Κεστρέλ και Rafnar: Οι εταιρείες που δεν υπάρχουν στο πόρισμα Ζήση
Ο κομβικός ρόλος των εταιρειών Κεστρέλ - Rafnar που σχετίζονται με τον επιχειρηματία Σταύρο Κομνόπουλο στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Γιατί δεν αναφέρονται πουθενά στο πόρισμα Ζήση;
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Ούτε μια φορά δεν αναφέρεται στο 286 σελίδων πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση για την υπόθεση των υποκλοπών το όνομα του εμπόρου όπλων Σταύρου Κομνόπουλου ή τα ονόματα των εταιρειών του, RAFNAR και ΚΕΣΤΡΕΛ, που έχουν πρωταγωνιστήσει στο σκάνδαλο ήδη από το 2020.
Ο Κομνόπουλος και οι εταιρείες του RAFNAR και ΚΕΣΤΡΕΛ μεσολάβησαν προκειμένου να δημιουργηθεί η υποδομή του Predator στην Ελλάδα, διευκολύνοντας τόσο την εγκατάσταση της Intellexa στην περιοχή του Ελληνικού, όσο και τη διαμονή των ισραηλινής καταγωγής προγραμματιστών της στα νότια προάστια των Αθηνών.
Τρεις καταθέσεις
Είναι ενδεικτικό πως σε τουλάχιστον τρεις καταθέσεις προς τις εισαγγελικές αρχές υποδείχθηκε ο ειδικός ρόλος του Σταύρου Κομνόπουλου στην υπόθεση των υποκλοπών, ενώ και ο ίδιος στην κατάθεση του παραδέχθηκε πως συνδέεται με πολυετή γνωριμία με τον μέτοχο της Intellexa Φέλιξ Μπίτζιο.
Δεδομένου ότι ο 78χρονος Σταύρος Κομνόπουλος είναι έμπορος όπλων και δεδομένου ότι με το Predator παρακολουθήθηκε και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μάρτυρες υπέδειξαν επίμονα στον κ. Ζήση τον ρόλο του στην υπόθεση, με τους δημοσιογράφους Θανάση Κουκάκη και Βασίλη Λαμπρόπουλο να έχουν καταθέσει μεταξύ 2022 και 2024, τόσο στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών όσο και στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου πλήθος στοιχείων που αποτελούν και μέρος της δικογραφίας.
Τα στοιχεία αυτά, δείχνουν την ευρύτερη σχέση Κομνόπουλου, Μπίτζιου και Λαβράνου, αλλά αποδεικνύουν παράλληλα, πως και οι τρείς τους είχαν λόγους να παρακολουθούν συγκριμένους στόχους, που είτε χειριζόντουσαν αμυντικές προμήθειες, διαγωνισμούς και συμβάσεις, είτε χειριζόντουσαν δικαστικές τους υποθέσεις, είτε ερευνούσαν δημοσιογραφικά τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις για συστήματα ασφαλείας και αμυντικά συστήματα, στους οποίους εμπλέκονταν οι επιχειρηματίες.
ΚΕΣΤΡΕΛ και Intellexa
Σύμφωνα με ιδιωτικό συμφωνητικό που αποτελεί υλικό της δικογραφίας, η Intellexa προκειμένου να ενοικιάσει τα γραφεία της στο Ελληνικό απαιτήθηκε να παρασχεθεί εγγύηση, την οποία έδωσε η εταιρεία RAFNAR, που συνδέεται άμεσα με την ΚΕΣΤΡΕΛ του Σταύρου Κομνόπουλου. Πως πιστοποιείται αυτό; Από το γεγονός ότι δηλώναν την ίδια έδρα στη Λ. Κηφισίας και ότι εκείνη την περίοδο αντιπρόεδρος της ΚΕΣΤΡΕΛ του κ. Κομνόπουλου, ήταν ο συγγενής του, κ. Παναγιώτης Ταμβακίδης, ο οποίος ακριβώς την ίδια περίοδο ήταν διαχειριστής και μέτοχος της εταιρείας RAFNAR.
Πέρα από τα αποτελέσματα της δημοσιογραφικής έρευνας που απέδειξαν τη σχέση Κομνόπουλου-Intellexa στο κομμάτι της εγγύησης του ακινήτου, ώστε να εγκατασταθεί η εταιρεία στην Ελλάδα, σημαντικό ήταν και μέρος της κατάθεσης του δημοσιογράφου του Βήματος και των Νέων, Βασίλη Λαμπρόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζήτημα.
