Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Το φιλοδώρημα σε κάθε χώρα διαφέρει – Να τι πρέπει να ξέρετε ώστε να μην γίνετε αγενείς

Το φιλοδώρημα σε κάθε χώρα διαφέρει – Να τι πρέπει να ξέρετε ώστε να μην γίνετε αγενείς

Σε ορισμένα μέρη, το φιλοδώρημα σε ένα εστιατόριο μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό.

Σας έχει τύχει ποτέ να βρεθείτε σε έναν ελαφρύ πανικό όταν ήρθε η ώρα να πληρώσετε τον λογαριασμό του δείπνου στις διακοπές σας, επειδή ξεχάσατε να αναζητήσετε την εθιμοτυπία για το φιλοδώρημα στη συγκεκριμένη χώρα;

Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Οι προσδοκίες για τα φιλοδωρήματα ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό σε όλο τον κόσμο και μπορεί να είναι δύσκολο να τις θυμάστε όλες. Ακόμα και αν γνωρίζετε ότι το φιλοδώρημα δεν είναι σύνηθες σε μια συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να νιώθετε πολύ περίεργα να μην αφήσετε φιλοδώρημα. Πέρα από αυτό, σε ορισμένα μέρη, το φιλοδώρημα μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και προσβλητικό.

«Η κουλτούρα των φιλοδωρημάτων στις ΗΠΑ είναι μοναδική και οι περισσότερες άλλες χώρες δεν έχουν τα ίδια πρότυπα φιλοδωρήματος», δήλωσε η Amanda Belarmino, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο William F. Harrah College of Hospitality στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, Λας Βέγκας. «Σε γενικές γραμμές, δίνουμε περισσότερο φιλοδώρημα στις ΗΠΑ από ό,τι σε άλλες χώρες».

Ιδού τι πρέπει να γνωρίζετε για να απολαύσετε τις διακοπές σας χωρίς άγχος:

Να κάνετε πάντα την έρευνά σας

Σχεδόν όλοι οι ειδικοί σε θέματα ταξιδιών και φιλοξενίας ανέφεραν τη σημασία της έρευνας των εθίμων για φιλοδωρήματα πριν ξεκινήσετε ένα διεθνές ταξίδι.

Οι ενημερωμένοι ταξιδιωτικοί οδηγοί, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αποτελούν εξαιρετικές πηγές πληροφοριών. Δοκιμάστε επιλογές όπως:

Ο ιστότοπος τουρισμού της χώρας που επισκέπτεστε.
Το Reddit, το Tripadvisor και άλλα ταξιδιωτικά φόρουμ.
Ταξιδιωτικά ιστολόγια και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα φιλοδωρήματα δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτα

Μερικές φορές, το φιλοδώρημα δεν εκτιμάται και είναι σημαντικό να το γνωρίζετε εκ των προτέρων, ώστε να μην προσβάλλετε κάποιον κατά λάθος.

«Σε ορισμένες χώρες το φιλοδώρημα μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικό ή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβές για την οικονομία και τον βιοπορισμό των ντόπιων», δήλωσε η travel agent Terika Haynes στη Huffpost.

Κοιτάξτε το λογαριασμό σας για να δείτε αν έχει ήδη συμπεριληφθεί χρέωση υπηρεσιών

Ορισμένα εστιατόρια και μπαρ ενδέχεται να περιλαμβάνουν φιλοδώρημα ή χρέωση υπηρεσιών στο λογαριασμό σας. Πριν αφήσετε φιλοδώρημα, ελέγξτε προσεκτικά τον λογαριασμό για να δείτε αν έχει χρεωθεί κάποιο φιλοδώρημα. Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε κάποιον που εργάζεται εκεί.

Πάντα να δίνετε φιλοδώρημα χρησιμοποιώντας το τοπικό νόμισμα

Είναι σημαντικό να δίνετε φιλοδώρημα με το νόμισμα που χρησιμοποιείται στην περιοχή που επισκέπτεστε. Ακόμα και αν αισθάνεστε ότι θέλετε απεγνωσμένα να αδειάσετε το πορτοφόλι σας από αμερικανικά δολάρια, πιθανόν να μην είναι τόσο χρήσιμα σε κάποιον που ζει σε μια χώρα που δεν τα χρησιμοποιεί.

«Φροντίστε να δίνετε φιλοδώρημα στο τοπικό νόμισμα, καθώς στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, οι σερβιτόροι δεν θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι πρέπει να ανταλλάξουν τα δολάρια ΗΠΑ», δήλωσε ο Alonso Marly, ταξιδιωτικός πράκτορας.

Θα πρέπει επίσης να ακολουθήσετε τις τοπικές νόρμες σχετικά με το αν προτιμώνται φιλοδωρήματα σε μετρητά ή με κάρτα.

*Mε πληροφορίες από Huffpost

Sports in

Ο Φουρνιέ και οι NBAers που παραμένουν ελεύθεροι και θα απασχολήσουν ομάδες της Euroleague

Ο Εβάν Φουρνιέ συνεχίζει να είναι ελεύθερος, ενώ υπάρχουν αρκετές ακόμη αξιόλογες περιπτώσεις στο ΝΒΑ, με τις ομάδες της Euroleague να παρακολουθούν στενά την αγορά των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024