Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Μια ρομαντική κωμωδία του Ντέιβιντ Μπόουι (που όλοι αγνούσαν) αποκτά νέα ζωή

Μια ρομαντική κωμωδία του Ντέιβιντ Μπόουι (που όλοι αγνούσαν) αποκτά νέα ζωή

Το «The Linguini Incident», μια χαμηλού προϋπολογισμού ταινία της δεκαετίας του '90 σε σκηνοθεσία του Richard Shepard και με τον Μπόουι και τη Ροζάνα Αρκέτ, έρχεται σε Blu-ray και director's cut πριν βγει σε streaming.

Ακόμα και οι μεγαλύτεροι θαυμαστές του Ντέιβιντ Μπόουι μπορεί να αγνοούν τη μοναχική του απόπειρα υποκριτικής στη ρομαντική κωμωδία που κυκλοφόρησε το 1992, και έκτοτε είναι σχεδόν αδύνατο να τη δει κανείς, οπουδήποτε.

Τώρα, ο σκηνοθέτης της έχει αποκαταστήσει, διεκδικήσει και επαναφέρει την εν λόγω ταινία, «The Linguini Incident», η οποία έκανε το ντεμπούτο της σε Blu-ray την εβδομάδα που πέρασε.

«Πολλά μυστηριώδη χρήματα»

Ο Ρίτσαρντ Σέπαρντ ήταν μόλις 25 ετών όταν σκηνοθέτησε την ιδιόρρυθμη, νεοϋορκέζικη ανεξάρτητη ταινία, η οποία ήταν το σκηνοθετικό του ντεμπούτο σε σόλο μεγάλου μήκους. (Είχε υπογράψει μια προηγούμενη ταινία, το «Cool Blue», μαζί με τον Mark Mullin).

Όπως ήταν χαρακτηριστικό της εποχής, ο χαμηλός προϋπολογισμός συγκεντρώθηκε από πολλές πηγές. «Όλη η ταινία χρηματοδοτήθηκε πολύ περίεργα», δήλωσε ο Σέπαρντ σε συνέντευξή του. «Είχαμε χρήματα από home video και χρήματα από πωλήσεις στο εξωτερικό και μυστηριώδη χρήματα – πολλά μυστηριώδη χρήματα».

Δείτε τη νέα κόπια της ταινίας του 2024

«Ενδιαφέρομαι αλλά όχι για τον δευτερεύοντα ρόλο»

Η πρώτη του επιτυχία στο κάστινγκ ήρθε νωρίς, όταν βρήκε τη Ροζάνα Αρκέτ, ήδη σταρ με τις ταινίες «After Hours» και «Desperately Seeking Susan» στο βιογραφικό της. Τι την έκανε λοιπόν να ρισκάρει με αυτόν τον νεαρό αρχάριο;

«Μου άρεσε το σενάριο», δήλωσε η Αρκέτ. «Απλά πίστευα ότι ήταν καλογραμμένο και αστείο … και μετά, ξαφνικά, είχαμε τον Ντέιβιντ Μπόουι, οπότε αυτό ήταν πραγματικά συναρπαστικό».

Ο Σέπαρντ έστειλε το σενάριο στον Μπόουι για πλάκα, με την ιδέα ότι αυτός και ο συνάδελφος θρύλος της ροκ Μικ Τζάγκερ θα μπορούσαν να παίξουν τους επιδεικτικούς εστιάτορες της ταινίας. «Απλά τους το στείλαμε αφελώς, χωρίς να το πολυσκεφτούμε, για να παίξουν αυτούς τους μικρούς ρόλους, χωρίς να τους προσφερθούν χρήματα, χωρίς τίποτα», θυμάται ο Σέπαρντ.

«Πήραμε πίσω ένα σημείωμα από τον Μπόουι που έλεγε: ‘Ενδιαφέρομαι για την ταινία σας, αλλά δεν θέλω να παίξω αυτόν τον δευτερεύοντα ρόλο. Θα ήθελα να παίξω τον πρωταγωνιστικό ρόλο»».

Οι κριτικές κυμάνθηκαν από την Janet Maslin των New York Times, η οποία την αποκάλεσε μια «χαρούμενα παράξενη κωμωδία»» μέχρι τον Lawrence Cohn του Variety, ο οποίος την έκρινε μια «ανέμπνευστη, φτωχική παραγωγή»

Η ταινία γυρίστηκε σε 30 ημέρες, το 1990

Ο Μπόουι ήθελε να υποδυθεί τον Monte, έναν Βρετανό μπάρμαν σε ένα μοντέρνο εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, ο οποίος προσπαθεί να πείσει μία από τις συναδέλφους του, την επίδοξη καλλιτέχνιδα αποδράσεων Lucy (Αρκέτ), να παντρευτεί με πράσινη κάρτα, αλλά αντ’ αυτού παρασύρεται στο να τη βοηθήσει να ληστέψει τους εργοδότες τους.

