Η Παλαιστίνια δρομέας Λάιλα Αλμασρί στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024: «Είμαστε διπλωμάτες αλλά και αθλητές»
«Μητέρες με το πρόσωπο της μητέρας μου. Παιδιά που μοιάζουν με εμένα όταν ήμουν παιδί. Είναι σπαρακτικό» δήλωσε στο AP η Λάιλα Αλμασρί.
Η γεννημένη στην Αμερική Παλαιστίνια δρομέας Λάιλα Αλμασρί, έχει αντιληφθεί το βάρος της ευθύνης που φέρει η ίδια και η ομάδα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από το να αγωνίζονται.
Μιλώντας στoν δημοσιογράφο Andrew Dampf του AP δήλωσε: «Νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω και για τους οκτώ από εμάς εδώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες(…)Είμαστε σίγουρα διπλωμάτες για το λαό μας καθώς και αθλητές».
«Όλοι θέλουν μια καρφίτσα. Μας σταματούν συνεχώς για φωτογραφίες στην τραπεζαρία(…)Είναι πραγματικά απίστευτο να βλέπεις πόσοι άνθρωποι εκπλήσσονται πραγματικά που μας βλέπουν και χαίρονται που μας συναντούν»
Είναι ένας ρόλος που ενισχύεται κάθε φορά που ανοίγει την τηλεόραση ή κοιτάζει το τηλέφωνό της και βλέπει εικόνες ανθρώπων που παλεύουν για την ζωή τους στη Γάζα εν καιρώ πολέμου, σε συνθήκες πείνας και ανελέητων βομβαρδισμών.
«Κάθε φορά. Είναι πραγματικά δύσκολο να το βλέπεις», δήλωσε η Αλμάσρι. «Μητέρες με το πρόσωπο της μητέρας μου. Παιδιά που μοιάζουν με εμένα όταν ήμουν παιδί. Είναι σπαρακτικό. Και αισθάνομαι σχεδόν σαν να με χτύπησε κεραυνός εν αιθρία, σαν τύχη, [καθώς] μπoρώ να ζήσω κάπου όπου δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσω τα πράγματα που αντιμετωπίζουν εκείνοι».
Έτσι, δεν είχε καμία σημασία το γεγονός ότι η Αλμάσρι τερμάτισε τελευταία στη σειρά της και 48η από τους 49 συμμετέχοντες στα 800 μέτρα.
«Δεν κοίταζα καν το ρολόι», είπε. «Απλά απολάμβανα τη στιγμή. Το κοινό ήταν αυτό στο οποίο επικεντρώθηκα» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Η ιστορία της
Αφού ο πατέρας της έφυγε από τη Ναμπλούς για το Κολοράντο, η Αλμασρί γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κολοράντο Σπρινγκς του Κολοράντο. Μεγάλωσε τρώγοντας παλαιστινιακό φαγητό και πάντα ένιωθε συνδεδεμένη με την πατρίδα του πατέρα της.
«Είναι στο αίμα μου και την καρδιά μου», δήλωσε η Αλμάσρι, η οποία κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στα 1.500 στο αραβικό πρωτάθλημα στίβου πέρυσι.
Η Αλμασρί επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Ναμπλούς πριν από δύο χρόνια. «Ήταν πανέμορφη», είπε. «Ήταν το σπίτι μου. Όλα τα ξαδέλφια μου, όλες οι θείες και οι θείοι μου είναι εκεί. Οπότε αμέσως προσαρμόστηκα».
Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Παλαιστίνης, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, δήλωσε ότι περίπου 400 αθλητές διαφόρων επιπέδων υπολογίζεται ότι έχουν πεθάνει από τον Οκτώβριο εξαιτίας του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.
Ίσως ο πιο γνωστός Παλαιστίνιος αθλητής που έχασε τη ζωή του στον πόλεμο ήταν ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Ματζέντ Αμπού Μαραχίλ, ο οποίος το 1996 στην Ατλάντα έγινε ο πρώτος Παλαιστίνιος που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια νωρίτερα φέτος, αφού δεν μπόρεσε να νοσηλευτεί στη Γάζα και δεν μπόρεσε να μεταφερθεί στην Αίγυπτο, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
«Υπάρχει ένας άνθρωπος με τον οποίο αγωνίστηκα πέρυσι και ο οποίος έχει εγκλωβιστεί στη Γάζα», δήλωσε η Αλμάσρι. «Είναι πολύ ταλαντούχος και βρίσκεται ακόμα στη Γάζα».
Όσον αφορά την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων αθλητών στο Ολυμπιακό Χωριό, η Αλμάσρι δήλωσε: «Όλοι θέλουν μια καρφίτσα. Μας σταματούν συνεχώς για φωτογραφίες στην τραπεζαρία(…)Είναι πραγματικά απίστευτο να βλέπεις πόσοι άνθρωποι εκπλήσσονται πραγματικά που μας βλέπουν και χαίρονται που μας συναντούν».
*Πηγή: AP
- Χρυσοχοΐδης: Η αποθήκη στο Παγκράτι ήταν επισκέψιμη
- Στέφανος Κασσελάκης: Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας η πισίνα στο ακίνητο του στις Σπέτσες
- Γεροβασίλη: Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χάθηκε μόνο «στα χαρτιά»
- Πέθανε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΛΕΞ: Συντονιστείτε, έρχεται νέο άλμπουμ απόψε τα μεσάνυχτα
- Άρης: Θλάση στους προσαγωγούς ο Κουάισον