Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Λίμνη Δοϊράνης: Εκπέμπει SOS λόγω ξηρασίας – Κάθετη πτώση της στάθμης της

Λίμνη Δοϊράνης: Εκπέμπει SOS λόγω ξηρασίας – Κάθετη πτώση της στάθμης της

Στη λίμνη Δοϊράνης βρίσκουν καταφύγιο πολλά σπάνια είδη πουλιών

Η λίμνη Δοϊράνης στο Β.Α. άκρο του Κιλκίς στα σύνορα της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία, «στέγνωσε» λόγω της ανομβρίας.

Η λίμνη, καταφύγιο ψαριών και διαφόρων σπάνιων ειδών πουλιών, παρουσιάζει πλέον μία αποκαρδιωτική εικόνα, εκπέμποντας SOS το τελευταίο διάστημα, καθώς, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και του γεγονότος ότι δεν έχει χιονίσει καθόλου τους τελευταίους χειμώνες, η παραλία της έχει εξαφανιστεί.

Η ξηρασία μηνών, έφερε την κάθετη πτώση της στάθμης της, με αποτέλεσμα η τσιμεντένια προβλήτα που υπάρχει στην παραλία της να βρίσκεται έπειτα από χρόνια ξανά στη στεριά, αφού το νερό έχει αποτραβηχτεί 30 με 40 μέτρα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Η εικόνα στη λίμνη έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες ενώ ψαράδες βιοποριζόταν από αυτές.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η Ελλάδα είναι πλέον αντιμέτωπη με λειψυδρία με σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, τη γεωργία αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών.

Αντιμέτωπη με λειψυδρία η Ελλάδα

Για το πως η Ελλάδα έφτασε να υποφέρει από λειψυδρία ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας  έχει δηλώσει σχετικά:

«Υπάρχουν δυο παράγοντες. Είναι οι υδρομετεωρολογικοί παράγοντες, δηλαδή η ανομβρία που υπήρχε τον προηγούμενο χειμώνα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια η οποία δεν τροφοδοτεί ούτε τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, ούτε τους επίγειους ταμιευτήρες. Υπάρχει έτσι το πρωτογενές έλλειμα σε νερό.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αύξηση της κατανάλωσης. Λόγω της ξηρασίας και της αύξησης των θερμοκρασιών η κατανάλωση έχει φτάσει στα ύψη. Ειδικά στα νησιά η κατανάλωση αυξάνεται από τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό. Δημιουργούνται συνεπώς πολλά προβλήματα στο τουριστικό τομέα αλλά και στον αγροτικό τομέα, όπου εκεί δεν μπορούν να παραχθούν πια τα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, σταδιακά προκύπτει η λεγόμενη ερημοποίηση».

Sports in

Με Σπάρτα Πράγας ή Στεάουα στα playoffs του Champions League ο ΠΑΟΚ

Με τον νικητή του ζευγαριού Στεάουα – Σπάρτα Πράγας θα παίξει ο ΠΑΟΚ στα playoffs του Champions League, αν αποκλείσει την Μάλμε. Πότε θα γίνουν τα ματς...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024