Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Νεοναζί, χούλιγκαν και «ακροδεξιοί κακοποιοί» συνθέτουν το σκηνικό του πογκρόμ

Βρετανία: Νεοναζί, χούλιγκαν και «ακροδεξιοί κακοποιοί» συνθέτουν το σκηνικό του πογκρόμ

Επεισόδια λαμβάνουν χώρα από άκρη σε άκρη της Βρετανίας, μετά από μαζικές επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον προσφύγων, μεταναστών, μουσουλμάνων...διαφορετικών.

Το χειρότερό της πρόσωπο έχει βγάλει προς τα έξω η βρετανική κοινωνία με βίαια επεισόδια σε όλη την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Νεοναζί, κακοποιοί, χούλιγκαν και ακροδεξιοί «μπαχαλόβιοι», ένωσαν τις δυνάμεις τους εναντίον οποιουδήποτε δεν μοιάζει λευκός στην Βρετανία. Κάτι που τόνισε και ο νέος πρωθυπουργός της Αγγλίας Κιρ Στάρμερ.

Επιτέθηκαν σε ξενοδοχεία που φιλοξενούν άτομα που έχουν αιτηθεί για άσυλο και απειλούν με θάνατο ή βιασμό μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας. Στα κοινωνικά δίκτυα γίνεται λόγος για «πρόθυρα εμφυλίου πολέμου», πιο ρεαλιστικά μιλάμε για μαζικά πογκρόμ, με την αγγλική κυρίως κοινωνία αλλά και την βορειοϊρλανδική να «πονούν» βαθιά από την διάχυση του μίσους στην κοινωνία.

Η Νέα Βρετανία, αυτή που ονειρεύτηκε ο Φάρατζ, ο Ρόμπινσον και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σούνακ που έθρεψαν την αγγλική ακροδεξιά με alt-right τακτικές και το αφήγημα της καθαρότητας της φυλής και του «κακού πρόσφυγα», υπερασπιζόμενοι την απομόνωση της Βρετανίας από τον κόσμο, φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης.

Ένας μέχρι στιγμής απολογισμός πριν τα συγκεντρωτικά στοιχεία

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έγιναν τουλάχιστον 247 συλλήψεις σε όλη την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, μεταξύ άλλων στο Λονδίνο, το Χάρτλπουλ, το Μπρίστολ, το Μπέλφαστ, το Σάουθπορτ, το Χαλ, το Στόουκ-ον-Τρεντ, το Ρόδεραμ και το Λίβερπουλ, και απαγγέλθηκαν ορισμένες κατηγορίες, ενώ η αστυνομία προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, μόλις το υλικό που έχει καταγραφεί θα έχει ελεγχθεί.

Αυτή είναι η χειρότερη μαζική αναταραχή από τις ταραχές του 2011 σε όλη την Αγγλία, με την αστυνομία να αντιμετωπίζει 47 συγκεντρώσεις από ακροδεξιούς και αντιδιαδηλωτές το Σάββατο και εννέα την Κυριακή.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας BJ Harrington, εθνικός υπεύθυνος για τη δημόσια τάξη, δήλωσε στον Guardian ότι ερευνάται μια σειρά ποινικών αδικημάτων, από εκείνους που διαπράττουν βία στους δρόμους, μέχρι εκείνους που φέρονται να την υποδαυλίζουν:«Εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων. Εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που συνωμοτούν για να διαπράξουν βία, θα απαγγείλουμε κατηγορίες».

Ο Τόμι Ρόμπινσον, ακροδεξιός influencer, που με την εμπρηστική του ρητορική υποδαυλίζει την βία, όλες αυτές τις μέρες.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θρέφουν τον ρατσισμό

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν μεγάλο ρόλο, το εξετάζουμε», είπε, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιούνται για την «υποκίνηση και την ενθάρρυνση (βίαιων ενεργειών)». Ο ίδιος είπε: «Άνθρωποι σε ξένες χώρες διαδίδουν παραπληροφόρηση».

Ερωτηθείς αν αυτό ήταν μια αναφορά στον πρώην ηγέτη του EDL, Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον, ο οποίος χρησιμοποιεί το όνομα Τόμι Ρόμπινσον, ο αρχηγός της αστυνομίας είπε: «Ο Τόμι Ρόμπινσον είναι ένας από τους πολλούς». Ο Τόμι Ρόμπινσον διέφυγε από την χώρα λίγες μέρες πριν από τη δίκη του για ψέματα που διέδιδε για Σύρο πρόσφυγα τον οποίο στοχοποίησε και δεχόταν απειλές θανάτου.

Ξενοδοχεία που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο δέχονται επιθέσεις

Η Νατάσα Τσαγγαρίδη, αναπληρώτρια διευθύντρια υπεράσπισης του Freedom from Torture, δήλωσε: «Είναι φρικτό να βλέπουμε τις σκηνές βίας στο Ρόδεραμ (ένα από τα ξενοδοχεία στα οποία επιτέθηκαν οι νεοναζί και ακροδεξιοί χούλιγκαν) και σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο τους πρόσφυγες και άλλες μειονοτικές κοινότητες».

«Μην κάνετε κανένα λάθος, αυτό δεν είναι τυχαίο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα χρόνων διχαστικής πολιτικής, δαιμονοποίησης και απανθρωποποίησης. Οι εικόνες ανθρώπων που επιτίθενται και βάζουν φωτιά σε ξενοδοχεία που φιλοξενούν πρόσφυγες – άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έχουν ξεφύγει από αδιανόητη βία όπως βασανιστήρια – είναι μια σκληρή και ανατριχιαστική υπενθύμιση ότι η ρητορική μίσους εμπνέει πράξεις μίσους«.

