαλύτερο πλήθος εμπρόθεσμων δηλώσεων που καταγράφεται τα τελευταία εννέα χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, υποβάλλονταν 65.439 δηλώσεις κάθε μέρα.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι πολίτες και οι λογιστές – φοροτεχνικοί ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους στο συντομότερο χρονικό διάστημα των τελευταίων εννέα ετών.

Τις «καμπάνες» θα ακούσουν οι εκπρόθεσμοι

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αμφισβήτησης των τεκμηρίων, σχετική πρόθεση εξεδήλωσαν 4.358 φυσικά πρόσωπα, από τα 401.565, που εκκαθαρίζονται με βάση αυτή τη διαδικασία, σε σύνολο 713.477 επιτηδευματιών. Δηλαδή, μόλις το 1% των υπαγομένων. Από αυτούς, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία 263 φορολογούμενοι.

Πρόστιμα

Οι φορολογούμενοι που «ξέχασαν» να υποβάλουν ή θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, εκτός φυσικά από τον πρόσθετο φόρο σε περίπτωση χρεωστικού εκκαθαριστικού βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πρόστιμα της εφορίας.

Το εν λόγω πρόστιμο, μάλιστα, κυμαίνεται από 100 ευρώ, έως 250 ή και 500 ευρώ, ανάλογα με το εάν ο υπόχρεος είναι ή όχι επιχειρηματίας, αφού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία:

  • εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ,
  • σε φορολογούμενους που δεν υποβάλλουν ή υποβάλλουν εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση, με εξαίρεση τις δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα, δεν υποβάλλουν ή υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου ή δεν ανταποκρίνονται σε αίτημα της φορολογικής διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων, επιβάλλεται πρόστιμο διακοσίων πενήντα ευρώ ανά παράβαση, αν είναι υπόχρεοι τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και πεντακοσίων ευρώ ανά παράβαση, αν είναι υπόχρεοι τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Ρομέν Πιτό αναλαμβάνει την Κ19

Ο Ρομέν Πιτό θα είναι ο νέος προπονητής των πρωταθλητών Ευρώπης Κ19 του Ολυμπιακού – Ποιος είναι ο Γάλλος με την τεράστια εμπειρία από τη Ligue 1 και το πλούσιο βιογραφικό…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024