Πιο συγκεκριμένα, στην κατάθεση που έδωσε ενώπιον της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών Αγγελικής Τριανταφύλλου ο δημοσιογράφος υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από πηγή που δεν θέλω να κατονομάσω με επίκληση δημοσιογραφικού απορρήτου ο κ ΣΑΧΑΚ ΑΒΝΙ (σ.σ. ο ισραηλινός «εκπρόσωπος» του Predator στην Ελλάδα) συνάντησε αρχικά στην Ελλάδα τον επιχειρηματία, γνωστό μεσάζοντα επί σειρά ετών στην πώληση οπλικών συστημάτων, κ. ΣΤΑΥΡΟ ΚΟΜΝΟΠΟΥΛΟ που πιθανολογώ ότι θα μπορούσε να υποβοηθήσει την έρευνα σας ή άλλος συνεργάτης του».
»Ο κ. ΚΟΜΝΟΠΟΥΛΟΣ ας σημειωθεί ότι ασχολήθηκε, σύμφωνα με τις πηγές μου, μόνο για το σκέλος της προμήθειας του συστήματος με τα βιομετρικά στοιχεία κι αργότερα αποσύρθηκε χωρίς συμμετοχή σε οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια. Ο κ. ΚΟΜΝΟΠΟΥΛΟΣ φέρεται να είχε πολύχρονη συνεργασία με ισραηλινούς επιχειρηματίες και να είχε παλαιότερη σχέση με πολιτικούς από την συγκεκριμένη χώρα».
Επαφές
»Σύμφωνα με μαρτυρίες προσώπων που προέκυψαν στην πορεία της έρευνας μου κι επίσης επί του παρόντος δεν θέλω να κατονομάσω, ο κ ΚΟΜΝΟΠΟΥΛΟΣ συνέστησε στον κ ΑΒΝΙ για την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων του, τον επιχειρηματία ΦΕΛΙΞ ΜΠΙΤΖΙΟ που ήταν πρώην διευθύνων σύμβουλος της κεντρικής θυγατρικής εταιρείας του αμερικανικού ομίλου Libra στην Ελλάδα και τον οποίο γνώριζε πολλά χρόνια».
»Η πρόταση να έλθουν σε επαφή οι κ.κ. ΑΒΝΙ και ΜΠΙΤΖΙΟΣ φαίνεται να υπήρξε επειδή ο δεύτερος γνώριζε επί πολλά έτη τον επιχειρηματία κ. ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΒΡΑΝΟ που είχε πωλήσει το σύστημα ψηφιακών επικοινωνιών Tetra —Sepura στην ΕΛΑΣ.Ο κ. Φ. ΜΠΙΤΖΙΟΣ έδινε διαρκώς παρόν στα γραφεία της εταιρείας «KRIKEL» τα οποία βρίσκονταν κοντά στα γραφεία ταυ ΟΤΕ στο Μαρούσι».
»Η εταιρεία ΚRΙΚΕL φέρεται να έχει αναλάβει την συντήρηση του συστήματος TETRA στην ΕΛΑΣ και ανήκει ουσιαστικά στον κ ΛΑΒΡΑΝΟ . Η επιλογή για επαφή με τον κ. ΛΑΒΡΑΝΟ, μέσω του κ. ΜΠΙΤΖΙΟΥ για την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων του κ. ΑΒΝΙ φαίνεται να υπήρξε γιατί ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ ήταν επί πολλά χρόνια στενός φίλος του τότε Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργικού Γραφείου κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ…».
ΚΕΣΤΡΕΛ και Ρότεμ Φάρκας
Ας έρθουμε σε ένα άλλο πρόσωπο που έχει άμεση σχέση με την υπόθεση. Τον Ρότεμ Φάρκας, Ισραηλινό με ουγγρική υπηκοότητα. Πρόκειται για ειδικό στη δημιουργία spyware, τον ιδρυτή της εταιρείας Cytrox και τον άνθρωπο που έφτιαξε το λογισμικό παρακολούθησης Predator.