«Ο πρωθυπουργός έχει δίκιο που καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις» συνέχισε. «Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφαλής στη Βρετανία και οι πρόσφυγες δεν πρέπει ποτέ να επιλέγονται ως στόχοι ακροδεξιάς βίας και εκφοβισμού. Όσοι αναζητούν άσυλο πρέπει να στεγάζονται σε ασφαλή και αξιοπρεπή καταλύματα, όπου μπορούν να ανακάμψουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους εν ειρήνη».

Εισαγγελείς σε όλη την χώρα έχουν βγει στους δρόμους

Ο Στίβεν Πάρκινσον, Διευθυντής Δημόσιας Δίωξης (προΐσταται των εισαγγελέων), δήλωσε: «Οι πράξεις βίας που παρατηρήθηκαν σε όλη τη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο αφορούσαν εγκληματικότητα της πιο σοβαρής μορφής. Θέλω να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι οι εμπλεκόμενοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες».

«Αυτό το Σαββατοκύριακο, αναπτύξαμε επιπλέον προσωπικό και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο τις επόμενες ημέρες για να διασφαλίσουμε ότι ο νόμος και η τάξη θα διατηρηθούν και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί» συνέχισε.

Κλείνοντας ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ανέφερε πως «Έχω δώσει εντολή στους εισαγγελείς να λάβουν άμεσα αποφάσεις απαγγελίας κατηγοριών όπου υπάρχουν βασικά στοιχεία και το πράττουν. Είμαι αποφασισμένος ότι θα ενεργήσουμε γρήγορα και με αποφασιστικότητα, δίνοντας στα δικαστήρια τη μέγιστη δυνατή δυνατότητα να εκδώσουν ποινές που να αντικατοπτρίζουν τα όσα συνέβησαν».

Η ισλαμοφοβία έχει φτάσει στο απόγειό της στην Βρετανία

Η Tell Mama είναι ένα Παρατηρητήριο που παρακολουθεί και συγκεντρώνει καταγγελίες για εγκλήματα μίσους κατά των μουσουλμάνων. Λέει ότι η αύξηση του φόβου που έχουν βιώσει οι μουσουλμάνοι συνδέεται άμεσα με την ακροδεξιά.

Συνολικά 10 τζαμιά, λέει η φιλανθρωπική οργάνωση, έχουν αντιμετωπίσει επιθέσεις ή απειλές, συμπεριλαμβανομένων ισλαμικών χώρων λατρείας στο Σάουθπορτ, το Λίβερπουλ και το Χάρτλπουλ.

Η φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι οι άνθρωποι φοβούνται πολύ για να βγουν από τα σπίτια τους, ενώ οι γυναίκες που φορούν καλύμματα του κεφαλιού, όπως το χιτζάμπ, αντιμετωπίζουν απειλές στο δρόμο.
Οι αυξήσεις προέρχονται από τα αρχικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από τις 26 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου και συγκρίνονται με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν περιστατικά στο διαδίκτυο και στον πραγματικό κόσμο.

Λεηλατήθηκε αστυνομικό τμήμα και πυρπολήθηκε γραφείο ενημέρωσης πολιτών

Έξι άτομα κατηγορήθηκαν σε σχέση με τις «επαίσχυντες σκηνές» βίαιης διατάραξης της τάξης στο Σάντερλαντ την Παρασκευή, ανακοίνωσε η αστυνομία της Νορθάμπρια. Ένα αστυνομικό γραφείο λεηλατήθηκε και ένα γραφείο του Citizens Advice Bureau πυρπολήθηκε. Ο αριθμός των συλλήψεων που έγιναν για αυτά τα περιστατικά ανέρχεται πλέον σε 14, ανέφερε η αστυνομία.

Τέσσερις άνδρες ηλικίας 48, 41, 31 και 29 ετών και μία γυναίκα ηλικίας 43 ετών κατηγορούνται για βίαιη διατάραξη της τάξης. Ένας άνδρας ηλικίας 27 ετών κατηγορείται για μία κατηγορία βίαιης διατάραξης και μία κατηγορία διάρρηξης.Θα παρουσιαστούν ενώπιον των δικαστών τη Δευτέρα.

Ο επικεφαλής επιθεωρητής Mark Hall, της αστυνομίας της Νορθάμπρια, δήλωσε: «Προχωρήσαμε σε περαιτέρω συλλήψεις καθώς συνεχίζεται η πλήρης έρευνα για το φρικτό περιστατικό της Παρασκευής. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω το κοινό ότι οι ερευνητικές μας προσπάθειες δεν θα σταματήσουν και αναμένονται περαιτέρω συλλήψεις τις επόμενες ημέρες».

Πρόσθεσε πως «Δεν θα ανεχτούμε με τίποτα τη συμπεριφορά που παρατηρήθηκε στο κέντρο της πόλης του Σάντερλαντ, ούτε τώρα ούτε ποτέ, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους και να τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη».

Sports in

Χρυσό και… σύνταξη για τον Τζόκοβιτς (vid)

Η Σερβία συγκαταλέγεται στις πιο γενναιόδωρες χώρες και μόνο δύο χώρες δίνουν περισσότερα για το Ολυμπιακό χρυσό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 05 Αυγούστου 2024