Οι Marlee Matlin, Eszter Balint, Buck Henry και Andre Gregory ήταν μεταξύ των ηθοποιών- ο μελλοντικά υποψήφιος για Όσκαρ Thomas Newman θα συνθέσει τη μουσική, ενώ πίσω από την κάμερα βρισκόταν ο Robert Yeoman, ο κινηματογραφιστής του Wes Anderson. Η ταινία γυρίστηκε σε 30 ημέρες, το 1990.

«Ήταν τόσο υπέροχος στο πλατό», είπε η Αρκέτ για τον Μπόουι. «Μου άρεσε πολύ να δουλεύω μαζί του και μου άρεσε η ενέργειά του και η ικανότητά του να μπορεί να συνδεθεί με τη στιγμή – που είναι το όνειρο για έναν ηθοποιό».

Οι κριτικές δεν είχαν σημασία – κανείς δεν εμφανίστηκε. Σίγουρα δεν βοήθησε το γεγονός ότι η ταινία βγήκε στις οθόνες του Λος Άντζελες την ώρα που η πόλη βρισκόταν υπό απαγόρευση κυκλοφορίας

Photo: YouTube

«Δεν είχε ρυθμό»

Ο άνετος, συνεργατικός χαρακτήρας της κινηματογράφησης δεν επεκτάθηκε στο after production. Ο Σέπαρντ είχε μόνο πέντε εβδομάδες για να παραδώσει το μοντάζ, οπότε το μοντάζ του ήταν περισσότερο μια πρόχειρη συναρμολόγηση.

«Είχα μια λίστα με πράγματα που ήθελα να αλλάξω», εξήγησε, αλλά επειδή ήταν ένας ανίσχυρος αρχάριος σκηνοθέτης, η ταινία μονταρίστηκε χωρίς την επίβλεψή του. «Υπήρχαν περίεργα jump cuts, λήψεις που διαρκούσαν πολύ», είπε και πρόσθεσε: «Δεν είχε ρυθμό». Αυτή η έκδοση των 98 λεπτών πετάχτηκε με συνοπτικές διαδικασίες στις αμερικανικές αίθουσες την άνοιξη του 1992- ένα ακόμη μεγαλύτερο μοντάζ κυκλοφόρησε στην Ευρώπη.

Αντιφατικές κριτικές

Οι κριτικές κυμάνθηκαν από την Janet Maslin των New York Times, η οποία την αποκάλεσε μια «χαρούμενα παράξενη κωμωδία»» μέχρι τον Lawrence Cohn του Variety, ο οποίος την έκρινε μια «ανέμπνευστη, φτωχική παραγωγή».

Οι κριτικές δεν είχαν σημασία – κανείς δεν εμφανίστηκε. Σίγουρα δεν βοήθησε το γεγονός ότι η ταινία βγήκε στις οθόνες του Λος Άντζελες την ώρα που η πόλη βρισκόταν υπό απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω των βίαιων διαδηλώσεων για την αθώωση των αστυνομικών που πιάστηκαν σε βίντεο να χτυπούν τον Ρόντνεϊ Κινγκ. Το «The Linguini Incident» έμεινε στην αφάνεια.

Ωστόσο, η καριέρα του Σέπαρντ απογειώθηκε: σκηνοθέτησε (μεταξύ άλλων) τον Pierce Brosnan στο «The Matador», τον Jude Law στο «Dom Hemingway» και την Allison Williams στο «The Perfection». Αλλά η κακή επίγευση αυτής της πρώιμης προσπάθειας παρέμεινε για τον σκηνοθέτη, που σήμερα είναι 59 ετών.

«Αυτή είναι η μόνη ταινία στην οποία υπάρχει το όνομά μου και η οποία δεν είναι το δικό μου μοντάζ της ταινίας», είπε. Μέχρι τώρα.

Photo: Amazon

Αναζήτηση των πνευματικών δικαιωμάτων

Πριν από τρία χρόνια, η Σάρα Τζάκσον, μία από τους παραγωγούς της ταινίας, επικοινώνησε με τον Σέπαρντ και τους πρότεινε να αποκτήσουν εκ νέου τα δικαιώματα του «The Linguini Incident», να το ξαναμοντάρουν ώστε να ταιριάζει με το αρχικό όραμα του Σέπαρντ και να το κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά σε streaming.

