Σικελία: Έκλεισε το αεροδρόμιο της Κατάνια, λόγω των εκρήξεων της Αίτνας
Το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, έδειξε για ακόμα μια φορά τη δυναμική του καθώς από το πρωί εκρήγνυται. Έκλεισε το αεροδρόμιο της Κατάνια. Οι εναλλακτικές για τους ταξιδιώτες.
Ενώ οι περισσότερες πτήσεις δεν επηρεάζονται από την έκρηξη της Αίτνας, ορισμένες ακυρώνονται ή εκτρέπονται σε άλλα αεροδρόμια της Σικελίας. Τα ταξίδια από και προς το ιταλικό νησί της Σικελίας διακόπτονται επί του παρόντος λόγω ηφαιστειακής έκρηξης.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Κατάνια έχει καθυστερήσει, ακυρώσει και εκτρέψει ορισμένες πτήσεις λόγω της έκρηξης του όρους Αίτνα που βγάζει καπνό στον αέρα. Ο καπνός επηρεάζει την ορατότητα για τους πιλότους.
Οι κοντινές πόλεις έχουν επίσης καλυφθεί με μαύρη ηφαιστειακή τέφρα μετά την έναρξη της έκρηξης του κρατήρα Βορατζίνε χθες το βράδυ. Η Κατάνια βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Σικελίας και στους πρόποδες της Αίτνας, του πιο ενεργού ηφαιστείου της Ευρώπης. Ορισμένες πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ενώ άλλες έχουν εκτραπεί και εξυπηρετούνται από άλλα αεροδρόμια του νησιού, όπως το Παλέρμο και το Κομίσο.
Αεροδρόμιο Κατάνια: Τι συμβουλεύει το επιβατικό κοινό
Η διοίκηση του αεροδρομίου συνέστησε στους επιβάτες να επικοινωνήσουν με τις αεροπορικές τους εταιρείες για πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις τους. Να ελέγξουν τις εφαρμογές ή τους ιστότοπους των αεροπορικών εταιρειών για πρόσφατες πληροφορίες, καθώς και τα κανάλια τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αν και δεν έχουν εκδοθεί επίσημοι αριθμοί, οι πίνακες αναχωρήσεων του αεροδρομίου δείχνουν καθυστερήσεις έως και τρεις ώρες σε ορισμένες πτήσεις.
Προς το παρόν έχουν ακυρωθεί πέντε αναχωρήσεις εσωτερικού, ενώ έχουν ακυρωθεί και δύο διεθνείς πτήσεις προς Βαρσοβία και Κοπεγχάγη. Ορισμένες αφίξεις και αναχωρήσεις έχουν εκτραπεί σε άλλα αεροδρόμια της Σικελίας.
Υπήρχε περιορισμός έξι αφίξεων ανά ώρα σήμερα το πρωί, αλλά αυτός έχει πλέον αρθεί. Η Κατάνια είναι το πιο δημοφιλές αεροδρόμιο της Σικελίας στους διεθνείς ταξιδιώτες, με το νησί να βρίσκεται στο απόγειο της καλοκαιρινής περιόδου.
This is nuts. #Etna #Sicily pic.twitter.com/LzEQkUP8o5
— TuscanVines ® (@JohnMFodera) August 4, 2024
Πως εξηγούσαν οι αρχαίοι Έλληνες την ύπαρξη της Αίτνας;
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, o Εγκέλαδος ήταν ένας γίγαντας από αυτούς που πρωταγωνίστησαν στην Γιγαντομαχία εναντίον των Θεών. Υπάρχουν δύο μύθοι για την καταστροφή του: Ο ένας λέει πως ο Δίας έριξε τον κεραυνό του ακριβώς μέσα σο βουνό του Εγκέλαδου την Αίτνα, προκαλώντας την κατάρρευσή της. Κατά συνέπεια, τα συντρίμμια του κτιρίου έθαψαν τον γίγαντα.
Ανίκανος να κινηθεί κάτω από το βάρος των βράχων και των πετρών, ο Εγκέλαδος παρέμεινε φυλακισμένος, μόνο η οργισμένη πυρακτωμένη ανάσα του αναδύθηκε από το σωρό με τη μορφή λάβας. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον μύθο, ο Εγκέλαδος κατοικεί κάτω από το ηφαίστειο, οι ξαφνικές επιθέσεις κινήσεις του θα δικαιολογούσαν τις εκρήξεις και τους σεισμούς της Αίτνας. Έτερος μύθος με το ίδιο αποτέλεσμα ήταν πως η Θεά Αθηνά πέταξε την Αίτνα στον Εγκέλαδο και τον ακινητοποίησε.
Ένας άλλος μύθος της Αίτναςλέει ότι ήταν κόρη του Ουρανού και της Γης και κρατούσε από κάτω της τον γίγαντα Εγκέλαδο, που αναφέρεται στην προηγούμενη ιστορία. Η παράδοση της ταύτισης της Αίτνας με γυναικεία ιδιότητα είναι ισχυρή μέχρι σήμερα. Το πλούσιο χώμα της περιοχής της Αίτνας, μάλιστα, είναι εύκολο να συνδεθεί με την ιδέα της μητρότητας, της αφθονίας και της γονιμότητας.
Συχνά θεωρούνταν πως τα Ηφαίστεια, αποτελούσαν τα σιδηρουργεία του θεού Ήφαιστου, οπότε η Αίτνα θεωρούνταν ένα από τα ερεγαστήρια του πιο ταλαντούχου τεχνίτη των Θεών.
Πρόσφατα, η Αίτνα μας χάρισε πανέμορφες φωτογραφίες με χιόνια και λάβα!
- Βασικός και αρχηγός ο Πιρόλα στο φιλικό της Ιταλίας Κ21 με τη Γαλλία
- Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομίας την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα
- Η Τζένιφερ Λόπεζ επιστρέφει στη σκηνή πιο καυτή από ποτέ
- Η νέα… αναζήτηση του Φουρνιέ (pic)
- Αυτό είναι το απόλυτο τεστ: Μόνο όσοι έχουν υψηλό IQ βρίσκουν την απάντηση σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα
- Το Πολυτεχνείο ενώνει… κόμματα (;)