Ο Φάρκας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 2020 και διέμενε σε ένα διαμέρισμα επί της οδού Πρωτέως 1 στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο ανήκει στην πρώην βουλευτίνα της ΝΔ Γεωργία Μαρτίνου.
Το γεγονός ότι το σπίτι ανήκει στην κα. Μαρτίνου αποδεικνύεται από το ότι το δηλώνει η ίδια στη δήλωση πόθεν έσχες της. Παράλληλα, η διαμονή του Ρότερμ Φάρκας εκεί επιβεβαιώθηκε από τις μαρτυρίες κατοίκων της ίδιας πολυκατοικίας. Την πορεία του Ρότεμ Φάρκας από τη Βόρεια Μακεδονία έως εδώ την είχε αναδείξει αποκαλυπτική έρευνα του Inside Story.
Η σχέση Φάρκας-Κομνόπουλου εντοπίζεται ακριβώς εκεί, καθώς το μισθωτήριο συμβόλαιο του σπιτιού στο οποίο διέμενε ο «πατέρας του Predator», το πλήρωνε η ΚΕΣΤΡΕΛ, η οποία ανήκει στον κ. Κομνόπουλο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την μαρτυρία του ατόμου που διαχειρίζεται το ακίνητο, όσο και από την κατάθεση του σχετικού μισθωτηρίου στην εφορία.
Απόκρυψη
Στις 19 Δεκεμβρίου του 2022 ο κ. Κομνόπουλος πέρασε το κατώφλι της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών Αγγελικής Τριανταφύλλου, η οποία τότε μαζί με άλλους δύο εισαγγελείς έτρεχε την έρευνα του σκανδάλου. Σε αυτή την κατάθεση ο Κομνόπουλος απέκρυψε πως η ΚΕΣΤΡΕΛ ήταν εκείνη που παρείχε στέγη στον δημιουργό του Predator Ρότεμ Φάρκας και πως ήταν εκείνη που μέσω της RAFNAR εγγυήθηκε για την εγκατάσταση της Intellexa στο Ελληνικό.
Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε από την εισαγγελέα ο κ. Κομνόπουλος, απάντησε σχετικά:
-Γνωρίζετε τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες Σαχακ Αβραάμ Αβνί και Τάλ Ντίλιαν;.
Δεν τους γνωρίζω.
-Έχετε συνεργαστεί ποτέ με εταιρείες αυτών ή με άλλες εταιρίες εδρεύουσες στο Ισραήλ;.
Με τους ίδιους δεν έχω συνεργαστεί. Από όσο θυμάμαι, είχα συνεργαστεί πριν πολλά χρόνια με κάποιες ισραηλινές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η ΕΙΒΙΤ, για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών, η TADIRAN και η ΕιΟΡ.
-Τον κ. Φέλιξ Μπίτζιο, πως τον γνωρίζετε;
Τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Θέλαμε να συνεργαστούμε σε επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών. Αυτό έγινε πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου. Ωστόσο, δεν συνεργαστήκαμε ούτε σε αυτόν τον τομέα ούτε σε άλλον.
Τον κ. Λαβράνο τον γνωρίζετε;
Κοινωνικά μόνο. Είχαμε συναντηθεί σε μία κοινωνική εκδήλωση. Δεν έχω ποτέ συνεργαστεί μαζί του ούτε έχουμε προσωπικές σχέσεις.
Είναι προφανές λοιπόν από τις απαντήσεις που έδωσε ο επιχειρηματίας, ότι απέκρυψε πως συνεργάσθηκε με τον Φέλιξ Μπίτζιο στην εγκατάσταση της Intellexa στο Ελληνικό και για την παροχή στέγης στον Ρότεμ Φάρκας, βασικό προγραμματιστή και δημιουργό του Predator και ιδρυτή της εταιρείας Cytrox.
Το πιο εντυπωσιακό όμως όλων, είναι το γεγονός ότι στο πόρισμα του κ. Αχιλλέα Ζήση δεν γίνεται πουθενά λόγος ούτε για τον Σταύρο Κομνόπουλο, ούτε για τον Ρότεμ Φάρκας, ούτε για την εταιρεία ΚΕΣΤΡΕΛ. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Ενώ έχουν εξαιρετικά κομβικό ρόλο στο σκάνδαλο.
