Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, σήμερα για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, εν μέσω των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας, να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στην περιοχή και να αποτραπεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος.

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή, με περισσότερα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη.

Το Ισραήλ αναμένει για αντίποινα κύματα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που μάλιστα θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται «για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φίνερ.  «Το Πεντάγωνο ενισχύει τις δυνάμεις στην περιοχή για να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη ανάγκη υπεράσπισης του Ισραήλ από μια επίθεση», είπε και πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε διπλωματικά την κατάσταση, επειδή δεν πιστεύουμε ότι ένας περιφερειακός πόλεμος θα ήταν προς το συμφέρον οποιουδήποτε αυτή τη στιγμή».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι «επείγει» να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Τι αντίποινα περιμένει το Ισραήλ

Το Ιράν θα χτυπήσει εσκεμμένα πολίτες του Ισραήλ, μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ενώ ενδεικτικό της κρισιμότητας, χαρακτηρίζεται η πρώτη σε 20 χρόνια επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας στην Τεχεράνη «σε μία ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε (στο ΝBC news) ότι το Ισραήλ αναμένει κύματα πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που μάλιστα θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες, ως απάντηση στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.

«Θα προσπαθήσουν να μας εξαντλήσουν», εκτιμά ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος περιέγραψε ως περίπου αφόρητες, πλέον, τις πιέσεις των ΗΠΑ για επίτευξη εκεχειρίας.

«Ο Μπάιντεν θέλει αυτή να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του» ανέφερε.

Φραστικό επεισόδιο Μπάιντεν – Νετανιάχου

Tην ώρα που ο διεθνής παράγοντας πιέζει τον Νετανιάχου να κλείσει το μέτωπο της Γάζας με μια συμφωνία, δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για φραστική σύγκρουση από τηλεφώνου ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου φέρεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο αποδοχής ειδικά δύο σημείων της συμφωνίας και αυτά είναι: η κατάργηση ενός διαδρόμου μήκους δέκα χιλιομέτρων τον οποίο έφτιαξε το Ισραήλ μοιράζοντας τη Γάζα στα δύο «ώστε να μην μπορούν οι μαχητές της Χαμάς να μετακινούνται» και παράλληλα την αποχώρηση από το διάδρομο Φιλαδέλφεια στα σύνορα με τη Γάζα.

Ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας την περασμένη Πέμπτη την εξής φράση: «Σταμάτα να με κοροϊδεύεις».

Την πληροφορία μετέδωσε το ισραηλινό Channel 12.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο δεν επικαλέστηκε πηγές, αλλά μετέδωσε ότι το ξέσπασμα Μπάιντεν ακολούθησε τη δήλωση Νετανιάχου ότι το Ισραήλ προχωρά στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς και σύντομα θα στείλει αντιπροσωπεία για να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Στο τέλος της συνομιλίας της Πέμπτης, ο Μπάιντεν φέρεται επίσης να είπε στον Νετανιάχου: «Μην θεωρείτε τον Αμερικανό Πρόεδρο δεδομένο».

Δυσφορία

Το γραφείο του Νετανιάχου απάντησε στην αναφορά του Channel 12, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν σχολιάζει το περιεχόμενο ιδιωτικών συνομιλιών του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Στη δήλωση τονίζεται ότι ο πρωθυπουργός «δεν επεμβαίνει στην αμερικανική πολιτική και θα συνεργαστεί με όποιον εκλεγεί πρόεδρος και αναμένει από τους Αμερικανούς επίσης να μην επεμβαίνουν στην ισραηλινή πολιτική».

Ανάλογη δυσφορία από την πλευρά Μπάιντεν μεταφέρουν και οι New York Times λέγοντας ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Νετανιάχου ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στο Ιράν έγινε σε κακό timing», σε χρονικό σημείο δηλαδή που «οι Αμερικανοί ήλπιζαν ότι θα φτάναμε το τέλος» των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.