Συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια για την τεράστια επιτυχία του στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, όπως και σε όλους τους αθλητές απέστειλε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενη στην απόρριψη από τη ΝΔ του αιτήματος της αντιπολίτευσης για κλήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Αδειλίνη και του αντιεισαγγελέα κ. Ζήση, έκανε λόγο για «έωλα επιχειρήματα» της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκειμένου να βάλει «εμπόδια στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης για διαφάνεια στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων επιβεβαιώνοντας απολύτως τη συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκάλυψη και κουκούλωμα της δυσώδους αυτής υπόθεσης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει τον αγώνα υπεράσπισης της Δημοκρατίας, του Συντάγματος και των αρχών ενός κράτους δικαίου τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Στο σκάνδαλο των υποκλοπών όσο και στο έγκλημα των Τεμπών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει μάχες για την αποκάλυψη της αλήθειας. Ας μην επαναπαύεται λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρώντας ότι σε πολιτικό επίπεδο το θέμα ”υποκλοπές” έχει αρχειοθετηθεί», υπογράμμισε η Β. Κεχαγιά.

Συνεχίζοντας, καταλόγισε στον πρωθυπουργό «υποκρισία», καθώς όπως είπε, «ξαφνικά είδε ”ουρανοκατέβατα κέρδη” για τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας -τα οποία μάλιστα προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί- αναμασώντας την γνωστή καραμέλα περί εισαγόμενης κρίσης για να δικαιολογήσει την εκτίναξη των τιμών». Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για «ελλιπή» μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, καθώς «η επιδότηση αφορά μόνο τον Αύγουστο και όχι τον Ιούλιο», και «μόνο νοικοκυριά», αποκλείοντας «τόσο τα κοινωνικά τιμολόγια όσο και τις επιχειρήσεις».

Επίσης, ανέφερε η Β. Κεχαγιά, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως, ότι «οι εκπτώσεις θα δοθούν από τις εταιρείες υπό προϋποθέσεις τις οποίες αν κάποιο νοικοκυριό δεν πληροί θα κληθεί να πληρώσει πολύ υψηλότερο λογαριασμό», «ορισμένοι από τους παρόχους ρεύματος υπολογίζουν την ”έκπτωση” μόνο έως τις 100 κιλοβατώρες και από εκεί και πάνω την τιμολογούν με περισσότερο από 19 λεπτά» ενώ «το χρηματιστήριο ενέργειας και οι, σ’ αυτό, συμμετέχοντες έχουν σπεύσει μετά την ανακοίνωση των μέτρων να διπλασιάσουν την τιμή στον φόρο, επομένως επιπλέον 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή με ευθύνη έχει ζητήσει να θεσπιστεί μηχανισμός παρακολούθησης και αποτροπής υπερκερδών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας όπως επίσης και μηχανισμός με τον οποίο εξασφαλίζεται ότι το περιθώριο κέρδους των παρόχων ενέργειας δεν θα υπερβαίνει το 5%», υπογράμμισε.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης και στα στοιχεία του Ιουλίου για τον πληθωρισμό, που δείχνουν ότι είναι στο 3% και ότι «επήλθε άνοδος στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών στη χώρα έπειτα από τρεις μήνες πτωτικής πορείας», ενώ παρέπεμψε σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και σε έρευνα του ΙΟΒΕ που δείχνουν ότι το κόστος ζωής και η οικονομική κατάσταση στη χώρα επιδεινώνονται.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται κοντά στον πολίτη και παρουσιάζει τις προτάσεις του για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Φέτος οι μισοί Έλληνες αδυνατούν να κάνουν έστω και ολιγοήμερες διακοπές. Τα ακτοπλοϊκά κοστίζουν υπέρογκα ποσά, τα καύσιμα είναι απαγορευτικά για μεγάλες μετακινήσεις και η πλειονότητα επιλέγει τις διακοπές στο σπίτι για να πληρώσει έστω τον λογαριασμό ρεύματος. Άντε να καταναλώσει το πολύ και μια φέτα καρπούζι όπως μας συστήνουν τα στελέχη της ΝΔ», τόνισε, σχολιάζοντας πως «σε ό,τι αφορά ειδικά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης δηλώνει αφοπλιστικά πως ”έχουμε δρόμο μπροστά μας” παραπέμποντας στο αόριστο μέλλον τη λήψη μέτρων όπως μείωση του ΦΠΑ που βρίσκεται στο 24% ή μείωση του ΦΠΑ για τα ΙΧ». Υπενθύμισε, δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει από το Μάιο κοινοβουλευτική ερώτηση ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς να τη διαβάσουν και να παρέμβουν εγκαταλείποντας την πολιτική της…”ξαπλώστρας”».

Εξάλλου, αναφορικά με την κατάθεση των ισολογισμών των κομμάτων στη Βουλή είπε πως «ανέδειξε τόσο τα υπέρογκα χρέη της Νέας Δημοκρατίας όσο και την ασυλία που έχει εξασφαλίσει στην αποπληρωμή τους την ίδια ώρα που έχει ψηφίσει διατάξεις για εξώσεις πολιτών από την πρώτη τους κατοικία και για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών». «Τα χρέη της ΝΔ προς τις τράπεζες έχουν εκτοξευτεί στα 475.449.832,33 ευρώ», σημείωσε, απευθύνοντας τα εξής ερωτήματα: «Πώς έχει ρυθμιστεί η αποπληρωμή των τεράστιων χρεών της ΝΔ;» και «Πώς διεξάγει η ΝΔ πανάκριβες προεκλογικές εκστρατείες έχοντας τόσα χρέη σε τράπεζες αλλά και σε προμηθευτές;».

Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη κρίση στην Κάσο, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «οι πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα κυρίως από την τουρκική πλευρά δημιουργούν κρίσιμα ερωτήματα αναφορικά με την πραγματική στάση της κυβέρνησης έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας και συστηματικής αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας μας», σχολιάζοντας ότι «ορισμένα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ”νέα Ίμια”». Επανέλαβε, δε, το ερώτημα εάν «παραχώρησε η Ελλάδα κυριαρχικά δικαιώματα στην Τουρκία», σημειώνοντας ότι «σχετική ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της τομεάρχισσας Εξωτερικών Ρένας Δούρου προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη». «Ανάμεσα στα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: Ζήτησε άδεια η ελληνική κυβέρνηση από την τουρκική για την πόντιση καλωδίων στην Κάσο, αποδεχόμενη ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας; Απαντήθηκε ρητά επί του πεδίου και από το ΥΠΕΞ ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην ελληνική ΑΟΖ;», κατέληξε η Β. Κεχαγιά.