Οι διακοπές είναι μια υπέροχη ευκαιρία για ξεκούραση και αναζωογόνηση, αλλά μπορεί να φέρουν αλλαγές στο καθημερινό μας πρόγραμμα που επηρεάζουν και τον μεταβολισμό μας. Με αυτές τις απλές συμβουλές, μπορούμε να διατηρήσουμε τον μεταβολισμό μας ενεργό και να απολαύσουμε τις διακοπές μας χωρίς να ανησυχούμε για την υγεία μας:

1. Δεν παραλείπουμε το πρωινό

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, και στις διακοπές μας δεν πρέπει να το παραμελούμε. Ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό μας και να μας δώσει ενέργεια για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Ιδανικά επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως αυγά, γιαούρτι και τυρί, και προσθέτουμε φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης. Οι πρωτεΐνες βοηθούν στη διατήρηση του μυϊκού ιστού, που με τη σειρά του αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό.

2. Κίνηση και άσκηση

Η άσκηση είναι βασικός πυλώνας της υγείας μας αλλά και του μεταβολισμού μας, ακόμη και στις διακοπές. Μπορούμε να ενσωματώσουμε την κίνηση και στις διακοπές μας με διάφορους τρόπους όπως το να περπατήσουμε στην παραλία, να κολυμπήσουμε, να κάνουμε ποδήλατο ή να συμμετάσχουμε σε θαλάσσια σπορ. Ακόμη και 20-30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να κρατήσουν τον μεταβολισμό μας ενεργό και να μας γεμίσουν ενέργεια.

3. Σνακ με… μέτρο

Στις διακοπές, είναι εύκολο να ενδώσουμε σε πειρασμούς και να καταναλώνουμε ανθυγιεινά σνακ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγουμε τροφές που θα μας κρατήσουν χορτάτους και θα υποστηρίξουν παράλληλα τον μεταβολισμό μας, με το να καταναλώνουμε φρούτα, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι ή λαχανικά αντί για σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά. Οι σωστές επιλογές σνακ βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αποτρέπουν τις απότομες αυξομειώσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον μεταβολισμό.

4. Ενυδάτωση

Η σωστή ενυδάτωση είναι κλειδί για έναν ενεργό μεταβολισμό. Πίνουμε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν είμαστε στον ήλιο ή ασκούμαστε. Το νερό βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και υποστηρίζει τις βασικές λειτουργίες του μεταβολισμού.

5. Δεν παραλείπουμε γεύματα

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας, όπως το να επιβραδύνει τον μεταβολισμό  και να προκαλέσει αίσθημα κούρασης και ατονίας. Ακόμα κι αν το πρόγραμμά στις διακοπές είναι.. απρόβλεπτο, είναι σημαντικό να τρώμε τακτικά. Μικρά και συχνά γεύματα ανά 3-4 ώρες  βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και λειτουργούν υποστηρικτικά τον μεταβολισμό .

6. Αλκοόλ με μέτρο

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό , καθώς περιέχει πολλές θερμίδες και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Ας προσπαθήσουμε να το καταναλώνουμε με μέτρο και να επιλέγουμε ποτά με λιγότερες θερμίδες, όπως το κρασί ή τα κοκτέιλ χωρίς ζάχαρη. Επίσης, είναι καλό να θυμόμαστε να πίνουμε άφθονο νερό παράλληλα με την κατανάλωση αλκοόλ για να παραμένουμε ενυδατωμένοι και να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις.

Καλές διακοπές!

Πηγή: Vita