Μπανγκλαντές: Αποφυλακίζονται όλοι οι συλληφθέντες στις διαδηλώσεις και πολιτικά πρόσωπα
Σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μπαγκλαντές.
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Ο πρόεδρος του Μπανγκλαντές Μοχάμεντ Σαχαμπουντίν ανακοίνωσε σήμερα την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού και ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Χαλέντα Ζία, καθώς και των ανθρώπων που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων, λίγες ώρες μετά την παραίτηση και τη φυγή της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα. Χθές είχαμε το αποκορύφωμα της βίας στη χώρα.
Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία αναφέρεται ότι σε συνεδρίαση υπό την προεδρία του Σαχαμπουντίν «αποφασίστηκε ομόφωνα η άμεση αποφυλάκιση της προέδρου του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (BNP) Μπεγκούμ Χαλέντα Ζία» και «όλων των ανθρώπων που συνελήφθησαν κατά τις φοιτητικές διαδηλώσεις».
Αποφασίστηκε επίσης «να σχηματιστεί αμέσως μεταβατική κυβέρνηση». Ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Ουάκερ-Ουζ-Ζαμάν, οι επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας αλλά και ηγετικά στελέχη πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως του BNP και του Jamaat-e-Islami, συμμετείχαν στη συνεδρίαση.
Όλα λειτουργούν κανονικά αύριο μετά τη φυγή της πρωθυπουργού
Ο στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι από τις 6 το πρωί της Τρίτης αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας και θα ξαναλειτουργήσουν «τα γραφεία, τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια». Η Σεΐχ Χασίνα, που κυβερνούσε το Μπανγκλαντές επί 15 χρόνια, έφυγε το πρωί και λίγη ώρα αργότερα οι διαδηλωτές κατέλαβαν την πρωθυπουργική κατοικία. Χθες, σε συγκρούσεις σε όλη τη χώρα σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι.
Η μεγάλη πολιτική αντίπαλός της, η 78χρονη Χαλέντα Ζία, είναι σε κακή κατάσταση και νοσηλεύεται. Το 2018 είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 17 ετών για διαφθορά. Εδώ και μέρες, η αντιμετώπιση των διαδηλωτών από την αστυνομία και στρατιωτικοποιημένες δυνάμεις της, οδήγησαν σε πολύνεκρα επεισόδια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία προέτρεψαν όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να αποκαταστήσουν την ειρήνη «το συντομότερο δυνατόν». Ο Λευκός Οίκος ζήτησε επίσης η νέα, μεταβατική κυβέρνηση να είναι «δημοκρατική και συμπεριληπτική».
Πως αντέδρασαν Μπαγκλαντεσιανοί ανά τον κόσμο και πολιτικά πρόσωπα
Στο Whitechapel, μια γειτονιά του Λονδίνου όπου ζει μια μεγάλη κοινότητα Μπαγκλαντεσιανών, πολλοί βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν. Κουνώντας την σημαία τους και κορνάροντας, φώναζαν: «Μπαγκλαντές! Μπαγκλαντές!».
«Το Μπαγκλαντές έχει πετύχει τώρα τη δεύτερη ανεξαρτησία του», δήλωσε ο Αμπού Σαγέμ, 50 ετών. «Στην πραγματικότητα αποκτήσαμε την πρώτη μας ανεξαρτησία το 1971, αλλά η «αυτοκράτορας» Σεΐχ Χασίνα κυβερνούσε τη χώρα με τη βία. Μας αφαίρεσε τα δικαιώματά μας. Έχει σκοτώσει χιλιάδες παιδιά». Ο οδηγός ταξί Ιστιάκουε Τσουντχούρι δήλωσε: «Είναι μια ανακούφιση για εμάς και είμαι χαρούμενος για το έθνος μου».
Από τη μεριά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε πως «Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί μια ομαλή και ειρηνική μετάβαση προς μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών. Η λογοδοσία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ζωτικής σημασίας. Όσοι έχουν τεθεί αυθαίρετα υπό κράτηση θα πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι».
Δηλώσεις από Βρετανία και Ρωσία
Ο εκπρόσωπος του Κιρ Στάρμερ, του πρωθυπουργού της Βρετανίας δήλωσε: «Η πολύ σημαντική απώλεια ζωών, συμπεριλαμβανομένων μαθητών, παιδιών και αστυνομικών, είναι εντελώς απαράδεκτη».
«Καλούμε τις αρχές να απελευθερώσουν όλους τους ειρηνικούς διαδηλωτές και να διασφαλίσουν την τήρηση της δέουσας διαδικασίας για όσους κατηγορούνται και διώκονται. Ελπίζουμε ότι θα ληφθούν γρήγορα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι θα επικρατήσει η δημοκρατία και θα επιταχυνθεί η διαδικασία προς την ειρήνη και την ασφάλεια των ανθρώπων στο Μπαγκλαντές» συμπλήρωσε στην ανακοίνωσή του.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως «Η Μόσχα ελπίζει στην ταχεία επιστροφή των εσωτερικών πολιτικών διαδικασιών στους συνταγματικούς κανόνες σε μια χώρα φιλική προς εμάς».
Δηλώσεις και από τις εταιρείες ρούχων που παρασκευάζονται στο Μπαγκλαντές
Εκπρόσωπος της H&M, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης μόδας στον κόσμο, η οποία έχει πολλούς προμηθευτές στο Μπαγκλαντές, δήλωσε: «Ανησυχούμε για τις εξελίξεις και τη βία και ελπίζουμε σε μια ειρηνική συμφωνία».
Η εταιρεία κατασκευής ενδυμάτων Hula Global, η οποία εξυπηρετεί μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ανακατεύθυνε τις παραγγελίες ενδυμάτων από το Μπαγκλαντές στην Ινδία για το υπόλοιπο του έτους λόγω των ταραχών.
«Δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε το υπάρχον βιβλίο παραγγελιών μας λόγω της πολιτικής αναταραχής», δήλωσε. Τα εργοστάσια ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές, τα οποία προμηθεύουν μερικές από τις κορυφαίες μάρκες του κόσμου, έχουν κλείσει επ’ αόριστον.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις