Σε μια μέρα το όνομα της Σίντι Ενγκάμπα, της πυγμάχου από το Καμερούν, που χάρισε στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων το πρώτο της μετάλλιο, έγινε παγκόσμια γνωστό.

Λίγες μέρες μετά τον άδικο παγκόσμιο διασυρμό που υπέστη μια άλλη συναθλήτριά και συνομήλική της, η Αλγερινή Ιμάνι Κελίφ, η επίσης 25άχρονη Σίντι, πήρε με τη διάκρισή της εκδίκηση, για όλους τους «διαφορετικούς», του κόσμου αυτού. Προσφύγισσα, λεσβία και τώρα ολυμπιονίκης. Αλλά στο τέλος της ημέρας, απλά άνθρωπος, όπως έχει πει η ίδια.  Σίντι Γουίνερ Ντανγκέου Ενγκάμπα, είναι το πλήρες όνομά της, που έχει ήδη γραφτεί στα βιβλία των ρεκόρ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Σίντι Ενγκάμπα στα βιβλία της ιστορίας

Με την αποψινή νίκη της, στα σημεία, απέναντι στη γαλλίδα Νταβίνα Μισέλ, η Σίντι Ενγκάμπα κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά της πυγμαχίας των 75 κιλών, και να διεκδικήσει το αργυρό και το χρυσό μετάλλιο, για την ομάδα της. Την Ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων που δημιουργήθηκε το 2015.

Ακόμα και αν χάσει στους ημιτελικούς, η Σίντι Ενγκάμπα έχει ήδη εξασφαλίσει μια θέση στο βάθρο των Ολυμπιακών αγώνων και στα βιβλία των Ολυμπιακων ρεκόρ.  Κυρίως όμως έχει εξασφαλίσει μια θέση στην παγκόσμια ιστορία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, γράφοντας το δικό της κεφάλαιο. Ένα κεφάλαιο αγώνα, επιμονής και νίκης, σε πείσμα όλων όσων έδειχναν ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει, όντας γυναίκα, ομοφυλόφιλη, ξένη, και κυνηγημένη.

‘Oταν η ζωή χτυπάει σκληρά, η Σίντι χτυπάει σκληρότερα

«Αυτό (το μετάλλιο) σημαίνει τα πάντα για μένα. Ελπίζω να μπορέσω να αλλάξω το χρώμα του μεταλλίου μου στον επόμενο αγώνα»,  δήλωσε η 25άχρονη πυγμάχος μετά τη νίκη της. «Θέλω να πω στους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, συνεχίστε να εργάζεστε σκληρά, συνεχίστε να πιέζετε τον εαυτό σας και μπορείτε να πετύχετε τα πάντα», είπε στέλνοντας το δικό της μήνυμα, στους ανθρώπους της δικής της πατρίδας: Την πατρίδα της παγκόσμιας προσφυγιάς.

Η Σίντι Ενγκάμπα έχει ήδη εξασφαλίσει μια θέση στο βάθρο των Ολυμπιακών αγώνων και στα βιβλία των Ολυμπιακων ρεκόρ

Όταν η Σίντι σε ηλικία 11 χρονών έφτασε στο Μπόλτον της Αγγλίας, ταξιδεύοντας από το Καμερούν, χωρίς τη μητέρα της, χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα, ήρθε αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρό της.

Παρά το σκληρό μπούλινγκ που δέχθηκε από τα παιδιά στο σχολείο, αφιερώθηκε στον αθλητισμό βρίσκοντας στους καθηγητές της, ειδικά στους γυμναστές μια δεύτερη οικογένεια.

Το coming out στα 18 της χρόνια

Στα 18 της χρόνια, έχοντας ήδη ξεκινήσει την καριέρα της στην πυγμαχία, έκανε coming out, είπε δημόσια, στο  οικογενειακό και ευρύτερο περιβάλλον της ότι είναι ομοφυλόφιλη.

