Δύο αεροσκάφη F-16, που έφεραν στην ουρά τους το διακριτικό τρίαινα της Ουκρανίας και ήταν ντυμένα με δίχτυ παραλλαγής, αποτέλεσαν το φόντο για την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι στην Ημέρα των Αεροπορικών Δυνάμεων, μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρή ασφάλεια σε άγνωστη τοποθεσία για την προστασία των μαχητικών αεροσκαφών από ρωσικές επιθέσεις.

Τα άρτι αφιχθέντα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Ουκρανίας παρουσίασε την Κυριακή ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε ότι τα αεροσκάφη θα ενισχύσουν την πολεμική προσπάθεια της χώρας κατά της Ρωσίας. Την οποία Ρωσία κάλεσε σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Αυτά τα αεροσκάφη βρίσκονται στον ουρανό μας και σήμερα τα βλέπετε», δήλωσε ο Ζελένσκι, στεκόμενος μπροστά σε δύο από τα μαχητικά αεροσκάφη, καθώς δύο άλλα πετούσαν πάνω από το κεφάλι σε στενό σχηματισμό. «Είναι καλό που είναι εδώ και που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε». Η Ουκρανία προσπαθεί επίσης να πείσει τις γειτονικές χώρες να βοηθήσουν στην υπεράσπισή της από τους ρωσικούς πυραύλους, δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Αυτή η απόφαση είναι πιθανώς δύσκολη για τους εταίρους μας, καθώς πάντα φοβούνται την περιττή κλιμάκωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Θα εργαστούμε πάνω σε αυτό. Νομίζω ότι έχουμε μια καλή επιλογή ενός συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας έτσι ώστε οι χώρες του ΝΑΤΟ να μπορούν να μιλήσουν στην Ουκρανία για την πιθανότητα ενός μικρού συνασπισμού γειτονικών χωρών που θα καταρρίπτει εχθρικούς πυραύλους».

Ωραίο φόντο για να αναθαρρήσει ο κατάκοπος στρατός και οι πολίτες, όμως στην πράξη είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν τα F-16 πέραν από ειδικές αποστολές.

Θα…τα παρκάρουν αλλού, καθώς είναι επικηρυγμένα από τους Ρώσους!

«Από την αρχή αυτού του πολέμου, μιλάμε με τους εταίρους μας για την ανάγκη να προστατεύσουμε τον ουρανό της Ουκρανίας από τους ρωσικούς πυραύλους και τα ρωσικά αεροσκάφη», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Τώρα έχουμε μια νέα πραγματικότητα στους ουρανούς μας. Τα F-16 βρίσκονται στην Ουκρανία. Εμείς το κάναμε να συμβεί. Είμαι υπερήφανος για τα παιδιά μας που κατέχουν αυτά τα αεροσκάφη και έχουν ήδη αρχίσει να τα χρησιμοποιούν για τη χώρα μας. Η πολεμική μας αεροπορία θα μας φέρει πιο κοντά στη νίκη».

Η Ουκρανία μπορεί να κρατήσει ορισμένα από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε ξένες βάσεις για να τα προστατεύσει από ρωσικά πλήγματα, σύμφωνα με ανώτερο Ουκρανό στρατιωτικό αξιωματούχο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει πλήγματα σε εγκαταστάσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ, εάν φιλοξενούν τα πολεμικά αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία.

Το αμερικανικής κατασκευής F-16 είναι ένα εμβληματικό μαχητικό αεροσκάφος πρώτης γραμμής της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και πολλών αεροπορικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο εδώ και 50 χρόνια. Αν και νέα στην Ουκρανία, τα F-16 είναι στην πραγματικότητα παλαιότερα αεροσκάφη που έχουν δωρηθεί από δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας.

Καρέ από το ρύγχος του F-16, με φόντο την ουρά του ζεύγους του.

Η Ουκρανία θα παραλάβει συνολικά 60 μαχητικά αεροσκάφη του ίδιου τύπου

Το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στην Ουκρανία περισσότερα από 60 από αυτά κατά τους επόμενους μήνες, σε ένα αργό πρόγραμμα παραδόσεων. Ο Ζελένσκι δεν είπε πόσα F-16 έχουν φτάσει στην Ουκρανία ή από ποιες χώρες προέρχονται.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως τον Αύγουστο του 2023 για την ανάπτυξη μεταχειρισμένων F-16 στην Ουκρανία, αν και οι ΗΠΑ δεν θα παράσχουν κανένα δικό τους αεροσκάφος.

Τα F-16 θα ενισχύσουν τη στρατιωτική ισχύ της Ουκρανίας, ιδίως με την αναβάθμιση της αεράμυνάς της. Αλλά οι αναλυτές λένε ότι δεν μπορούν να αντιστρέψουν από μόνα τους την πορεία του πολέμου. Είναι πολύ λίγα μπροστά στα περισσότερα από 600 ρωσικά μαχητικά. Η Ρωσία σημειώνει μικρά αλλά σταθερά κέρδη στο πεδίο της μάχης στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας και η σταθερή της κίνηση προς τα εμπρός αθροίζεται καθώς η Ουκρανία σταδιακά υποχωρεί και ενώ πολλοί εποφθαλμιούν την θέση του Ζελένσκι.

Η Ρωσία έχει επικηρύξει τα F-16 με αμοιβή που δεν έχει ανακοινωθεί για κάθε κατάρριψη, όπως έχει αναφέρει το Κρεμλίνο. Κανένα αεροσκάφος σε χρήση δεν μπορεί να κρυφτεί αποτελεσματικά από τα προηγμένα συστήματα δορυφόρων που χρησιμοποιούν χώρες όπως η Ρωσία.