Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, αναμένεται να συγκαλέσει σήμερα (05.08) έκτακτη σύσκεψη της ομάδας Cobra, μετά τις βίαιες αναταραχές σε διάφορες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, κατά τις οποίες περισσότεροι από 150 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Η σύσκεψη συγκαλείται μετά την καταδίκη της επίθεσης σε ξενοδοχείο που στεγάζει αιτούντες άσυλο στο Ρόδερχαμ από τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος και υποσχέθηκε ότι όσοι εμπλέκονται στις ταραχές θα αντιμετωπίσουν «την πλήρη ισχύ του νόμου».

Σύμφωνα με τη Standard, στη σύσκεψη της Cobra, όπως ονομάζεται, θα συμμετάσχουν υπουργοί, αξιωματούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομία και μυστικές υπηρεσίες, με σκοπό την ενημέρωση της κυβέρνησης για τα βίαια επεισόδια του σαββατοκύριακου και την απάντηση των Αρχών τις επόμενες μέρες.

«Εμπόλεμη ζώνη»

Το σαββατοκύριακο, οι δρόμοι του Λίβερπουλ, Μπρίστολ, Μάντσεστερ, Ρόδερχαμ και αλλού, μετατράπηκαν σε «εμπόλεμη ζώνη», καθώς συνεχίζεται το κύμα των αντιμεταναστευτικών, αντιμουσουλμανικών κινητοποιήσεων με αφορμή τη δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών σε μια σχολή χορού την περασμένη εβδομάδα.

Αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμικές οργανώσεις εκμεταλλεύτηκαν τις φήμες που κυκλοφόρησαν μετά την επίθεση με μαχαίρι ενός 17χρονου κατά τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ και οι οποίες έλεγαν ότι ο δράστης ήταν παράτυπος μετανάστης και ριζοσπάστης μουσουλμάνους. Καταστήματα και επιχειρήσεις βανδαλίστηκαν και λεηλατήθηκαν, αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ οι Αρχές προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις.

Την Κυριακή (4/8), εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά σε ένα ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνταν αιτούντες άσυλο, κοντά στο Ρόδερχαμ, στη βόρεια Αγγλία. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν τούβλα στους αστυνομικούς και έσπασαν πολλά παράθυρα του ξενοδοχείου, ενώ στη συνέχεια πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων. Αρκετές δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί και σε ένα άλλο ξενοδοχείο στο Άλντερσοτ, στη νότια Αγγλία.

Τις επόμενες κινήσεις αναμένεται να αποφασίσει η ομάδα Cobra.

Μήνυμα – προειδοποίηση από τον Στάρμερ

Όσοι συμμετείχαν σε αυτά τα βίαια επεισόδια θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε  «Οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα έχουν το δικαίωμα να είναι ασφαλείς και όμως έχουμε δει μουσουλμανικές κοινότητες να στοχοποιούνται και επιθέσεις σε τζαμιά.»

Πρόσθεσε δε ότι «Για όσους αισθάνονται ότι στοχοποιούνται λόγω του χρώματος του δέρματός τους ή της πίστης τους, ξέρω πόσο τρομακτικό πρέπει να είναι αυτό. Θέλω να ξέρετε ότι αυτός ο βίαιος όχλος δεν εκπροσωπεί αυτή τη χώρα και θα τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Θα  υπάρξει λογοδοσία»

Η Dame Sara Khan, η οποία ήταν ανεξάρτητη σύμβουλος του Rishi Sunak για την κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα μέχρι τον Μάιο, κατηγόρησε τη συντηρητική κυβέρνηση ότι άφησε τη χώρα ανοιχτή στην ακροδεξιά βία. «Τα γραπτά ήταν ξεκάθαρα στον τοίχο εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε στον Guardian.

Γράφοντας στην εφημερίδα The Times, η υπουργός Εσωτερικών Yvette Cooper δήλωσε ότι «θα υπάρξει λογοδοσία» για τους ανθρώπους που έλαβαν μέρος στις ταραχές και για εκείνους που «τις υποδαύλισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα διαδικτυακά φόρουμ συνομιλιών».

«Ό,τι κι αν μας λένε αυτοί και κάποιοι από τους πολιτικούς υποστηρικτές τους, δεν πρόκειται για πατριώτες που υπερασπίζονται τις κοινότητές τους», είπε. «Είναι κακοποιοί, εγκληματίες και εξτρεμιστές που προδίδουν τις αξίες πάνω στις οποίες είναι χτισμένη η χώρα μας.»