Η Φροσάρντ της Βραζιλίας πήρε αγκαλιά την τραυματισμένη Κασόμα της Αγκόλας και την μετέφερε στον πάγκο για να δεχθεί ιατρική περίθαλψη, χαρίζοντάς μας το πιο όμορφο στιγμιότυπο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Των αγώνων που πληγώθηκαν, ανάμεσα στα άλλα, από την πίεση της παγκόσμιας ακροδεξιάς και του μισογυνισμού. Καθώς και από τις γενικότερες οργανωτικές αποτυχίες της διοργάνωσης.

«Μόνο εσύ μπορούσες να με σηκώσεις» της είπε. Αλλά αυτά είναι τα λόγια μεταξύ των ανταγωνιστών, στα μέσα ενός αγώνα χάντμπολ που έπρεπε να κερδηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το Σάββατο 3 Αυγούστου. Η Αγκόλα και η Βραζιλία μονομαχούσαν για μια θέση στα προημιτελικά, όταν η Αλβερτίνα Κασόμα υπέστη τραυματισμό στο γόνατο.

Η αρχηγός της Ανγκόλα προσπάθησε να σηκωθεί για να φτάσει στον πάγκο, αλλά δεν μπορούσε να κινηθεί, παρά την προσπάθεια βοήθειας του γιατρού της ομάδας της Ανγκόλα και της τερματοφύλακα της Βραζιλίας, Γκαμπριέλα Ντίας Μορέσκι.

Τότε μπήκε μέσα η Ταμίρες Αραούχο Φροσάρντ, παίκτρια γραμμής και αντίπαλος της Κασόμα σε επίπεδο συλλόγων, καθώς αμφότερες αγωνίζονται στο ρουμανικό πρωτάθλημα. Η Βραζιλιάνα αγωνίζεται στην Γκλόρια Μπιστρίτα και η Κασόμα στην Ραπίντ Βουκουρεστίου, με την ομάδα της Κασόμα να τερματίζει δεύτερη στο πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν και την ομάδα της Φροσάρντ να τερματίζει τρίτη.

«Δεν υπήρχε περίπτωση να μην τη βοηθήσω»

Αλλά η Φροσάρντ ήταν πιο κοντά στην χτυπημένη Κασόμα και μια από τους ελάχιστες που θα μπορούσαν έστω να προσπαθήσουν να βοηθήσουν μια από τους ψηλότερες παίκτριες στο Παρίσι, με ύψος 1,85μ.

«Ο τραυματισμός συνέβη κοντά μου», δήλωσε στη συνέχεια. «Στην αρχή συνέχισα να παίζω γιατί δεν πίστευα ότι ήταν τόσο σοβαρό. Όταν την είδα στο έδαφος, σκέφτηκα ότι δεν θα μπορέσει να σηκωθεί ξανά, γιατί είναι πολύ σπάνιο να πέφτεις και να μην σηκώνεσαι. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην τη βοηθήσω.

Με ύψος 183 εκατοστά η ίδια, η Φροσάρντ μπόρεσε να σηκώσει την Κασόμα και να τη μεταφέρει εκτός γηπέδου υπό τα δυνατά χειροκροτήματα των 5.800 θεατών στο South Paris Arena 6, σε αυτό που αναμφίβολα θα γίνει άλλη μια εμβληματική εικόνα fair play για τα αρχεία των Ολυμπιακών Αγώνων.