Όσοι βρέθηκαν στο Άμστερνταμ την 1η Αυγούστου είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό θέμα. Περισσότερα από 100 πολύχρωμα αμφίβια οχήματα έπλευσαν για τελευταία φορά στα κανάλια την ολλανδικής πρωτεύουσας, δίνοντας την αίσθηση ότι η πόλη ήταν «πίνακας» εμπνευσμένος από το καλλιτεχνικό ρεύμα του Σουρεαλισμού.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των μοναδικών αυτοκινήτων με σημαίες από όλη την Ευρώπη έπλευσαν για τελευταία φορά στα νερά του Άμστερνταμ, καθώς από το 2025 δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους στην πόλη λόγω νέων περιβαλλοντικών κανονισμών.


Το Άμστερνταμ μετατράπηκε για τελευταία φορά σε μια εντυπωσιακή σκηνή, καθώς πάνω από 100 αμφίβια οχήματα από συνολικά 11 χώρες συγκεντρώθηκαν εκεί για την τελευταία τους βόλτα. Επετράπη στους ιδιοκτήτες τους να τα οδηγήσουν και να πλεύσουν στους δρόμους και τα κανάλια του Άμστερνταμ για τελευταία φορά.

Η πολύχρωμη παρέλαση των αμφίβιων οχημάτων δημιούργησε ένα αξέχαστο θέαμα για όσους ντόπιους ή τουρίστες βρέθηκαν στους δρόμους και στα κανάλια του Άμστερνταμ.

Το τέλος μιας εποχής

Η 1η Αυγούστου του 2024, ήταν μια ξεχωριστή μέρα για το Άμστερνταμ. Σηματοδότησε την τελευταία φορά που τα αμφίβια οχήματά επιτρεπόταν να οδηγήσουν και να πλεύσουν στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.

Ο λόγος είναι οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί που ψηφίστηκαν, βάσει των οποίων αυτά τα γοητευτικά οχήματα δεν θα είναι πλέον ευπρόσδεκτα στην πόλη από το 2025.

Από το νέο έτος, ο δήμος του Άμστερνταμ θα επιβάλλει αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, που σημαίνει ότι μόνο οχήματα χωρίς εκπομπές αερίων θα επιτρέπονται στο νερό.

Έτσι, αυτή η εκδήλωση σηματοδοτεί το τέλος εποχής μιας αγαπημένης παράδοσης. «Μετά από σχεδόν 30 χρόνια, αυτή η αγαπημένη παράδοση τελειώνει, αλλά αυτός ο κύκλος κλείνει με ένα αίσθημα ικανοποίησης και ευγνωμοσύνης» είπε ο διοργανωτής της περιοδείας Roy Bolks. «Με περηφάνια μπόρεσα να οργανώσω αυτή την εκδήλωση για τελευταία φορά».

Μπαίνουν σε μουσείο – Γιατί είναι τόσο ξεχωριστά;

Στο εξής αυτά τα μοναδικά αυτοκίνητα θα εκτίθενται στο Metropole Museum στην πόλη Druten.

Η συλλογή των αυτοκινήτων που άφησαν εποχή στεγάζονται σε μια ευρύχωρη αίθουσα 30.000 m2 του συγκροτήματος.

Το σπάνιο κλασικό αυτοκίνητο «Amphicar 770» είναι ένα μοναδικό όχημα που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 και τώρα θα το βρείτε να εκτίθεται στο Metropole Museum. Ένα αμφίβιο όχημα, που μπορούσε να ταξιδέψει τόσο στη στεριά όσο και στο νερό. Ο αριθμός «770» αναφερόταν στην ικανότητά του να πλέει με έως και 7 μίλια την ώρα στο νερό και τα 70 χιλιόμετρα την ώρα στην ξηρά.

Το Amphicar 770

Κατασκευάστηκε στη δυτική Γερμανία μεταξύ 1961 και 1968. Ήταν ένα εντυπωσιακό αυτοκίνητο που κινούνταν στο νερό, εξαιρετικά σπάνιο για εκείνη την εποχή – και εξακολουθεί να είναι σήμερα. Ακόμη και με αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά, το εν λόγω αυτοκίνητο-«σκάφος» δυστυχώς δεν γνώρισε εμπορική επιτυχία, καθώς παράχθηκαν μόλις περίπου 4.000 οχήματα.

Στις μέρες μας, τα αμφίβια αυτοκίνητα έχουν γίνει συλλεκτικά, λόγω της σπανιότητας και του μοναδικού σχεδιασμού τους.