Αυτό ήταν πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Οι αρχικές εταιρείες παραγωγής και οι χρηματοδότες της ταινίας είχαν προ πολλού απομακρυνθεί ή χρεοκοπήσει- είχαν πουλήσει τα δικαιώματα της ταινίας σε άλλες εταιρείες που επίσης είχαν χρεοκοπήσει.

Οι δημιουργοί της ταινίας σώθηκαν από μια αναζήτηση του Variety: Ένα άρθρο του 2004 αποκάλυψε ότι το «Linguini» ήταν μία από τις επτά ταινίες των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα είχε διεκδικήσει η Ένωση Ηθοποιών της οθόνης λόγω μη καταβολής υπολειμμάτων στους ηθοποιούς. Μετά από μια μακρά διαπραγμάτευση, ο Σέπαρντ και η Τζάκσον έκαναν συμφωνία με τη συντεχνία για την εξαγορά των δικαιωμάτων.

Αναζήτηση της αρχικής κόπιας

Αλλά το μόνο που ανήκε στη συντεχνία ήταν τα πνευματικά δικαιώματα. Όταν ο Ρίντλεϊ Σκοτ ή ο Φράνσις Φορντ Κόπολα συναρμολογούν ένα director’s cut, έχουν τα πρωτότυπα στοιχεία – dailies, αρνητικά, προηγούμενες συναρμολογήσεις, ξεχωριστές ηχητικές διαδρομές – για να δουλέψουν. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, αυτά τα υλικά είχαν χαθεί προ πολλού, σκορπισμένα στους ανέμους κατά τη διάρκεια του καταιγισμού των κλεισιμάτων και των χρεοκοπιών.

Ο Σέπαρντ δεν μπορούσε καν να βρει μια κόπια των 35 mm, το απολύτως απαραίτητο για τη σάρωση 4Κ που θα χρειαζόταν για να αρχίσει να δουλεύει- τελικά έπεσε πάνω σε μια αίθουσα τέχνης στη Ζυρίχη που είχε προβάλει μια κόπια μερικά χρόνια νωρίτερα, και αυτή η αίθουσα τον συνέδεσε με έναν βρετανικό διανομέα που είχε τα ευρωπαϊκά δικαιώματα της ταινίας.

Και για να φτιάξει νέες κόπιες, αν χρειαζόταν, ο διανομέας αυτός είχε ένα ενδιάμεσο αρνητικό 35 mm – ένα αντίγραφο αρνητικού, «σχεδόν παρθένο», εξήγησε ο Σέπαρντ, «κυρίως επειδή δεν έκαναν ποτέ πολλές κόπιες, οπότε δεν ήταν γρατζουνισμένο ή κάτι τέτοιο».

«Δε μοιάζει με καμία άλλη ταινία»

Δεδομένου ότι αυτό το αρνητικό ήταν για τη μεγαλύτερη, ευρωπαϊκή εκδοχή της ταινίας, η σάρωση 4K έδωσε στον Σέπαρντ περισσότερα περιθώρια για να δουλέψει. «Έτσι, στην επανακοπή μπόρεσα να την επιταχύνω και να απαλλαγώ από όλα τα περίεργα jump cuts που δεν φαινόταν να λειτουργούν.

»Και στη συνέχεια, με τη νέα τεχνολογία των 4Κ, μπόρεσα να προσθέσω ζουμ και να κάνω reframe και να δώσω μια ενέργεια που βοηθάει στην αφήγηση αυτής της παράξενης ιστορίας» εξηγεί ο Σέπαρντ.

Και έτσι, επιτέλους, ο σκηνοθέτης είναι ευχαριστημένος με την ταινία της αρχής της καριέρας του.

«Ακούστε, ξέρω ότι δεν πρόκειται να σπάσει κανένα ρεκόρ όταν βγει σε Blu-ray και streaming», είπε γελώντας. «Αλλά για μένα, είναι πλέον η εκδοχή της ταινίας που θέλω να δει ο κόσμος… Είναι μοναδική. Είναι παράξενη. Δε μοιάζει με καμία άλλη ταινία».

*Με στοιχεία από nytimes.com

Sports in

Με τον χαμένο του Γιαγκελόνια – Μπόντο Γκλιμτ ο Παναθηναϊκός, αν περάσει τον Άγιαξ

Με τον ηττημένο του ζευγαριού Γιαγκελόνια – Μπόντο Γκλιμτ θα παίξει ο Παναθηναϊκός στα playoffs του Europa League, σε περίπτωση που αποκλείσει τον Άγιαξ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024