Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Πάικο Νερά Μακεδονίας: Συμβάλλοντας για ένα περιβάλλον τόσο καθαρό, όσο και το νερό τους

Πάικο Νερά Μακεδονίας: Συμβάλλοντας για ένα περιβάλλον τόσο καθαρό, όσο και το νερό τους

Το πρώτο εργοστάσιο εμφιάλωσης και συσκευασίας νερού στη χώρα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα βρίσκεται στο Κιλκίς και αποτελεί ένα ορόσημο για την πράσινη ανάπτυξη στην Ελλαδα.

Με τους περιβαλλοντολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πλανήτη, κάθε προσπάθεια που γίνεται για την ανατροπή αυτής της δυσάρεστης κατάστασης μας γεμίζει ελπίδα για ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο μέλλον. Μάλιστα, μία τέτοια προσπάθεια πραγματοποιείται εδώ και μερικά χρόνια στη Μακεδονία, συγκεκριμένα στο Κιλκίς, καθώς εκεί στεγάζεται ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού, το οποίο αποτελεί πρότυπο για την εγχώρια βιομηχανία, όχι μόνο διότι εμφιαλώνει και συσκευάζει ένα νερό που αναβλύζει ποιότητα, αλλά διότι είναι το πρώτο εργοστάσιο στην κατηγορία του με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Ο λόγος, φυσικά, για το εργοστάσιο που φέρνει στην καθημερινότητά μας τα Νερά Μακεδονίας, το νερό που πηγάζει στην «καρδιά» της Μακεδονίας, από τις πλούσιες, φυσικές πηγές Βαλεράτσι και Γαρδηνία, ενώ έχει τεκμηριωθεί μέσα από μελέτες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ως ένα από τα ποιοτικότερα νερά στην Ελλάδα. Τι είναι αυτό που το ξεχωρίζει; Αρχικά, το γεγονός πως προέρχεται από ένα κατάφυτο καστανόδασος στις περήφανες κορυφές του όρους Πάικο. Έπειτα, η ισορροπημένη σκληρότητα, το pH 8, η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και η φυσικότητα, είναι τα στοιχεία που διακρίνουν το νερό Πάικο Νερά Μακεδονίας, ενώ καθιστούν την εταιρεία ως εξαιρετικά επιτυχημένη σε 25 χώρες και πέντε ηπείρους.

Συμβάλλοντας έμπρακτα στην τοπική και βιώσιμη ανάπτυξη

Μία εταιρεία που γεννήθηκε στην «καρδιά» της φύσης και βασίζεται στον φυσικό πλούτο μίας περιοχής, δεν θα μπορούσε παρά να σεβαστεί απόλυτα το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται. Ακριβώς για αυτό, η εταιρεία Πάικο Νερά Μακεδονίας ήδη από την ίδρυσή της είχε ως όραμα να αναδείξει τον τόπο που εδρεύει, ένα μέρος στο οποίο οφείλει το αγνό, κρυστάλλινο νερό που μας προσφέρει.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, «πάνω από όλα εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους μας: ένα απόλυτα εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατικό ανθρώπινο δυναμικό, που προέρχεται, κυρίως, από την ευρύτερη περιοχή. Μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες, αναβαθμίζουμε συνεχώς τις τεχνολογικές μας υποδομές, αποσκοπώντας στη διασφάλιση της ήπιας, βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, καθώς και στην προστασία του προσωπικού μας».

Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες της Πάικο Νερά Μακεδονίας δεν περιορίζονται μόνο στις παραπάνω. Διότι, η εταιρεία έχει υιοθετήσει σύγχρονα συστήματα ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και μέτρα για την εξασφάλιση άριστων εργασιακών συνθηκών. Επίσης, η λειτουργία της συμβαδίζει με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ δραστηριοποιείται εντατικά στον τομέα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη μέσα από επενδυτικά προγράμματα, ενώ προωθεί τοπικές αθλητικές διοργανώσεις, κοινωνικές δράσεις, μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το πρώτο εργοστάσιο με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στην Ελλάδα

Αξίζει να αναφέρουμε πως ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Νερά Μακεδονίας είναι η πιστοποίηση Carbon Neutral, την οποία απέσπασε φέτος για το εργοστάσιό της στο Κιλκίς, με αποτέλεσμα να είναι το πρώτο εργοστάσιο εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση επικυρώνει πως το ανθρακικό αποτύπωμα μίας εταιρείας (προϊόντος, υπηρεσίας, κλπ.), έχει μετρηθεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο ClimatePartner και πως ανάλογα με το ποσοστό επιβάρυνσης που επιφέρουν οι δραστηριότητές της, οι υπεύθυνοι έχουν χρηματοδοτήσει ένα αντίστοιχο, πιστοποιημένο έργο για το περιβάλλον.

Όσον αφορά στην περίπτωση του εργοστασίου στο Κιλκίς, η πιστοποίηση κατακτήθηκε μέσα από την καταγραφή του επιπέδου των ρύπων του, τη μείωσή τους (π.χ. με φωτοβολταϊκά πάρκα, μείωση ρύπων μεταφοράς των προϊόντων, κλπ.), αλλά και  μέσα από τη συμμετοχή του σε δράσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας. Ειδικά για την έκλυση αναπόφευκτων ρύπων, αυτοί αντισταθμίστηκαν μέσω της χρηματοδότησης έργων που μειώνουν ή και απομακρύνουν τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η πιστοποίηση που έλαβε το εργοστάσιο της Πάικο Νερά Μακεδονίας έρχεται να «σφραγίσει» και να τονίσει τη μακροχρόνια προσπάθεια της εταιρείας να διατηρήσει το περιβάλλον τόσο καθαρό, όσο και το αγνό, κρυστάλλινο νερό που μας προσφέρει. Με αυτόν τον τρόπο, «συμμαχεί» με τον πλανήτη και έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα στο επόμενο βήμα, στο αισιόδοξο μέλλον που επιθυμεί να κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές.

Sports in

Ο Φουρνιέ και οι NBAers που παραμένουν ελεύθεροι και θα απασχολήσουν ομάδες της Euroleague

Ο Εβάν Φουρνιέ συνεχίζει να είναι ελεύθερος, ενώ υπάρχουν αρκετές ακόμη αξιόλογες περιπτώσεις στο ΝΒΑ, με τις ομάδες της Euroleague να παρακολουθούν στενά την αγορά των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024