Η αναμενόμενη απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ για τη δολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη μπορεί να δοθεί σήμερα ή αύριο σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο που επικαλούνται πληροφορίες του αμερικανικού ΥΠΕΞ, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ εμφανίζεται προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει ακόμα και τα πιο ακραία σενάρια επίθεσης

Ήδη οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει τον στόλο τους στην περιοχή για να συνεισφέρουν στην άμυνα του Ισραήλ ενώ ταυτόχρονα ασκούν διπλωματικές πιέσεις στο Ιράν να προχωρήσει σε αντίποινα που δεν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Παρέμβαση Ρωσίας

Την ίδια στιγμή ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια. Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Παζεσκιάν.

Το Ισραήλ από τη μεριά του, τόσο με δηλώσεις αξιωματούχων όσο και με δημοσιεύματα στον Τύπο, εμφανίζεται προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει ακόμα και τα πιο ακραία σενάρια επίθεσης, αν και η κυριάρχη αντίληψη είναι ότι το Ιράν θα κάνει κάτι ανάλογο με την επίθεση του Απριλίου.

Τότε η Τεχεράνη εξαπέλυσε ομοβροντία ρουκετών και πυραύλων που έδειξαν την ικανότητά της να πλήξει το Ισραήλ αλλά επέλεξε να μην προβεί σε κάποιο χτύπημα, αποφεύγοντας έτσι μία περιφερειακή κλιμάκωση.

Προετοιμασία για ακραία σενάρια

Το κατεστημένο ασφαλείας προετοιμάζεται για μια σειρά από ακραία σενάρια, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε βάσεις των IDF σε πρωτοφανή κλίμακα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και πυραυλικές επιθέσεις σε στόχους που κυμαίνονται από εθνικές υποδομές μέχρι τα βόρεια σύνορα, τη Χάιφα και ακόμη και το Τελ Αβίβ, αναφέρει σε άρθρο της η Jerusalem Post που σπεύδει να καθησυχάσει το ισραηλινό κοινό.

«Οι IDF διαθέτουν ενεργά αμυντικά συστήματα που είναι από τα καλύτερα στον κόσμο – Iron Dome, Magic Wand και τα συστήματα Arrow 2 και 3. Οι περισσότεροι πολίτες της χώρας έχουν χώρους που προστατεύονται από πυραύλους και ρουκέτες.

Σε περίπτωση επίθεσης, οι IDF διαθέτουν συντριπτική, ακριβή και εκτεταμένη ικανότητα πυρός. Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ είναι εκπαιδευμένη και βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του Ναυτικού».

Η συμβολή των ΗΠΑ

Στα καθησυχαστικά επιχειρήματα προστίθεται ακόμα η συμβολή των ΗΠΑ. «Ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης CENTCOM των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, θα φτάσει στο Ισραήλ τη Δευτέρα για τον τελικό συντονισμό και για να εξετάσει τις επιλογές για την αντιμετώπιση μιας επίθεσης στο εσωτερικό μέτωπο του Ισραήλ, παρόμοιας με την επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο, κατά την οποία οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των IDF συνεργάστηκαν για να αποκρούσουν την επίθεση πριν καν φτάσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Η προσθήκη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο ισραηλινό μέτωπο προσθέτει μια πολύ σημαντική αμυντική δύναμη. Επίσης, η διοίκηση του εσωτερικού μετώπου τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις οδηγίες ασφαλείας».