Ένα Γκόλντεν Ριτρίβερ με το όνομα Beacon έχει γίνει πρώτο θέμα στις ΗΠΑ. Αυτός δεν είναι ένας συνηθισμένος σκύλος, αλλά μέρος ειδικού προγράμματος. Μην πάει ο νους σας στο κακό.

Η θεραπεία με κατοικίδια είναι πια must και στον αθλητισμό: Ο Beacon είναι ο πρώτος σκύλος θεραπείας που αναγνωρίστηκε στον κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού. Μέσω της Pet therapy υποστηρίζει τις αθλήτριες της αμερικανικής ολυμπιακής ομάδας. Πάντως, είναι ο μεγάλος απών από αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Παρά το γεγονός ότι τέθηκαν σε εφαρμογή διαδικασίες για να μεταφερθεί στη γαλλική πρωτεύουσα, υλικοτεχνικά προβλήματα εμπόδισαν την παρουσία του. Αυτό δεν εμπόδισε τα κορίτσια της γυμναστικής να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο στον ομαδικό γυναικείο αγώνα και να σαρώσουν όλες τις πρωτιές. Η αρχηγός και σούπερ σταρ Σιμόν Μπάιλς μαζί με όλη την ομάδα του αφιέρωσαν τη νίκη.

Beacon: Σκύλος θεραπείας και… influencer

O Beacon έχει και προφίλ στο ίνσταγκραμ με χιλιάδες ακολούθους που αναδεικνύουν τη θεραπεία με κατοικίδια. Χάρη στη φιλική τους φύση και την ικανότητά τους να συνδέονται με τους ανθρώπους, τα Γκόλντεν Ριτρίβερ χρησιμοποιούνται συχνά σε προγράμματα pet therapy, παρέχοντας συναισθηματική υποστήριξη σε άτομα σε νοσοκομεία, γηροκομεία και άλλα ιδρύματα.

Όλα ξεκίνησαν από μια υιοθεσία. Μια τεράστια χειρονομία που έσωσε τη ζωή ενός τετράχρονου Γκόλντεν Ριτρίβερ και ταυτόχρονα άλλαξε την καθημερινή αθλητική ζωή μιας από τις ισχυρότερες ομάδες στον κόσμο. Ο Beacon και οι Αμερικανίδες αθλήτριες, ο πρώτος σκύλος θεραπείας που αναγνωρίστηκε ως τέτοιος στον κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού και τα χρυσά κορίτσια με επικεφαλής το φαινόμενο Biles έχουν γίνει μια ξεχωριστή ιστορία.

Ένα πλάσμα που συνόδευε τα κορίτσια στην προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μια παρουσία που εξασφάλιζε άνευ όρων υποστήριξη χωρίς να ζητά αντάλλαγμα. Η θεραπεία με κατοικίδια εφαρμόζεται με επιτυχία και στον αθλητισμό.

Κανένα μυστικό, μάλλον πηγή έμπνευσης. Ο Beacon δεν αφήνει ποτέ τους γυμναστές μόνους κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Συνεχίζει την αποστολή του στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζοντας αθλητές σε όλη τη χώρα. Σχεδόν 40.000 τον ακολουθούν στο Instagram και είναι σύμβολο της ψυχοσωματικής ευεξίας των αθλητών. Οι Simone Biles, Suni Lee, Jordan Chiles, Jade Carey και Hezly Rivera τον χαιρέτισαν με τέσσερις λέξεις πριν φύγουν για το Παρίσι: «Σε ευχαριστούμε για τη βοήθειά σου». Λίγο μετά τον θρίαμβό του αφιέρωσαν τη νίκη.

Από τότε που επινοήθηκε ο όρος «θεραπεία με κατοικίδια» (το 1964), τα επιστημονικά στοιχεία είναι ικανά να αποδείξουν τη δυνατότητα της εγγύτητας των ζώων συντροφιάς σε οποιονδήποτε χρειάζεται να μετριάσει τις επιπτώσεις του άγχους και της σωματικής και ψυχολογικής έντασης. Η pet therapy στην πραγματικότητα προκαλεί μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την απόκριση στο στρες, και αυξάνει αυτά των ενδορφινών, της ντοπαμίνης και της ωκυτοκίνης που επηρεάζουν θετικά τη διάθεση.

Οι σκύλοι στην «υπηρεσία» των ανθρώπων – Ποιους βοηθούν

Οι σκύλοι θεραπείας είναι εκπαιδευμένα ζώα που προσφέρουν υποστήριξη και ανακούφιση σε άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορες σωματικές, συναισθηματικές ή ψυχολογικές δυσκολίες. Είναι διαφορετικοί από τους σκύλους υπηρεσίας, καθώς δεν εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες για τα άτομα με αναπηρίες, αλλά παρέχουν άνεση και συντροφιά.

Υπάρχουν Σκύλοι Θεραπείας σε Νοσοκομεία και Κλινικές: Αυτοί οι σκύλοι επισκέπτονται ασθενείς σε νοσοκομεία και κλινικές, βοηθώντας στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, βελτιώνοντας τη διάθεση και προσφέροντας συναισθηματική υποστήριξη.

Οι Σκύλοι Θεραπείας σε Σχολεία βοηθούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή άλλες αναπηρίες, προάγοντας την αυτοπεποίθηση και τη συγκέντρωση.

Οι Σκύλοι Θεραπείας σε Γηροκομεία παρέχουν συντροφιά σε ηλικιωμένους, βοηθώντας στη μείωση της μοναξιάς και στην ενίσχυση της γενικής ευημερίας.

Οι Σκύλοι Θεραπείας σε Καταστάσεις Κρίσης χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή άλλων κρίσεων για να προσφέρουν άνεση και συναισθηματική υποστήριξη στα θύματα.

Τα οφέλη από τους «Σκύλους Θεραπείας» δεν είναι λίγα σύμφωνα με τις αντίστοιχες έρευνες:

  • Συναισθηματική Υποστήριξη: Οι σκύλοι θεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες.
  • Φυσική Υγεία: Η παρουσία των σκύλων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία.
  • Κοινωνική Αλληλεπίδραση: Προάγουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και την επικοινωνία, ειδικά σε άτομα που νιώθουν απομονωμένα.
  • Ενίσχυση της Αυτοπεποίθησης: Ιδιαίτερα σε παιδιά, η αλληλεπίδραση με τους σκύλους μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.

Οι σκύλοι θεραπείας πρέπει να περάσουν από ειδική εκπαίδευση για να είναι κατάλληλοι για τον ρόλο τους και συνήθως αξιολογούνται για τη φιλική και ήρεμη συμπεριφορά τους.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει την εκμάθηση του να είναι υπάκουοι, κοινωνικοί και να παραμένουν ήρεμοι σε διάφορα περιβάλλοντα.

Είναι αναγνωρισμένοι και χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές χώρες και περιβάλλοντα, αποτελώντας έναν πολύτιμο πόρο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής πολλών ανθρώπων.