Οι άλλοι διαγωνισμοί
Είναι σημαντικό εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η δημοσιογραφική έρευνα που έγινε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων των επιχειρηματιών Λαβράνου και Μπίτζιου, «σκόνταφτε» διαρκώς και στο όνομα του κ. Κομνόπουλου
Για παράδειγμα σύμφωνα με έρευνα της «Εφημερίδας των Συντακτών» οι κ.κ. Λαβράνος και Μπίτζιος φέρονται να είχαν επαφές με μέλη της οικογένειας του κ. Κομνόπουλου και σε άλλες περιπτώσεις διαγωνισμών του δημοσίου, αξίας πολλών εκατ. ευρώ.
Ο λόγος για τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες αλλά και για το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας.
Οι διαγωνισμοί αυτοί ακυρώθηκαν στην πορεία κι αφού προηγουμένως είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών και είχαν ξεκινήσει οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις για την εμπλοκή των εν λόγω στη διαδικασία.
Ενδεικτικά, συγγενικό πρόσωπο του Σταύρου Κομνόπουλου βρίσκουμε στο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση για τις ταυτότητες. Συγκεκριμένα, τον γαμπρό του, Νώντα Πασχαλίδη, πρώην CEO της Kestrel Information Systems και την περίοδο εκείνη, CEO της NEUROSOFT, θυγατρικής του ΟΠΑΠ.
Ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες που προκηρύχθηκε αρχικά το 2018 από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αρχικό ύψος 335 εκατ. ευρώ, εν συνεχεία ματαιώθηκε και επαναπροκηρύχθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκτοξευόμενος στα 515 εκατ. ευρώ.
Τελικά, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα που λόγω των υποκλοπών παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Τσουβάλας.
Η NEUROSOFT δεν απαντάται μόνον στον ακυρωμένο -πλέον- διαγωνισμό για τις ταυτότητες, αλλά και στο διαγωνισμό για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας. Ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας, ύψους 40,4 εκατ. ευρώ, υλοποιήθηκε από το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ.
Στον διαγωνισμό για το έργο των 40,4 εκατ. ευρώ είχαν κατέβει δύο κοινοπραξίες. Εκείνη της Cosmote (κοινοπρακτικά με δύο εταιρείες τεχνολογίας) και η κοινοπραξία των Vodafone, ΙΒΜ και NEUROSOFT. Τελικά και για λόγους που ενδεχομένως σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο διαγωνισμός κατέληξε στη Vodafone χωρίς ωστόσο να μετέχει στο σχήμα η NEUROSOFT.
Έρευνα της «Εφημερίδας των Συντακτών» έχει αναδείξει και το πώς ο Παναγιώτης Ταμβακίδης, στέλεχος της ΚΕΣΤΡΕΛ και ανιψιός του Σταύρου Κομνόπουλου, σε συνεργασία με τον Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο προσπαθούσαν να επικουρήσουν την προσπάθεια της κινεζικής Huawei να αποκτήσει προσβάσεις στην ελληνική κυβέρνηση και στην Ελληνική Αστυνομία, με απώτερο στόχο προφανώς να εξασφαλίσει μελλοντικά συμβόλαια και να αναπτύξει κρίσιμες υποδομές της χώρα μας.
Ο Παναγιώτης Ταμβακίδης είναι αδελφός του Θοδωρή Ταμβακίδη, που την επίμαχη περίοδο ήταν γενικός τεχνικός διευθυντής της Huawei στην Ελλάδα (σήμερα είναι Vice Managing Director South East Europe στην κινεζική εταιρεία).
Αν και όλα τα παραπάνω στοιχεία είχαν εισφερθεί εγκαίρως στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, εκείνος επέλεξε να αφήσει εκτός κάδρου τον Σταύρο Κομνόπουλο, αλλά και τον Ρότεμ Φάρκας, κάτι που εγείρει πλήθος ερωτημάτων για τους λόγους και τις σκοπιμότητες της απόφασης αυτής.
*Μετά τη δημοσίευση του άρθρου ο όμιλος Libra σε επικοινωνία του μαζί μας, ζήτησε να γίνει γνωστό ότι «Ο όμιλος Libra έχει κινηθεί νομικά εναντίον του Μπίτζιου και συνεργατών του από το 2019 για ανεξάρτητα ζητήματα και η σχετική αγωγή εκκρεμεί προς εκδίκαση ενώπιων των δικαστηρίων της Κύπρου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις