Ο Ντέιβιντ Λιντς (David Lynch) αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι διαγνώστηκε με εμφύσημα και δεν μπορεί πλέον να «βγει από το σπίτι» λόγω του φόβου του μήπως κολλήσει Covid.

«Έχω πάθει εμφύσημα από το κάπνισμα για πολύ καιρό και έτσι είμαι κλεισμένος στο σπίτι είτε μου αρέσει είτε όχι. … Και τώρα, λόγω Covid, θα ήταν πολύ κακό για μένα να αρρωστήσω, ακόμη και με ένα απλό κρυολόγημα», δήλωσε ο σκηνοθέτης στο περιοδικό Sight and Sound, στο οποίο φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του Σεπτεμβρίου.

Ο Λιντς είπε ότι «μπορεί να περπατήσει μόνο μια μικρή απόσταση πριν του τελειώσει το οξυγόνο».

«Πρόσφατα έκανα πολλές εξετάσεις και τα καλά νέα είναι ότι είμαι σε εξαιρετική κατάσταση, εκτός από το εμφύσημα», συνέχισε ο Λιντς στην ανάρτησή του στο Χ

Photo: Wikimedia Commons

Σκηνοθεσία εξ αποστάσεως

Ο θρυλικός σκηνοθέτης πίσω από σημαντικά κινηματογραφικά έργα όπως το «Eraserhead», το «Mulholland Drive» και το σουρεαλιστικό σύμπαν του «Twin Peaks» πρόσθεσε ότι είναι απίθανο να σκηνοθετήσει ξανά – αλλά αν το κάνει, δεν θα βρίσκεται στα γυρίσματα.

«Θα προσπαθούσα να το κάνω εξ αποστάσεως, αν χρειαστεί», είπε ο Λιντς, παραδεχόμενος: «Δεν θα μου άρεσε τόσο πολύ αυτό, βέβαια».

Το εμφύσημα είναι μια χρόνια πάθηση των πνευμόνων που προκαλεί δύσπνοια. Η ασθένεια προκαλείται γενικά από το κάπνισμα (ο 78χρονος Λιντς είναι ισόβιος καπνιστής) ή από την έκθεση σε ρύπους.

Σε ανάρτησή του στο X, αρκετές ώρες μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, ο Λιντς διευκρίνισε ότι «απολάμβανε πολύ το κάπνισμα», αλλά πλέον το έχει κόψει για περισσότερα από δύο χρόνια.

Δείτε την ανάρτησή του 

«Τα παλιομοδίτικα παραμύθια θεωρούνται γκρίνια»

«Πρόσφατα έκανα πολλές εξετάσεις και τα καλά νέα είναι ότι είμαι σε εξαιρετική κατάσταση, εκτός από το εμφύσημα», συνέχισε ο Λιντς στην ανάρτησή του στο Χ. «Είμαι γεμάτος ευτυχία και δεν πρόκειται ποτέ να βγω στη σύνταξη. Θέλω να ξέρετε όλοι ότι εκτιμώ πραγματικά το ενδιαφέρον σας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης στο Sight and Sound, ο Λιντς, του οποίου η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία ήταν το «Inland Empire» του 2006, δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι «αισιόδοξο  ότι το σενάριό του «Antelope Don’t Run No More» του 2010 θα φτάσει στη μεγάλη οθόνη. Δεν ξέρουμε τι θα φέρει το μέλλον», είπε.

Συζήτησε επίσης για το «Snootworld», την ταινία κινουμένων σχεδίων, για την οποία άρχισε να εργάζεται πριν από δύο δεκαετίες με την Caroline Thompson («Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων», «Ψαλιδοχέρης»).

«Μόλις πρόσφατα σκέφτηκα ότι κάποιος μπορεί να ενδιαφερθεί να το υποστηρίξει, οπότε το παρουσίασα στο Netflix τους τελευταίους μήνες, αλλά το απέρριψαν», είπε ο Λιντς. «Τα παλιομοδίτικα παραμύθια θεωρούνται γκρίνια, προφανώς, ο κόσμος δεν θέλει να τα δει. Είναι ένας διαφορετικός κόσμος πλέον και είναι πιο εύκολο να πεις όχι παρά να πεις ναι».

*Με στοιχεία από variety.com | Αρχική Φωτό: WikimediaCommons