Αποκάλυψη: Τι ήξεραν οι εισαγγελείς επόπτες της ΕΥΠ για τους 28 κοινούς «στόχους» με Predator και ποιος τους παραπλάνησε;
Κρίσιμα ερωτήματα για τους κκ Κ. Τζαβέλλα και Β. Βλάχου και τις 28 παρακολουθήσεις –ακόμη και συναδέλφων τους δικαστών-από την ΕΥΠ με την φερόμενη «έγκριση» τους. Νέα διάσταση στο «σκάνδαλο των υποκλοπών».
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Οι δύο έμπειροι εισαγγελείς της ΕΥΠ την περίοδο 2020-2023 κκ Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και Βασιλική Βλάχου γνώριζαν για τις 28 τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων , στελεχών της ΕΛΑΣ αλλά και συναδέλφων τους ανώτατων δικαστικών λειτουργών (ΣΣ ήσαν κοινοί στόχοι με το παράνομο λογισμικό Predator) ή οι περισσότερες από αυτές πραγματοποιήθηκαν , ύστερα από παραπλάνηση τους από υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ προκειμένου να εξασφαλισθεί η υπογραφή τους;
Αληθεύουν ή όχι οι πληροφορίες ότι οι εν λόγω δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν σε συναδέλφους τους κι όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες ότι «δεν γνώριζαν ότι έχουν υπογράψει υποκλοπή συνομιλιών των περισσότερων από αυτά τα 28 άτομα κι ότι τα υπό παγίδευση τηλέφωνα των εν λόγω ατόμων εντάχθηκαν σε αιτήματα παρακολουθήσεων ασχέτων υποθέσεων που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα, την κατασκοπεία κλπ»; Γιατί δεν καλούνται να καταθέσουν για αυτόν τον άγνωστο κύκλο υποκλοπών από την ΕΥΠ κι αν γνώριζαν τι συνέβαινε;
Τα καίρια, καθοριστικά αυτά νέα ερωτήματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο κι αυτό δεν απαντήθηκε από την έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκύπτει μετά την ανακάλυψη, ύστερα από επιτόπιο έλεγχο στις μυστικές υπηρεσίες, ότι από την λίστα των 100 περίπου «στόχων» του λογισμικού αρπακτικού υπήρχαν 28 κοινοί με την ΕΥΠ. Σε ένα εύρημα που πέρα από την υπόθεση της παγίδευσης τηλεφώνων με το παράνομο σύστημα Predator αποκαλύπτει ένα δίκτυο ύποπτων παρακολουθήσεων σημαντικών προσώπων από την ΕΥΠ που δεν ήσαν γνωστές μέχρι σήμερα, εκτός από αυτήν του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ Νίκου Ανδρουλάκη που είχε γίνει γνωστή από το 2022. Ανάμεσα στους 28 που διαπιστώνεται τώρα ότι παρακολουθούντο από την ΕΥΠ – μέσω της πρόσφατης σύγκρισης με την λίστα των υποκλοπών του παράνομου λογισμικό Predator – ήσαν ο τότε oικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης, ο τότε γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Χατζηδάκης , η προϊσταμένη των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων κ Πηνελόπη Μηνιάτη , τότε στελέχη του Μαξίμου κι άλλοι.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές μέχρι το Νοέμβριο του 2020 , στο διάστημα που φέρεται να είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση οι επτά από τους 28 εν λόγω στόχους –κι αναμεσά σε αυτούς ο κ Μπαρδακης , ο κ Μυλωνάκης, δημοσιογράφοι κι άλλοι – χρέη εισαγγελέα στην ΕΥΠ εκτελούσε ο έμπειρος δικαστικός λειτουργός κ Κ. Τζαβέλλας που ήταν επί σειρα ετων εποπτεύων σε κρίσιμες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ με εξαιρετική επιτυχία.
