Το Μπαμακό ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του με την Ουκρανία, αφού ουκρανός αξιωματούχος «ομολόγησε», κατ’ αυτό, την «εμπλοκή» του Κιέβου στις βαριές ήττες που υπέστησαν στα τέλη Ιουλίου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μαλί (ΕΔΜα) και οι σύμμαχοί τους μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Βάγκνερ κατά τη διάρκεια μαχών με αυτονομιστές και τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στο βόρειο τμήμα του κράτους του Σαχέλ.

Η «μεταβατική κυβέρνηση του Μαλί» (σ.σ. Στρατιωτική δικτατορία, Χούντα κτλ) προχωρά στη «διακοπή, με άμεση ισχύ, των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο συνταγματάρχης Αμπντουλαγέ Μαϊγκά. Να αναφερθεί πως το Μάλι, ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο και οι δικτάτορές τους, βρίσκονται σε συμμαχία.

Η κυβέρνηση του Μαλί «πληροφορήθηκε, με βαθιά κατάπληξη, τις δηλώσεις (…) με τις οποίες ο Αντρίι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ομολόγησε την εμπλοκή της Ουκρανίας στην άνανδρη, προδοτική και βάρβαρη επίθεση ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων που οδήγησε στον θάνατο στοιχείων των Δυνάμεων Άμυνας και Ασφάλειας (…) στην Τενζαουατέν και προκάλεσε υλικές ζημιές», τόνισε ο συνταγματάρχης Μαϊγκά στην ανακοίνωσή του.

Οι τρεις δικτάτορες Ασίμι Γκόιτα του Μάλι, ο στρατηγός Αμπντουλραχμάν Τιανί του Νίγηρα και ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ της Μπουρκίνα Φάσο ποζάρουν για φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της πρώτης τακτικής συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Συμμαχίας των Κρατών του Σαχέλ (AES) στο Niamey του Νίγηρα στις 6 Ιουλίου 2024.

Αναφέρεται πως οι αυτονομιστές έλαβαν πληροφορίες από την Ουκρανική πλευρά, όμως δεν συνέβη μόνο αυτό

«Το γεγονός ότι οι αντάρτες έλαβαν τις απαραίτητες πληροφορίες που τους επέτρεψαν να διεξαγάγουν επιτυχή επιχείρηση εναντίον των ρώσων εγκληματιών πολέμου παρατηρήθηκε ήδη από ολόκληρο τον κόσμο (…) Δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες. Αλλά θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες όταν έρθει η ώρα», δήλωνε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Γιουσόφ στην ουκρανική τηλεόραση. Το βίντεο αναπαρήγαγε ο ουκρανός πρεσβευτής στη Σενεγάλη.

Η κυβέρνηση του Μαλί θεωρεί πως οι ενέργειες του Κιέβου «παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία» του αφρικανικού κράτους, αποτελούν «ξένη επέμβαση» και «υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο στρατός του Μαλί και ρώσοι σύμμαχοί του υπέστησαν στα τέλη Ιουλίου μια από τις πιο βαριές ήττες εδώ και χρόνια στις εχθροπραξίες στο βόρειο Μαλί, φέρονται να κατέγραψαν δεκάδες απώλειες σε μάχες με αυτονομιστές και σε επίθεση τζιχαντιστών που συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα. Οι ήττες αυτές ήταν οι βαρύτερες που υπέστη ποτέ η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ στην Αφρική, εκτιμούν αναλυτές.

Τι αναφέρει η Le Monde

H Le Monde αναφέρει σε σχετικό της ρεπορτάζ, πως «Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές, οι ουκρανικές αρχές συνεργάζονται με τους μαχητές υπέρ της ανεξαρτησίας που δρουν στα βόρεια της χώρας, παρέχοντάς τους στρατηγικές πληροφορίες και εκπαιδεύοντάς τους στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Σύμφωνα με έναν διοικητή των ανταρτών, πραγματοποιούνται πράγματι «ανταλλαγές» με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για να δουν πώς μπορούν να συνεργαστούν. «Έχουμε δεσμούς με τους Ουκρανούς, αλλά όπως ακριβώς έχουμε και με όλους τους άλλους, τους Γάλλους, τους Αμερικανούς και άλλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του CSP-DPA Mohamed Elmaouloud Ramadane.

Από τότε που εκδιώχθηκαν από τον στρατό του Μάλι και την Βάγκνερ από το ιστορικό τους προπύργιο Κιντάλ στο βόρειο Μάλι τον Νοέμβριο του 2023, οι αντάρτες αναγκάστηκαν να αναδιοργανωθούν για να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της κυβερνώσας χούντας στο Μπαμάκο.

Οι ανακοινώσεις των ανταρτών

Μια συνεργαζόμενη με την Αλ Κάιντα οργάνωση δήλωσε ότι σκότωσε 50 Ρώσους μισθοφόρους της Βάγκνερ και 10 στρατιώτες του Μάλι σε ενέδρα στη βόρεια περιοχή Κιντάλ του Μάλι, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, το Σάββατο, σύμφωνα με την ομάδα πληροφοριών SITE.

Η ενέδρα σημειώθηκε την ίδια ημέρα που ένα κίνημα ανταρτών Τουαρέγκ, γνωστό ως Μόνιμο Στρατηγικό Πλαίσιο για την Ειρήνη, την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη (CSP-PSD), δήλωσε ότι σκότωσε και τραυμάτισε δεκάδες στρατιώτες του Μάλι και μισθοφόρους της Βάγκνερ(80 Ρώσους και 47 από το Μάλι) κατά τη διάρκεια πολυήμερων μαχών στη συνοριακή πόλη Τινζαουάτεν.

Η Βάγκνερ δήλωσε τη Δευτέρα, ότι οι μαχητές του πολέμησαν μαζί με Μαλιανούς στρατιώτες από τις 22 έως τις 27 Ιουλίου κοντά στο Τινζαουάτεν υπέστησαν βαριές απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του διοικητή τους Σεργκέι Σεβτσένκο.

Ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας, μάχονται ενάντια στους μισθοφόρους της Βάγκνερ, εκτός από το Μάλι και στο Σουδάν, όπως φανερώνει το παραπάνω βίντεο.

Πηγές: ΑΠΕ, Le Monde, Reuters