Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Nasser Kanaani, δήλωσε ότι ενώ η Τεχεράνη δεν επιθυμεί να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις, πιστεύει ότι «η τιμωρία του Ισραήλ είναι απαραίτητη» για να αποτραπεί περαιτέρω αστάθεια.

Ακόμα ανέφερε ότι η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην καδιά του Ιράν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Τεχεράνη επιφυλάσσεται για το δικαίωμά της να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία.

Η G7 κάλεσε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση

«Η Τεχεράνη έχει το δικαίωμα να πειθαρχήσει τη σιωνιστική οντότητα (σσ η φράση που το Ιράν χρησιμοποιεί για το Ισραήλ), να την αποτρέψει και να σταματήσει τα εγκλήματά της», ανέφερε ακόμα ο Kanaani.

Ζήτημα ωρών το χτύπημα του Ιράν

Νωρίτερα, δημοσίευμα του αμερικανικού Axios που επικαλείται τρεις ανώνυμες πηγές ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στους ομολόγους του G7 σε τηλεδιάσκεψη ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ισραήλ ήδη από σήμερα.

Ο Μπλίνκεν συγκάλεσε τη διάσκεψη για να συντονιστεί με τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ και να προσπαθήσει να ασκήσει διπλωματική πίεση την τελευταία στιγμή στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ για να ελαχιστοποιήσουν τα αντίποινα τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Τόνισε ότι ο περιορισμός των επιπτώσεων των χτυπημάτων τους είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αποτραπεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος.

Η G7, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία για το αυξημένο επίπεδο έντασης στη Μέση Ανατολή», καλώντας όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.