Σε νέα φάση περνούν οι μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων με μια σημαντική εξέλιξη στα τεχνολογικά χαρακτηριστικά να παρουσιάζονται στην έκθεση «SNE Battery Day 2024», στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Η νέα μπαταρία στερεής κατάστασης ηλεκτρικών οχημάτων της Samsung υπόσχεται να ξαναγράψει τους κανόνες της ηλεκτροκίνησης αν και θα απαιτηθεί χρόνος και πολλές δοκιμές μέχρι να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Ο τεχνολογικός γίγαντας αποκάλυψε ότι η πιλοτική γραμμή παραγωγής «solid state» για EV είναι πλέον πλήρως λειτουργική.

Αυτονομία 1.000 χιλιομέτρων, φόρτιση μέσα σε μόλις 9 λεπτά, διάρκεια ζωής 20 ετών

Οι αρχικές παρτίδες της μπαταρίας έχουν ήδη παραδοθεί σε κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων για αξιολόγηση. «Παραδώσαμε δείγματα σε πελάτες από τα τέλη του περασμένου έτους έως τις αρχές του τρέχοντος έτους και λαμβάνουμε θετικά σχόλια», δήλωσε η Samsung SDI.

Οι νέες μπαταρίες θα είναι ικανές να προσφέρουν αυτονομία 1.000 χιλιομέτρων, φόρτιση μέσα σε μόλις 9 λεπτά, ενώ θα έχουν διάρκεια ζωής 20 ετών. Σε σχέση με τις σημερινές μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι μπαταρίες της Samsung SDI είναι μικρότερες, ελαφρύτερες και πιο ασφαλείς, αφού αντικαθιστούν τα υγρά συστατικά με στερεά, αυξάνοντας την ασφάλεια.

Εντυπωσιακή ενεργειακή πυκνότητα στις νέες μπαταρίες

Η τεχνολογία μπαταριών στερεάς κατάστασης διαθέτει εντυπωσιακή ενεργειακή πυκνότητα 500 Wh/kg, σχεδόν διπλάσια από την πυκνότητα 270 Wh/kg των συνηθισμένων μπαταριών EV. Αυτή η αυξημένη πυκνότητα θα μπορούσε δυνητικά να διπλασιάσει την αυτονομία οδήγησης των σημερινών ηλεκτρικών οχημάτων.

Ωστόσο, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής τους, η αρχική εφαρμογή αυτών των μπαταριών θα περιοριστεί στην κατηγορία των υπερπολυτελών ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία συνήθως προσφέρουν αυτονομία οδήγησης περίπου 1.000 χιλιομέτρων ανά φόρτιση.

Παράλληλα η Samsung αναπτύσσει επίσης πιο προσιτές μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) χωρίς κοβάλτιο. Εκτιμά πως μία μαζική παραγωγή των μπαταριών στερεής κατάστασης θα είναι εφικτή μέσα στο 2027.

Ανταγωνιστικό τοπίο

Ενώ η πρόοδος στον τομέα των μπαταριών στερεάς κατάστασης είναι σημαντική η εταιρεία από την Κορέα καλείται να κινηθεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν οι Κινέζοι κατασκευαστές. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα υποδομών φόρτισης υψηλής ταχύτητας παραμένει μια αξιοσημείωτη πρόκληση, καθώς ορισμένοι κινέζοι κατασκευαστές μπαταριών προσφέρουν ήδη ταχύτητες φόρτισης 5C ή 6C, που αντιστοιχούν σε σταθμούς φόρτισης 480kW ή και 600kW.