Όταν μιλούν οι αριθμοί στον αθλητισμό, τα όποια σχόλια λες και περιττεύουν.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει βάλει εδώ και καιρό τέλος στη συζήτηση για το ποιος είναι ο GOAT του τένις σε ό,τι αφορά στο στατιστικό επίπεδο. Ναι, ορισμένοι προφανώς και θα συνεχίσουν να υποκλίνονται στην παικτική …κομψότητα του Ρότζερ Φέντερερ και άλλοι θα εντυπωσιάζονται από τις επιδόσεις του Ράφα Ναδάλ στο χώμα και ειδικά στο Roland Garros.

Ο Νόλε, όμως, αποτελεί τον καλύτερο παίκτη που έχει πιάσει ρακέτα και βρίσκεται στην ηλικία των 37 ετών και 74 ημερών. Κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Παρίσι, πανηγύρισε το Golden Slam και μόνο δύο παίκτες, ο Αρθουρ Γκορ και ο Μέιτζορ Ρίτσι κέρδισαν το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο όντας γηραιότεροι: άγγιζαν τα 40 χρόνια στο Λονδίνο το 1908.

Τι κι αν ο Αλκαράθ είχε επιβληθεί, είχε πάρει τον αέρα του Σέρβου τενίστα σε τρεις από τις έξι τελευταίες αναμετρήσεις τους; Τι κι αν είχε «δύο στα δύο» στο Γουίμπλεντον τα τελευταία χρόνια; Ο Τζόκοβιτς φύλαγε ένα δώρο για τον εαυτό του και μάλιστα εκεί που το ζητούσε πάρα πολύ: γιόρτασε τον μοναδικό τίτλο που έλειπε από τη συλλογή του. Και μετά ξέσπασε, λες και ήταν άβγαλτος τενίστας, ένας άπειρος στα κορτ που ψάχνει καταξίωση και έναν τρόπο να δείξει στους θεατές πως μπορεί να τα καταφέρει.

Γιατί όμως ένας βετεράνος της ρακέτες αντέδρασε έτσι όπως ο Τζόκοβιτς;

Πώς και γιατί έπεσε στον αγωνιστικό χώρο, έτρεξε στην εξέδρα να βρει τους δικούς του ανθρώπους, έσπευσε να κρατήσει τη σημαία της πατρίδας του με τέτοια λαχτάρα; Αυτός που έχει θριαμβεύσει σε 24 Grand Slam; Απλή η απάντηση: οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν συγκρίνονται με τίποτα άλλο. Εχουν διαφορετικό «ειδικό βάρος». Κουβαλούν παράδοση μεγάλη και ιστορία χιλιάδων χρόνων. Δημιουργούν συναισθήματα απίστευτα και κάνουν τους πολύπειρους αθλητές να κυνηγούν το χρυσό μετάλλιο, ή ένα μετάλλιο οποιουδήποτε χρώματος, με ξεχωριστό πάθος.

Είναι απλά η περίπτωση του Νόβακ Τζόκοβιτς. Που πάσχιζε χρόνια να κατακτήσει το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να ακούσει τον εθνικό ύμνο της Σερβίας. Τα κατάφερε. Φτάνοντας έτσι στο Νο 99, γιατί μολονότι δεν κέρδισε ούτε έναν τίτλο αυτή τη σεζόν, με τον θρίαμβό του στο Παρίσι ετοιμάζεται για την πρόκληση της …κατοστάρας, είτε στο Σινσινάτι είτε στο αμερικάνικο όπεν.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο; Ο Νόλε έχει το ρεκόρ των 428 εβδομάδων παραμονής στην κορυφή και επανέρχεται, δεδομένου πως ξεπερνά τον Ισπανό αντίπαλό του. Τον κατά πολλούς διάδοχό του. Που όμως δεν κατάφερε να κλείσει την πόρτα της Ιστορίας στον θρύλο του τένις…