Μετά από αυτό κατάλαβε δεν υπήρχε γυρισμός για εκείνη στην πατρίδα των παιδικών της χρόνων. «Ο δικηγόρος μου έλεγξε τι ισχύει στη χώρα μου και είδε ότι μπορεί να σε βάλουν στη φυλακή ή να σε σκοτώσουν αν είσαι γκέι όπως εγώ. Δεν θα το άντεχα να με στείλουν πίσω».

Η σύλληψη, η κράτηση και η απειλή απέλασης

Το 2019, σε ηλικία 21 ετών, η Σίντι Ενγκάμπα συνελήφθη μαζι με τον αδελφό της σε έλεγχο της αστυνομίας επειδή δεν είχε χαρτιά. Την έστειλαν σε κέντρο κράτησης μεταναστών στο Λονδίνο, χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της.

Είχε ήδη ξεκινήσει την καριέρα της ως πυγμάχος κερδίζοντας μετάλλια σε τοπικά πρωταθλήματα. Είχε μάλιστα γίνει δεκτή από την τότε πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, που τη συνεχάρη για τις επιδόσεις της.

Όμως αυτά δεν είχαν καμία σημασία για το Βρετανικό κράτος, που την απείλησε με ποινή απέλασης στο Καμερούν, επειδή θεωρήθηκε ότι είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Χωρίς διαβατήριο

Η Σίντι Ενγκάμπα απέκτησε την ιδιότητα του πρόσφυγα μόλις πριν δύο χρόνια. Έπρεπε να αποδείξει στις αρχές ότι είναι ομοφυλόφιλη και ότι αν γυρίσει πίσω κινδυνεύει ακόμα και με θάνατο.

«Στην αρχή αισθανόμουν ντροπή που με αποκαλούσαν προσφύγισσα, γιατί ένιωθα αβοήθητη. Αλλά ζεις και μαθαίνεις. Πλέον έχω διαφορετική νοοτροπία. Στο τέλος της ημέρας, είσαι ακόμα άνθρωπος. Δεν πρέπει ποτέ να βλέπεις κάποιον ως πρόσφυγα ή μετανάστη, πρέπει να τους βλέπεις γι’ αυτό που είναι», έχει δηλώσει.

Της έχουν αρνηθεί τουλάχιστον δύο φορές την απόκτηση ιθαγένειας. Παρά τις διακρίσεις στον αθλητισμό – έχει κατακτήσει τρεις εθνικούς τίτλους σε διαφορετικές κατηγορίες βάρους και έχει λάβει υποστήριξη από την Βρετανική Ομοσπονδία Πυγμαχίας (GB Boxing).

Παρά τις καταθέσεις των προπονητών της ενώπιον των αρχών, παρά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο, όπου σπούδασε εγκληματολογία, οι αρμόδιοι ήταν ανένδοτοι. Δεν της αξίζει ακόμα να λέγεται Βρετανίδα, να έχει το διαβατήριο της χώρας στην οποία έχει ζήσει πάνω από τη μισή της ζωή, τη μόνη χώρα που μπόρεσε να είναι ο εαυτός της.

Της πατρίδας της η σημαία

H Σίντι Eνγκάμπα προπονείται με την πυγμαχική ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας, όμως λόγω του ζητήματος με την ιθαγένεια δεν μπορεί να πάρει χρήματα, ούτε να της καλύψουν τα έξοδα. Έτσι, βασίζεται κυρίως στους χορηγούς.  Μόλις αποκτήσει βρετανικό διαβατήριο, θα μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας πυγμαχίας της Μεγάλης Βρετανίας, και ενδεχομένως να εκπροσωπήσει τη χώρα σε μελλοντικούς Ολυμπιακούς αγώνες.

Προς το παρόν η μόνη «πατρίδα» που τη δέχτηκε είναι η Ολυμπιακή Ομάδα των προσφύγων. Αυτής της πατρίδας τη σημαία ύψωσε περήφανη, κι αυτή θα ανεμίσει, είτε διακριθεί είτε όχι στους επόμενους αγώνες της Πέμπτης.