Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Το πιο ρομαντικό σημείο της Ιταλίας ανοίγει ξανά μετά από δώδεκα χρόνια

Το πιο ρομαντικό σημείο της Ιταλίας ανοίγει ξανά μετά από δώδεκα χρόνια

Το 2012, οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να κλείσουν την πρόσβαση στο μονοπάτι της αγάπης μετά από κατολίσθηση.

Το εντυπωσιακό μονοπάτι Via dell’Amore στην Ιταλική Ριβιέρα έκλεισε πριν από δώδεκα χρόνια και επαναλειτουργεί ως «υπαίθριο μουσείο».

Το «Lovers Lane» συνδέει τα παραθαλάσσια χωριά Manarola και Riomaggiore περίπου 75 μίλια μακριά από τη Γένοβα, αποτελώντας ένα κομμάτι του εθνικού πάρκου Cinque Terre.

Τα χρόνια της λειτουργίας του, οι τουρίστες κατέφθαναν ενθουσιασμένοι – για καλή τους τύχη η συνάντηση στο hotspot της Λιγουρίας δεν απαιτούσε την αναρρίχηση σε γκρεμό- και κατά την διάρκεια της διαδρομής συνήθιζαν να χρησιμοποιούν λουκέτα και να κάνουν γκράφιτι ώστε να εκφράσουν τα αγνά συναισθήματα τους.

Η υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας, Daniela Santanchè, δήλωσε ότι οι τουρίστες μπορούν «να απολαύσουν όλη την ομορφιά που έχει να προσφέρει το υπέροχο έθνος μας με μια μόνο ματιά» στο μονοπάτι

Αλλά το 2012, οι αρμόδιοι αναγκάστηκαν να κλείσουν την πρόσβαση στο γνωστό μονοπάτι μετά από κατολίσθηση. Τώρα, ο υπερτουρισμός μαστίζει τα χωριά που συνδέονται με το μονοπάτι, γι’ αυτό και οι αρμόδιοι περιορίζουν τις επισκέψεις σε μόλις 4.000 την ημέρα.

Φωτογραφία: Flickr

Οι τουρίστες πρέπει να αγοράζουν εισιτήρια στα οποία αναγράφεται συγκεκριμένη ώρα όπου και μπορούν να προσέλθουν με το προσωπικό στην απόκρημνη ιταλική ακτογραμμή να αναμένεται να είναι εκεί για να επιβλέπει την αγάπη τους. Οι ντόπιοι έχουν αναφέρει ακόμη και ερωτευμένα ζευγάρια που προσπαθούν να κατασκευάσουν αυτοσχέδια λουκέτα δένοντας ένα ζευγάρι εσώρουχα γύρω από τις ράγες.

«Να κατανοήσει την ιστορία»

Η δήμαρχος του Riomaggiore, Fabrizia Pecunia, επιθυμεί να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό, καθώς το Cinque Terre δέχτηκε το 2023 το εντυπωσιακό αριθμό των τεσσάρων εκατομμυρίων τουριστών, παρά το γεγονός ότι έχει λιγότερους από 4.000 κατοίκους.

Πιο συγκεκριμένα η δήμαρχος δήλωσε: «Δεν το κάνουμε για να βγάλουμε χρήματα. Το 2011 είχε περίπου 870.000 επισκέπτες, οπότε θέλουμε να διατηρήσουμε τους παλιούς αριθμούς, αλλά να τους διανείμουμε καλύτερα».

Το Cinque Terre, ένα παράκτιο εθνικό πάρκο που αποτελείται από πέντε ψαροχώρια και βράχους, δέχτηκε ένα εκατομμύριο λιγότερους επισκέπτες το προηγούμενο έτος. H Pecunia ήθελε αρχικά να καταστήσει υποχρεωτικές τις περιηγήσεις με ξεναγό, αλλά έκτοτε το έχει εγκαταλείψει.

Η Pecunia ελπίζει ότι τα σχέδια αυτά θα δώσουν κίνητρο στον κόσμο να κλείσει ξενοδοχεία στα χωριά

Για να προετοιμαστεί για το άνοιγμά του ως υπαίθριο μουσείο στις 26 Ιουλίου, το μονοπάτι έχει υποστεί πολυετή ανακαίνιση. H δήμαρχος πρόσθεσε: «[Ότι το προσωπικό που σταθμεύει κατά μήκος της διαδρομής] θα προσπαθήσει να κάνει τον κόσμο να σταθεί και να κατανοήσει την ιστορία».

Θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες μεταξύ 8.30 π.μ. και 7 μ.μ. κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά θα κλείνει στις 5 μ.μ. τους χειμερινούς μήνες.

«Μια μοναδική εμπειρία»

Το μονοπάτι Via dell’Amore θα είναι ανοιχτό μόνο για τους κατοίκους της πόλης La Spezia κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας του. Οι κάτοικοι θα μπορούν να εισέρχονται δωρεάν μεταξύ 7 π.μ. και 1 μ.μ., αλλά οι επισκέψεις των τουριστών θα αρχίσουν στις 9 Αυγούστου.

Οι παραθεριστές που επιλέγουν να διανυκτερεύσουν στη Manarola και το Riomaggiore δικαιούνται τις πρόσθετες ώρες των κατοίκων αν αγοράσουν ημερήσιο εισιτήριο. Η Pecunia ελπίζει ότι τα σχέδια αυτά θα δώσουν κίνητρο στον κόσμο να κλείσει ξενοδοχεία στα χωριά.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας: «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στον κόσμο να διανυκτερεύσει. Αν οι άνθρωποι κοιμούνται εδώ, τρώνε εδώ, επισκέπτονται και άλλα μέρη. Θέλουμε να τους δώσουμε μια μοναδική εμπειρία».

Η υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας, Daniela Santanchè, δήλωσε ότι οι τουρίστες μπορούν «να απολαύσουν όλη την ομορφιά που έχει να προσφέρει το υπέροχο έθνος μας με μια μόνο ματιά» στο μονοπάτι. Η Via dell’Amore άνοιξε για πρώτη φορά το 1931, αφού οι κοινές προσπάθειες των επισκεπτών να καταπολεμήσουν τη μοναξιά τους τους ώθησαν να χαράξουν το μονοπάτι.

Στο παρελθόν, έπρεπε να σκαρφαλώσουν εξακόσια σκαλοπάτια πάνω από τους βράχους για να φτάσουν μεταξύ Riomaggiore και Manarola, αν δεν είχαν όρεξη για τρένο. Η τοπική αρχή δαπάνησε 23 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση του μονοπατιού.

*Με πληροφορίες από: The Sun | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Flickr

Sports in

Με Σπάρτα Πράγας ή Στεάουα στα playoffs του Champions League ο ΠΑΟΚ

Με τον νικητή του ζευγαριού Στεάουα – Σπάρτα Πράγας θα παίξει ο ΠΑΟΚ στα playoffs του Champions League, αν αποκλείσει την Μάλμε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024