Ισραήλ: «Καθόμαστε και περιμένουμε να βομβαρδιστούμε» – Πυρά εντός και εκτός έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γαΐρ Λάπιντ επικρίνει την ηγεσία του Ισραήλ για τον χειρισμό της ιρανικής απειλής, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει αποτροπή και δεν υπάρχει Κυβέρνηση».
Σε αναβρασμό βρίσκεται το Ισραήλ, καθώς ενώ θα έπρεπε να προετοιμάζεται για ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν, η κυβέρνηση φαίνεται πως καλείται να αντιμετωπίσει «εσωτερικά πυρά» που δέχεται.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γαΐρ Λάπιντ επικρίνει την ηγεσία του Ισραήλ για τον χειρισμό της ιρανικής απειλής, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει αποτροπή και δεν υπάρχει Κυβέρνηση».
«Θα ήθελα να ρωτήσω την ισραηλινή Κυβέρνηση, είναι αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες η νέα καθημερινότητα;» ρώτησε ο Λάπιντ κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του κόμματός του Yesh Atid στην Κνεσέτ. «Είναι αποδεκτό για εσάς που εδώ και πέντε μέρες μια ολόκληρη χώρα κάθεται και περιμένει να βομβαρδιστεί;»
«Είναι αυτό η νέα καθημερινότητα που οι κάτοικοι του βορρά δεν θα λάβουν ούτε μια υπόδειξη από την κυβέρνηση για το πότε μπορούν να πάνε σπίτι τους;» συνεχίζει, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν προσποιείται καν» ότι προσπαθεί να επιστρέφουν οι εκκενωμένοι κάτοικοι του βορρά στις πόλεις τους.
«Η νέα καθημερινότητα είναι ότι οι νέοι γονείς δεν πηγαίνουν σε ένα δημόσιο πάρκο επειδή είναι μακριά από ένα καταφύγιο. Οι ξένες αεροπορικές εταιρείες δεν θέλουν να πετούν εδώ, γιατί δεν υπάρχει κανένας να εμπιστευτείς. Όλοι περιμένουν και περιμένουν και δεν ξέρουν τι περιμένουν», προσθέτει ο Λάπιντ.
Αντιδράσεις
Δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Israel έγραψε ότι με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σκέφτεται να αποπέμψει τον Γιοάβ Γκάλαντ από υπουργό Άμυνας, με πρόσχημα τις αυξημένες απαιτήσεις για την ασφάλεια της χώρας.
Στην εφαρμογή WhatsApp, λοιπόν, συστάθηκε μια ομάδα με τουλάχιστον 90.000 άτομα που είναι έτοιμα να παραλύσουν τους δρόμους σε περίπτωση που ο ισραηλινός πρωθυπουργός διώξει τον Γκάλαντ.
Πέρα από την ισραηλινή αντιπολίτευση που διαφωνεί με τις κινήσεις του Νετανιάχου, όμως, η κυβέρνηση δέχεται σκληρές επικρίσεις και από τους ψηφοφόρους της.
Συγκεκριμένα, οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, που είναι υπέρ του πολέμου στη Μέση Ανατολή και ψήφισαν μαζικά Νετανιάχου στις τελευταίες εκλογές, έχουν βγει στους δρόμους, επειδή κλήθηκαν να πολεμήσουν.
Αποτελώντας το 13% του πληθυσμού έκαναν μειωμένη θητεία ή την απέφευγαν τελείως με νόμο του 2017, που είχε περάσει ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τη νομοθεσία στις 31 Μαρτίου, με αποτέλεσμα αρκετοί να πρέπει να καταταγούν.
Έκτοτε, ξέσπασαν διαδηλώσεις στη χώρα, καθώς θέλουν μεν τον πόλεμο, αλλά όχι και να πολεμήσουν οι ίδιοι. Τις τελευταίες μέρες οι εντάσεις φούντωσαν ξανά, γιατί περίπου 1.200 άτομα κλήθηκαν να παρουσιαστούν στο Τελ Αβίβ, για να υπηρετήσουν τη θητεία τους στο μέτωπο.
Η βδομάδα που θα καθορίζει πολλά
Τα κράτη της Μέσης Ανατολής προετοιμάζονται για την πιθανή διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εν μέσω απειλών από το Ιράν να εκδικηθεί τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.
Τόσο η Τεχεράνη όσο και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία, αλλά το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί τη συμμετοχή.
Εκατοντάδες Λιβανέζοι ετοιμάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα καθώς τα έθνη κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό το Σάββατο ενθάρρυνε τους πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν «να κλείσουν οποιοδήποτε εισιτήριο», καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν ή ακύρωσαν πτήσεις προς τη χώρα.
Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας θα μπορούσαν να καθορίσουν την πορεία του πολέμου στη Γάζα και να μετατοπίσουν σημαντικά την εστίαση μακριά από τον πολιορκημένο θύλακα, εάν τα αντίποινα από το Ιράν κλιμακωθούν σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στην οποία εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη, γράφει το CNN.
Το Ιράν και το Ισραήλ αντάλλαξαν απευθείας πυρά για πρώτη φορά τον Απρίλιο μετά από έναν σκιώδη πόλεμο δεκαετιών κατά τον οποίο οι δύο πλευρές απέφυγαν να χτυπήσουν η μία το έδαφος της άλλης. Το Ιράν εκτόξευσε 300 βλήματα στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου, κατηγορώντας το ότι επιτέθηκε στο διπλωματικό του κτίριο στη Συρία νωρίτερα εκείνο τον μήνα. Το Ισραήλ απάντησε με περιορισμένο πλήγμα στο Ιράν . Ενώ η άνευ προηγουμένου ανταλλαγή περιοριζόταν εκείνη την εποχή, ένας άλλος γύρος μαχών μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποτραπεί από την κλιμάκωση.
«Ένα μεγάλο λάθος»
οι Ιρανοί αξιωματούχοι δεν υποχωρούν. Ο Ιρανός πρόεδρος Masoud Pezeshkian είπε στον Safadi ότι η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια ήταν ένα «μεγάλο λάθος του σιωνιστικού καθεστώτος», δηλαδή του Ισραήλ.
Σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να αποτρέψει το Ισραήλ και ότι «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει» για την αποφασιστικότητά του να το κάνει.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε το Ιράν «και τα τσιράκια του» την Κυριακή ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη «να σταθεί απέναντί τους σε κάθε μέτωπο και σε κάθε αρένα – μακριά και κοντά».
«Όποιος μας βλάπτει θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ιερουσαλήμ. Επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η αυξανόμενη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς ήταν ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου στη Γάζα και να φέρουν τους ομήρους στα σπίτια τους.
- Συνελήφθη και δεύτερος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ξεσήκωσε το Roof Stage του Gazarte στη χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα του
- Βραζιλία: Αποκαλυπτικές φωτογραφίες της απομονωμένης κοινότητας των Μassaco του Αμαζονίου
- Εκτακτο δελτίο καιρού: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Κυκλώματα εξαναγκάζουν ανθρώπους να ζητιανεύουν ξυπόλητοι – Η μέθοδος με τα… σκυλάκια
- Ο Τζολάκης δείχνει το δρόμο προς την κορυφή, η εμπιστοσύνη του Μεντιλίμπαρ και η ώρα της Εθνικής