Έλον Μασκ: Τσιπ εγκεφάλου και σε δεύτερο ασθενή εμφύτευσε η Neuralink
Και δεύτερος ασθενής δέχθηκε επιτυχώς την εμφύτευση μικροτσίπ εγκεφάλου, που ανέπτυξε η εταιρεία του Έλον Μασκ
- Η Αθηνά Λινού κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία
- «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- Τα ζώδια σήμερα: Αστρολογία ώρα μηδέν
- Διακόπηκε για δεύτερη φορά η δίκη των Σπαρτιατών - Δεν εμφανίστηκε ξανά ο Στίγκας
Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση οτι και ένας δεύτερος ασθενής με παράλυση δέχτηκε με επιτυχία την εμφύτευση μικροτσίπ εγκεφάλου που έχει αναπτύξει, η εταιρεία Neuralink του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ.
Η εταιρεία εμφυτεύει το τσιπ σε ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό. Ο πρώτος ασθενής κατόρθωσε να παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια και να «σερφάρει» στο διαδίκτυο. Μπόρεσε επίσης να κάνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μετακινήσει έναν κέρσορα στο λάπτοπ του.
Δεύτερη μεταμόσχευση
Την ανακοίνωση για τη δεύτερη μεταμόσχευση έκανε ο ίδιος ο Μασκ, σε μακροσκελές podcast που ανήρτησε, χωρίς ωστόσο να προσφέρει ιδιαίτερες πληροφορίες για τον δεύτερο ασθενή. Περιορίσθηκε να αναφέρει πως έχει παρόμοιο τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη με τον πρώτο, ο οποίος είχε μείνει τετραπληγικός μετά από βουτιά σε ρηχά νερά. Ο μεγιστάνας είπε ακόμα ότι λειτουργούν τα 400 από τα ηλεκτρόδια του τσιπ που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών.
Η Neuralink αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι το τσιπ χρησιμοποιεί 1.024 ηλεκτρόδια. Δεν έγινε γνωστό πότε έγινε η τοποθέτηση του μικροτσίπ, ο Μασκ πάντως πρόσθεσε οτι η Neuralink φιλοδοξεί να το εμφυτεύσει στον εγκέφαλο οκτώ ακόμα ασθενών έως το τέλος του 2024.
Αυξημένη ανεξαρτησία
Στο podcast μίλησε και ο Nόλαντ Άρμποου, ο πρώτος ασθενής στον οποίο είχε γίνει η εμφύτευση. Η επέμβαση έγινε τον περασμένο Ιανουάριο. Όπως είπε ο 29χρονος, στην αρχή αντιμετώπισε κάποια προβλήματα, επειδή μετακινήθηκε το 85% των ηλεκτροδίων στον εγκέφαλό του. Η μετακίνηση είχε ως συνέπεια ραγδαία μείωση στη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, χάρη στην οποία μετατρέπονται οι σκέψεις σε πράξεις.
Η Neuralink αντιμετώπισε το πρόβλημα βελτιώνοντας τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί, ώστε να γίνει πιο ευαίσθητος. Πλέον, ο νεαρός ασθενής βλέπει άμεσα στην οθόνη του υπολογιστή ό,τι σκεφτεί. Το εμφύτευμα του έχει προσδώσει κάποια ανεξαρτησία, καθώς έχει μειωθεί η αδιάκοπη εξάρτησή του από τους φροντιστές του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις