Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Μπαγκλαντές, στρατηγός Γουάκερ-Οζ-Ζαμάν, επιβεβαίωσε ότι η Σεΐχ Χασίνα παραιτήθηκε και ότι μια προσωρινή κυβέρνηση θα διοικεί πλέον τη χώρα.

Προέτρεψε τους πολίτες να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στον στρατό, ο οποίος, όπως είπε, θα επαναφέρει την ειρήνη στη χώρα.

«Θα διασφαλίσουμε επίσης ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη για κάθε θάνατο και έγκλημα που συνέβη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων», είπε, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή και να σταματήσουν κάθε πράξη βίας και βανδαλισμού.

Ο στρατηγός Waker-Uz-Zaman κάλεσε τους διαδηλωτές φοιτητές να παραμείνουν ήρεμοι και να επιστρέψουν στα σπίτια τους

«Έχουμε προσκαλέσει εκπροσώπους από όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν μαζί μας», πρόσθεσε ο στρατηγός.

«Θα βρούμε λύση σήμερα» – Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για απαγόρευση κυκλοφορίας (που είχε επιβληθεί μέχρι σήμερα) ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και κάλεσε τους διαδηλωτές να δώσουν στο στρατό «λίγο χρόνο», καθώς τους υποσχέθηκε ότι «θα βρούμε λύση στην κρίση σήμερα».

Ο στρατηγός Waker-Uz-Zaman κάλεσε τους διαδηλωτές φοιτητές να «παραμείνουν ήρεμοι και να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Πανηγυρισμοί στο Μπαγκλαντές στο άκουσμα της είδησης παραίτησης της πρωθυπουργού

Είπε ότι εκπρόσωποι όλων των κύριων πολιτικών κομμάτων ήταν παρόντες στις συζητήσεις με τον στρατό.

Η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα, έφυγε με ελικόπτερο από τη χώρα καθώς παρά τους σχεδόν 100 νεκρούς το βράδυ της Κυριακής σε διαδηλώσεις, οι συγκεντρωμένοι δεν υποχώρησαν αλλά ξεκίνησαν τη μεγάλη πορεία προς την πρωτεύουσα Ντάκα, εισβάλοντας μάλιστα σύμφωνα με αναφορές στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

ΟΗΕ: «Πολύ δύσκολο έργο μπροστά» για τον στρατό

Η Irene Khan, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης, λέει ότι ο στρατός σταμάτησε «την περαιτέρω αιματοχυσία», αλλά έχει μπροστά του μια «πολύ δύσκολη δουλειά», αφού υποσχέθηκε να δημιουργήσει μια προσωρινή κυβέρνηση.

«Όλοι ελπίζουμε ότι η μετάβαση θα είναι ειρηνική και ότι θα υπάρξει λογοδοσία για όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας περίπου 300 ανθρώπων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες», δήλωσε η Khan στο Al Jazeera.

«Το Μπαγκλαντές έχει, φυσικά, ένα τεράστιο έργο μπροστά του. Δεν είναι πια το πρότυπο της βιώσιμης ανάπτυξης. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε οδηγήσει τη χώρα σε απόγνωση και θα χρειαστεί πολλή σκληρή δουλειά για να την ανοικοδομήσουμε, αλλά πάνω απ’ όλα πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ο στρατός να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».