Από τα τέλη του 2020 ανέλαβε την σχετική θέση η κ Βασιλική Βλάχου που μέχρι τότε συμμετείχε στην σύνθεση δικαστηρίου για σοβαρή ποινική υπόθεση στον Πειραιά. Η κ Βλάχου έγινε κι αυτή «στόχος» του παράνομου λογισμικού από τις αρχές του 2021με το «τρυκ» ευχαριστηρίου SMS για ευχές που είχε στείλει, το οποίο φαίνεται να δέχθηκε από τον αριθμό του κινητού του κ Γρηγόρη Δημητριάδη πρώην στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού που χρησιμοποιούσαν παραπλανητικά οι διαχειριστές του Predator. Χωρίς ν απαντηθεί πως οι εν λόγω αποστολείς του SMS –παγίδα ήξεραν ότι η κ Βλάχου, όπως κι άλλα πρόσωπα που έγιναν στόχος του παράνομου λογισμικού με τον ίδιο τρόπο- ήξεραν ότι είχαν στείλει ευχές για την ονομαστική εορτή του κ Δημητριάδη ώστε να αποστείλουν εκείνοι «ευχαριστήρια» μηνύματα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία και τις προβλεπόμενες διαδικασίες της ΕΥΠ που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου « το αίτημα για κρίσιμες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών στις μυστικές υπηρεσίες λαμβάνει στην φυσική του μορφή (έγχαρτο), στο Γραφείο του Εποπτεύοντας την Υπηρεσία Εισαγγελέως, συνοδευόμενο από τον οικείο φάκελο, προκειμένου ο τελευταίος να προβεί στην εκτίμηση του περιεχομένου του φακέλου και στην έγκριση ή απόρριψη του σχετικού αιτήματος για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών». Ωστόσο ακολούθως συμπληρώνεται ότι «το ειδικό «έντυπο του αιτήματος» που συντασσόταν και υποβαλλόταν στον Εποπτεύοντα Εισαγγελέα, έως την θέση σε ισχύ του Ν5002/9-12-2022, ήταν καθ’ ολοκληρία απρόσωπο, καθόσον στο κείμενό του γινόταν αναφορά μόνο στον αριθμό του τηλεφώνου για τον οποίο ζητείτο η άρση του απορρήτου, στον πάροχο τηλεφωνίας προς τον οποίο έπρεπε να δοθεί η σχετική εντολή του Εισαγγελέα, στη χρονική διάρκεια για την οποία ζητείτο η άρση (2 μήνες από την έκδοση της σχετικής Διάταξης), ενώ γινόταν επίκληση συνδρομής λόγων εθνικής ασφάλειας».
Φαίνεται συνεπώς λοιπόν ότι σε αρκετές από αυτές τις παρακολουθήσεις η ταυτότητα των «στόχων» της παρακολούθησης «κρύφτηκαν» πίσω από αριθμούς και επίκληση θεμάτων εθνικής ασφάλειας για να ξεγελασθούν οι δικαστικοί λειτουργοί. Σημειώνεται ότι ο κ Τζαβέλλας με τον πρώην οικονομικό εισαγγελέα έχουν άριστες συναδελφικές σχέσεις και συνεργασία . Κι έτσι από δικαστικούς λειτουργούς εκφράζονται απορίες πως μπορεί να υπήρξε δικαστική «αδειοδότηση» για την παρακολούθηση του κ Μπαρδάκη όπως κι άλλων προσώπων. Με σαφείς ενδείξεις ότι αυτό έγινε με «εσωτερικό κόλπα» υψηλόβαθμων πρακτόρων της ΕΥΠ που έμειναν ανέγγιχτοι από την τωρινή δικαστική έρευνα.
Σημειώνεται πάντως ότι στην κατάθεση που έδωσε , στις 24 Μαΐου 2024 μ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η κ Β. Βλάχου προσδιόρισε μια συμπληρωματική διαδικασία για τον έλεγχο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Όπως σημείωσε «εντός του φακέλου υπάρχει πρώτον το αίτημα με τις υπογραφές των στελεχών της ΕΥΠ δεύτερον αίτημα με το ίδιο κείμενο φέροντας την υπογραφή του Διοικητή της ΕΥΠ, ταυτοποίηση του τηλεφωνικού αριθμού από τον πάροχο – εταιρεία και επί θητείας μου ζήτησα ο φάκελος να περιέχει και ένα ιστορικό περί του προσώπου που αφορά το αίτημα για άρση, της συνδρομής των λόγων Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και γενικότερα στοιχεία του προσώπου». Δηλαδή ότι είχε πλήρη γνώση ποιος ήταν ο παρακολουθούμενος.
Με την κ Βλάχου να συμπληρώνει στην καταθεση της ότι «θέλω να προσθέσω ότι η άσκηση των καθηκόντων κατά την διάρκεια της θητείας μου έγινε στα πλαίσια της νομιμότητας με γνώμονα πάντοτε την τήρηση κατά γράμμα των νόμων που προέβλεπαν τα καθήκοντα μου, αλλά βεβαίως και την προστασία της Εθνικής Ασφάλειας της πατρίδας μου». Σημειώνεται ότι η εν λόγω δικαστική λειτουργός είχε αναφέρει και στην Βουλή ότι η παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ Νίκου Ανδρουλάκη ήταν με γνώση κι υπό την έγκριση της
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις